Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Την πολιούχο της Παναγία Ελεήστρια γιορτάζει η Κορώνη

 Την πολιούχο της Παναγία Ελεήστρια, στο κάστρο της πόλης, με την εντυπωσιακή θέα προς τις παραλίες της περιοχής, το ακρωτήριο Ακρίτα και το πέλαγος, γιορτάζει αύριο ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, η Κορώνη. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και μεγάλου παρακλητικού κανόνος και στις 10 το βράδυ θα ξεκινήσει η αγρυπνία. 

Αύριο το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και στις 10.30 θα ξεκινήσει η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στα γραφικά στενά με τις σκάλες και τους κεντρικούς δρόμους της Κορώνης, που οδηγούν από το κάστρο στην παραλιακή ζώνη κι επιστροφή στο ναό. 

Με την ολοκλήρωση της λιτανείας θα τελεστεί τρισάγιο μπροστά από τις προτομές του εθνομάρτυρος επισκόπου Κορώνης Γρηγορίου Μπίστη και του αείμνηστου μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Δασκαλάκη. 

* Η εικόνα της Παναγίας Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, έπειτα από επανειλημμένες εμφανίσεις της Παναγίας σε μια θεοσεβούμενη γυναίκα της Κορώνης, τη Μαρία Σταθάκη. Στον ίδιο τόπο που ήταν όλο βράχια, βρέθηκαν δύο ακόμα αγαλματίδια, του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Παναγία με το θείο βρέφος στην αγκαλιά της και ο Εσταυρωμένος συνθέτουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεήστριας. 

Στον τόπο που βρέθηκαν οι εικόνες κτίστηκε ο ναός της Παναγίας. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν 3 χρόνια αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου 1900. 

Στο υπόγειο βρίσκεται η κρύπτη της “εύρεσης”. Ο ναός της Παναγίας της Ελεήστριας πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα εύρεσης της εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου