Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Η Πύλος γιόρτασε την 196η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

 







Την 196η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα της ιστορίας της πατρίδας μας που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, τίμησαν χθες με κάθε επισημότητα, η Πύλος και η Μεσσηνία.

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Μισή ώρα αργότερα, στο μνημείο Τριών Ναυάρχων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης - γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον εκπρόσωπο της Βουλής - βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον επικεφαλής διοίκησης της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Γιάνναρη, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ - διοικητή Διοίκησης Κέντρων της 4ης Μεραρχίας Πεζικού - υποστράτηγο Ιωάννη Δημητρέλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Μήλου Μανώλη Μικέλη (απόγονο του πλοηγού Πέτρου Μικέλη που έχασε τη ζωή του στη ναυμαχία) και τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα. 

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι και ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως ευγνωμονών της πόλης. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα υγείας και πρόνοιας Αγγελος Χρονάς. “Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου άνοιξε τον δρόμο, ώστε η Οθωμανική Αυτοκρατορία να εξαναγκαστεί να αποδεχθεί τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους”, σημείωσε ο κ. Χρονάς κι επεσήμανε: “Η ναυμαχία αποτέλεσε τον νικηφόρο επίλογο της Ελληνικής Επανάστασης και την ανατολή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”. 

Σε χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρατήρησε πως “η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν πρόκειται για μια τοπική γιορτή, αλλά για ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Ηταν μια νίκη, με την οποία έληξε η κυριαρχία της Ιερής Συμμαχίας”. Στάθηκε στην κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και το φιλελληνικό κίνημα και σημείωσε ότι “από εδώ, την Καλαμάτα ξεκίνησε η επανάσταση του ‘21 κι εδώ, στο Ναβαρίνο υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας με τη ναυμαχία”. 

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών σχολείων της Πύλου και της Μεθώνης, πολιτιστικών συλλόγων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ενώ τιμές απέδωσε πέρα από τη δημοτική φιλαρμονική και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. 

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Ναβαρίνον”, όπου και ξεναγήθηκαν από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα. 

Εκπρόσωποι πρεσβειών, των Ενόπλων Δυνάμεων, του δήμου και της Περιφέρειας μετέβησαν στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου τελέστηκαν επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στα μνημεία των πεσόντων. 

Στις εκδηλώσεις που έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου, παρέστησαν, ακόμα, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος - αντιστράτηγος Γιώργος Πουρναράς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων. 

Γ.Σ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου