Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Αντιδρά στην κατάργηση νομικών προσώπων

 


Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αντιδρά στην κατάργηση νομικών προσώπων που προβλέπει ο νόμος 5066, ο οποίος ψηφίστηκε προεκλογικά, χωρίς διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και ζητεί να μην καταργηθούν και να επανεξεταστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εισάγει ο συγκεκριμένος νόμος.

Για το λόγο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου -Νέστορος συνεδριάζει με μοναδικό θέμα την κατάργηση νομικών προσώπων των ΟΤΑ α’ βαθμού και τη διαμαρτυρία επί των διατάξεων του νόμου 5056/2023, αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Οπως επισημαίνεται στην εισήγηση, το Δ.Σ. διαμαρτύρεται κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή του “στις ρυθμίσεις που εισάγει ο νόμος 5056/2023 αναφορικά με την κατάργηση επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία των δήμων, των νομικών προσώπων των δήμων, των ορισμό αντιδημάρχων με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία της τελευταίας απογραφής κλπ.”. 

Εξηγώντας τους λόγους της αντίδρασης, στο ίδιο κείμενο σημειώνεται “μετ’ επιτάσεως ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις νομοθετήθηκαν, χωρίς διαβούλευση και διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και ψηφίστηκαν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού. 

Αντιδρώντας σε έναν νόμο που αδικεί κατάφωρα τους περιφερειακούς και μικρούς δήμους, δίνοντας δυνατότητα μόνο στους μεγάλους δήμους της χώρας να κρατήσουν τα νομικά τους πρόσωπα, όπως και τις σχολικές τους επιτροπές εισάγοντας κατ’ ουσία φωτογραφικές διατάξεις γι’ αυτούς σας εκθέτουμε τα ακόλουθα. 

Ο αριθμός των αντιδημάρχων προσδιορίζεται με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Τούτο άγει σε ανεπιεική αποτελέσματα και οδηγεί σε αδιέξοδο κυρίως τους περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες, που δεν συναρτώνται με τον πληθυσμό, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η αγροτική οδοποιία, ο δημοτικός φωτισμός κλπ. Υπάρχουν δήμοι, όπως ο δικός μας, που έχουν πολλές δημοτικές ενότητες, οι οποίες χωρικά απέχουν από την πρωτεύουσα του Δήμου, και μάλιστα σε σχέση με την έδρα του δήμου βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη απόσταση. Τούτο πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα οι ενότητες αυτές να μην έχουν αντιδήμαρχο ή να έχουν έναν κοινό αντιδήμαρχο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την εν γένει λειτουργία και αποτελεσματικότητα των δήμων. 

Ως προς το θέμα των ειδικών συνεργατών, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται σε σχέση με τον αριθμό των αντιδημάρχων. Και η ρύθμιση αυτή πλήττει τη λειτουργία των περιφερειακών δήμων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις εξόχως απαιτητικές ανάγκες που δημιουργεί η λειτουργία ενός δήμου. Σας αναφέρουμε επιγραμματικά σύνταξη μελετών, παρακολούθηση έργων κλπ. 

Περαιτέρω είναι αδιανόητη η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, γιατί το έργο που επιτελούν είναι μοναδικό και αναντικατάστατο υπό συνθήκες απόλυτης οικονομικής διαφάνειας και διαχείρισης. Η επαναφορά της πάγιας προκαταβολής στα σχολεία προς τους διευθυντές των σχολείων, ήτοι το καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2010, θα οδηγήσει με μαθητική ακρίβεια σε κακοδιαχείριση”. 

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος ζητεί “την εξαίρεση κατάργησης - λύσης των ανωτέρω αναφερόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του δήμου, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 5056/2023 (ΦΕΚ163/ 06.10.2023 τεύχος και επανεξέταση όλων των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο νόμος 5056/2023”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου