Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

∆ηµόσια συζήτηση για τα προβλήµατα της Μεθώνης

 


∆ηµόσια συζήτηση για τα προβλήµατα της Μεθώνης µε θέµα “Ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι µαζί για τον τόπο µας”, οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης το Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ιστορικής κωµόπολης.

Σε ανακοίνωση - πρόσκλησή του ο σύλλογος αναφέρει ότι “στόχος αυτής της πρωτοβουλίας µας είναι να καταγραφούν τα οξυµένα µεγάλα και τα µικρότερα προβλήµατα της Μεθώνης, να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και να εντοπιστούν τα θεσµικά εµπόδια τα οποία δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των αναγκαίων παρεµβάσεων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της περιοχής” και παρατηρεί: “Πιστεύουµε ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να αναλωθεί ο διάλογος σε άγονες προσωπικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις αντί της τεκµηριωµένης παράθεσης προτάσεων. Τα προβλήµατα δεν λύνονται µε λόγια, µ’ αυτά φτιάχνονται µόνο φανταστικά «ανώγια και κατώγια». Ο ΣΦΚΜ πήρε αυτή την πρωτοβουλία όχι για να διχάσει, αλλά για να συµβάλει στη δηµιουργία συνεργειών, ώστε να διευκολυνθεί η αντιµετώπιση των προβληµάτων.

 

Οι δηµότες της Μεθώνης είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τη δηµοτική παράταξη και τα πρόσωπα στα οποία θα αναθέσουν την ευθύνη της διακυβέρνησης του δήµου και της κοινότητας της Μεθώνης. Θεωρούµε ότι η Τοπική Επιτροπή - παρά τις περιορισµένες αρµοδιότητές της - είναι πολύ σηµαντική, διότι µπορεί να διασφαλίσει, µέσω της τακτικής ενηµέρωσης των δηµοτών, τη λογοδοσία όλων των επιπέδων διοίκησης του δήµου µας. Στο δηµόσιο διάλογο, ο οποίος διεξήχθη µέσω της ιστοσελίδας µας µε 10 αναρτήσεις στο λογαριασµό µας στο Facebook από τέλος του 2022 έως το τέλος Ιουλίου 2023, συµµετείχαν πολλά µέλη, φίλες και φίλοι τους οποίους ευχαριστούµε για την συµβολή τους. Τα θέµατα και οι προτάσεις κωδικοποιήθηκαν στο επισυναπτόµενο κείµενο το οποίο µπορεί να αποτελέσει µη περιοριστική βάση του διαλόγου”. 

Η ∆ΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ 

Για το σοβαρό πρόβληµα της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης ο σύλλογος αναφέρει: 

“Η φωτογραφία µε τους βράχους που έχουν ριχτεί στο δρόµο της παραλίας της Μεθώνης προς την πλευρά της θάλασσας απεικονίζει µια «παρέµβαση» η οποία, σύµφωνα µε τις πληροφορίες - καταγγελίες πάρα πολλών µελών και φίλων µας, έγινε την πρώτη εβδοµάδα του Ιανουαρίου του 2023 από τις υπηρεσίες του δήµου. Το πρόβληµα της αποκατάστασης του παραλιακού µετώπου είναι το σοβαρότερο, το δυσκολότερο και το πλέον επείγον ως προς το χρόνο παρέµβασης. Επιπλέον η διάβρωση των ακτών είναι ένα παγκόσµιο πρόβληµα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Συνεπώς, κάθε επέµβαση πρέπει να γίνεται µετά από τεχνική µελέτη και άδεια των αρµόδιων αρχών. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ερωτήµατα σε ότι αφορά την «παρέµβαση» που προαναφέρθηκε στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις. 

Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης κάποιας εγκεκριµένης µελέτης ή απλά η ενέργεια αποτελεί «θεσµικό ακτιβισµό»; ∆εν έχει, ύστερα από τόσα χρόνια, εµπεδωθεί η γνώση ότι η αντιµετώπιση της διάβρωσης των ακτών απαιτεί ολοκληρωµένο επιστηµονικό σχεδιασµό και ότι, χωρίς αυτόν, κάθε αποσπασµατική «παρέµβαση» οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης; Ποιος είναι ο λόγος που εδώ και µια σχεδόν δεκαετία δεν ολοκληρώνεται, παρά το ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία, το ΣΧΟΟΑΠ που, όπως ο σύλλογος µας έγκαιρα έχει επισηµάνει, θα έδινε το απαραίτητο ορθολογικό πλαίσιο και την επιστηµονική τεκµηρίωση για ανάληψη όλων των συναφών και αλληλένδετων τεχνικών πρωτοβουλιών; Ποια θα είναι τα επόµενα βήµατα και πώς θα αποκατασταθεί η πολύτιµη παραλία µας στους λίγους µήνες που αποµένουν µέχρι το καλοκαίρι, ώστε να µην υπάρχουν βράχια στη θάλασσα; 

Θεωρούµε ότι οι φορείς της Μεθώνης, οι κάτοικοι αλλά και εκείνοι που επιλέγουν να την επισκέπτονται συχνά, δικαιούνται να έχουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από κανενός είδους αντιπολιτευτική διάθεση ή πρόθεση εµπλοκής µας στις επικείµενες εκλογικές διαδικασίες. Απλά εκφράζουν τον ειλικρινή προβληµατισµό όσων πιστεύουν ότι αυτές οι πρακτικές, αν συνεχιστούν, θα βάλουν σε κίνδυνο το φυσικό κάλλος της πόλης µας και θα κάνουν µεγάλη ζηµιά στην οικονοµία της. Το 2014 µε πρωτοβουλία του συλλόγου µας έγινε στη Μεθώνη δηµόσια συζήτηση για το θέµα της διάβρωσης της ακτής και αποσοβήθηκε η κατασκευή τεραστίων φραγµάτων, ενός έργου το οποίο θα κατέστρεφε δια παντός την παραλία της Μεθώνης. 

Επισυνάπτονται - 9 χρόνια µετά - τα συµπεράσµατα αυτής της συζήτησης για να τα θυµηθούµε και να προβληµατιστούµε, συνεκτιµώντας και το ότι η νέα µε σωστές προδιαγραφές και απαιτήσεις µελέτη για την προστασία της ακτογραµµής δεν έχει ακόµα ανατεθεί παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι δηµιουργούνται νέα προβλήµατα αντί να εργαζόµαστε όλοι µας για την αντιµετώπιση των πολλών προβληµάτων τα οποία χρονίζουν”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου