Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒ∆ΟΜΑ∆Α Η ∆ΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Αρχές 2024 ανάδοχος για Αεροδρόµιο Καλαµάτας

 Την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισµού για την παραχώρηση του Αερολιµένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», ενώ ο ανάδοχος δύσκολα θα αναδειχθεί πριν το πρώτο τρίµηνο του 2024, µε συνέπεια να χαθεί και η τουριστική σεζόν του επόµενου έτους. Αν όλα πάνε καλά οι εργασίες αναβάθµισης του αεροσταθµού θα ξεκινήσουν τέλη του 2024 µε προοπτική να χρησιµοποιηθεί µέρος των νέων εγκαταστάσεων την τουριστική σεζόν του 2025.

Υπενθυµίζουµε ότι ο διαγωνισµός για την παραχώρηση του «Αερολιµένα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» ξεκίνησε το 2022 µετά από σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

 

Οι αργοί ρυθµοί της διαγωνιστικής διαδικασίας προκαλούν σκωπτικά σχόλια στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης όπως αυτό που δηµοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα newmoney.gr “Την ερχόµενη εβδοµάδα, µε το που «σκάει» ο Αύγουστος δηλαδή, µπαίνει και τυπικά στη δεύτερη -και τελική- φάση ο διαγωνισµός για την παραχώρηση του αεροδροµίου Καλαµάτας. Η διαγωνιστική διαδικασία την οποία «τρέχει» το Υπερταµείο σε αυτή τη β' φάση περιλαµβάνει επιτόπιες επισκέψεις (site visits) των υποψήφιων επενδυτών, τη σύνταξη της σύµβασης παραχώρησης επί της οποίας οι ενδιαφερόµενοι θα έχουν δυνατότητα σχολιασµού και ακολούθως την οριστικοποίηση της. 

Σε αυτή τη φάση επίσης θα προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης (διότι ο διαγωνισµός κάνει γενικά λόγο για παραχώρηση «περί τα 40 έτη»), καθώς και άλλες κρίσιµες συµβατικές ρυθµίσεις. 

Το αεροδρόµιο που έχει πάρει πολύ τα πάνω του λόγω Costa Navarino, της γενικότερης έκρηξης των παραθεριστικών κατοικιών στη Μεσσηνία και της ευρύτερης προβολής της Καλαµάτας, διεκδικούν µεγάλοι όµιλοι και συγκεκριµένα το σχήµα των ΓΕΚΤΕΡΝΑ - GMR Airports, της Fraport AG µε τις DELTA Airport Investments (Όµιλος Κοπελούζου) - Πηλέας (Όµιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ), της Mytilineos µε την Corporation America Airports και το σχήµα των Γάλλων της Egis Airport Operation µε την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Aéroports de la Cote d’Azur. 

Με τα νεότερα δεδοµένα για τα οποία ενηµερώθηκε η στήλη, προκύπτει πως πλέον στόχος είναι ο διαγωνισµός να ολοκληρωθεί µε την υποβολή των τεχνικών και οικονοµικών προσφορών έως το πρώτο τρίµηνο του 2024. Σηµειώστε πως επισήµως ο διαγωνισµός ξεκίνησε τον Σεπτέµβριο του 2022 και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές έγινε τον περασµένο ∆εκέµβριο, οπότε κάποιοι κακόπιστοι θα µπορούσαν και να ισχυριστούν πως στο Υπερταµείο δεν βιάζονται ιδιαίτερα να τελειώνουν.” 

Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου