Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ικανοποίηση Μενδώνη για πορεία εργασιών στο Μουσείο Χώρας

 


Για την πορεία των εργασιών στο Μουσείο της Χώρας ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της εκεί τονίζοντας ότι βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Το έργο της πλήρους αναβάθμισης του μουσείου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστεί μια νέα αίθουσα, προσφορά του Ιδρύματος «Κωνσταντίνα Κολοκυθά - Σταματελοπούλου, Αρχαία Πύλος».

 

Οι εργασίες προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν μέσα στο χρόνο, ενημέρωσε την υπουργό η επιβλέπουσα πολιτική μηχανικός Γκόλφω Βουκελάτου από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων Πολιτιστικών Κτηρίων. Στη συνέχεια η υπουργός ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη των εργασιών. Όπως τονίστηκε, τα εκθέματα θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τη νέα μουσειολογική μελέτη και ο Πολεμιστής Γρύπας θα έχει περίοπτη θέση. Η κ. Μενδώνη συνοδευόταν από το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής, περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Σαρδέλη, τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνα Κολοκυθά - Σταματελοπούλου, Αρχαία Πύλος» Δημήτρη Καγιά, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής της η κ. Μενδώνη επεσήμανε: «Είναι ένα έργο που το παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι μεγάλη χαρά που προχωρά και εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, έτσι όπως το έχουμε προγραμματίσει. Έτσι μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να παραδοθεί, μαζί με την επέκτασή του, χάρη στην πολύ σημαντική χορηγία του Ιδρύματος, να αποδοθεί στους κατοίκους καταρχήν, στους πολίτες της Μεσσηνίας και σε χιλιάδες επισκέπτες. Το μουσείο έχει φιλοξενήσει και θα φιλοξενήσει μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και τεκμηριώνουν τη Μυκηναϊκή εποχή, επομένως το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε έναν τόπο που τη συγκεκριμένη περίοδο διαδραμάτισε έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Η μουσειολογική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί, εκκρεμεί η μουσειογραφική, θέλω να πιστεύω στο τέλος αυτού του μήνα θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Από εκεί και πέρα πάντα με τη συμβολή του Ιδρύματος να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, η οικοδομική, που είναι η νέα αίθουσα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία και χάρη και στη δική του βούληση το μουσείο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου». 

Μιλώντας για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Μεσσηνία σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται έργα περίπου 16 εκ. από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από Εθνικούς Πόρους. Έχω την εικόνα ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά, χρειάζεται μια ενίσχυση των έργων στην Περιστεριά και τους θολωτούς τάφους για να προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, οπότε για να είμαστε συνεπείς και για να μην έχουμε απώλεια πόρων, το συζήτησα ήδη με την κ. Μηλίτση και νομίζω θα κάνει τις δέουσες ενέργειες ώστε να προχωρήσουν με λίγο ταχύτερο ρυθμό. Αυτό που στοχεύουμε στο υπουργείο είναι να προχωρήσουν τα εκατοντάδες έργα που έχουμε εντάξει στα χρηματοδοτικά εργαλεία, να ωριμάσουν οι μελέτες, οι οποίες επίσης πηγαίνουν πολύ καλά για διάφορα έργα και φυσικά να δώσουμε μια ώθηση στον σύγχρονο πολιτισμό, στη σύγχρονη δημιουργία και μια πολύ σημαντική στόχευση είναι η κατά το δυνατό στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε περιφερειακά, όμως έχει αποκτήσει μια διεθνή εμβέλεια και μια εξαιρετική ποιότητα. Φέτος είναι και τα 50 χρόνια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, οπότε όλα αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε». 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας τόνισε: «Το έργο προχωρά με κανονικούς ρυθμούς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι εργασίες είναι πράγματι πολύ καλές και ποιοτικές και οφείλονται αφενός στην καλή επίβλεψη του έργου, την καλή μελέτη που έχει, αλλά και στο ενδιαφέρον που δείχνουν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω και πιστεύω εκφράζω το σύνολο των δημοτών, την κυρία υπουργό, η οποία επισκέπτεται τακτικά το δήμο μας. Διότι ο δήμος μας ξεκινώντας από την Κορώνη και φτάνοντας μέχρι εδώ τη Χώρα είναι γεμάτος από αρχαιότητες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του πολιτισμού, επομένως την ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη στήριξη του δήμου, για την ανάπτυξη της περιοχής και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου