Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Τοποθεσίες του κόσμου με το όνομα Ναβαρίνο

 







Στις 20 Οκτωβρίου 1827 στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας έγινε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα στην ιστορία του 19ου αιώνα. Στον κόλπο της Πύλου (ενετική ονομασία Ναβαρίνο) οι ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά.

 

Λίγες εβδομάδες αργότερα η Ναυμαχία και το νικηφόρο αποτέλεσμα έγιναν γνωστά στην Ευρώπη και στην Αμερική προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. 

Ο ενθουσιασμός για τη νίκη ήταν τόσο μεγάλος, ώστε νησιά, ακρωτήρια ακόμα και πόλεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μεσσηνία, ονομάστηκαν Ναβαρίνο. 

Το νησί Ναβαρίνο στην Παταγονία 

Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, ένα μικρό νησί στην Παταγονία της Νότιας Αμερικής ονομάζεται Isla Navarino. Το νησί ανήκει στη Χιλή και βρίσκεται μεταξύ της Γης του Πυρός και του Ακρωτηρίου Χορν, απέναντι από την Ανταρκτική. Το Isla Navarino πήρε το όνομά του το 1828 από δύο αξιωματικούς μίας αγγλικής εξερευνητικής αποστολής που έκανε υδρογραφικές έρευνες στην περιοχή την περίοδο εκείνη. Ο Philip Parker King και ο Robert Fitzroy, λοιπόν, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο και αντίκριζαν το άγνωστο σε αυτούς νησί όταν ενημερώθηκαν για το νικηφόρο αποτέλεσμα της Ναυμαχίας. Ήταν τόσο χαρούμενοι για τα νέα, ώστε αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα Navarino πριν ακόμα χαράξουν τις ακτές του. 

Το ακρωτήριο Ναβαρίν στη Σιβηρία 

Το ακρωτήριο Ναβαρίν βρίσκεται στη βορειοανατολική Ασία, ανήκει στη ρωσική επαρχία Τσουκότκα και βρέχεται από τη Βερίγγειο θάλασσα. Η ανακάλυψη και η χαρτογράφηση του ακρωτηρίου έγινε το 1828 από το πλήρωμα του πλοίου Senyavin. Ο πλοίαρχος Fyodor Petrovich Litke αποφάσισε να το ονομάσει Ναβαρίν τιμώντας τη νίκη του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία που είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα. Το ακρωτήριο έχει ύψος 600 μέτρων και θεωρείται το πιο ανεμοδαρμένο σημείο της Ρωσίας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι -4 °C και η περιοχή έχει πολλές βροχές και έντονη ομίχλη. 

Η πόλη Ναβαρίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 

Στην Πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ υπάρχει μία μικρή πόλη που ονομάζεται Ναβαρίνο. Η πόλη έχει 200 περίπου κατοίκους και ανήκει στην κομητεία Σαουάνο. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Mayville, ωστόσο την 1η Δεκεμβρίου 1874 μετονομάστηκε σε Navarino προς τιμήν της ναυμαχίας που έγινε στον ομώνυμο κόλπο. 

Πηγές: 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «Η ναυμαχία του Ναβαρίνου – Η Συλλογή του Αντώνη Τάντουλου» (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021), τη σελίδα chukotka.travel και τη Wikipedia. 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Google maps και το chukotka.travel.

Του Γιώργου Γιαννίκου, διαχειριστή του philhelleneshist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου