Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Εσπερίδα “Νηλέα” για αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

 Εσπερίδα για τη “Δημιουργία ανθεκτικών τοπίων στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πυρκαγιές - ξηρασία - πλημμύρες”, πραγματοποιεί η Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας” αύριο Πέμπτη στη Χώρα, στην αίθουσα “Rex”, στις 6.30 το απόγευμα. 

“Η κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειες από αυτή είναι όλο και πιο ορατές. Όλα δείχνουν ότι πλέον έχουμε περάσει το κατώφλι μιας εποχής με πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους”, αναφέρει ο “Νηλέας” σε ανακοίνωσή του και παρατηρεί:

 

“Όπως έδειξαν οι δυο τελευταίες καταστροφές -στον Έβρο και τη Θεσσαλία- το φυσικό περιβάλλον και η γεωργία πλήττονται άμεσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι διατροφικές κρίσεις θα είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό μέλλον, το ερώτημα είναι αν ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να κάνει κάτι, ώστε να αμβλύνει το φαινόμενο, ή αν μπορούμε ως κοινωνίες να παρέμβουμε για να αποφεύγουμε τις καταστροφές, ή τουλάχιστον να είναι κατά το δυνατόν πιο ανώδυνες. Με αυτό το αγωνιώδες ερώτημα ως Ομάδα Παραγωγών, θεωρήσαμε χρέος μας και ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόσκληση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ερευνητή δασολόγου κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου να συμμετέχουμε στο δίκτυο LandNet στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ResΑlliance. Η κατανόηση του φαινομένου, η πρόσβαση σε δίκτυο πληροφοριών, το σχέδιο και η οργανωμένη δράση, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, και θα μας επιτρέψουν να παραμένουμε αισιόδοξοι”. 

Ο “Νηλέας” καλεί παραγωγούς, φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και κάθε πολίτη να συμμετέχει στην εκδήλωση. 

Το πρόγραμμα της εσπερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις: 

α) Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα, με θέμα “Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και η ανάγκη για δημιουργία ανθεκτικών τοπίων”. β) Δρ Ειρήνη Πιτταρά, διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα, με θέμα “Παρουσίαση του έργου ResAlliance”. γ) Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, με θέμα “Το Δίκτυο LandNet του ResAlliance”. δ) Δρ Ευαγγελία Αβραμίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια ΕΛΓΟ Δήμητρα, με θέμα “Παρουσίαση των Εργαστηρίων LandLab”. ε) Γεώργιος Κόκκινος (Νηλέας) με θέμα “Σκέψεις και καλές πρακτικές”. 

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με συζήτηση και θα ολοκληρωθεί με τα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου