Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Μεθώνη: Προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα των ιδιωτικών συνδέσεων με το δίκτυο λυμάτων της Μεθώνης, ενώ και τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεκίνησαν τις επεκτάσεις του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουν τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων και τα αντλιοστάσια.
Ταυτόχρονα, στην αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. Μεσσηνίας επρόκειτο να κατατεθεί χθες ο σχετικός φάκελος, ώστε να δοθεί η άδεια λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Στόχος είναι έως το τέλος της άνοιξης να έχει ήδη τεθεί ολόκληρη η μονάδα (μαζί με τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια) σε δοκιμαστική λειτουργία. Η μονάδα θα αρχίσει να δέχεται κάποια από τα λύματα και ποσότητες νερού από την παρακείμενη γεώτρηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν διαρροών ή το καλό της κατασκευής.
Έναρξη συνδέσεων
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελή, μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις προς τους κατοίκους, για να ξεκινήσουν οι συνδέσεις των οικιών και των καταστημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης. Θα καθοριστούν, επίσης, τα σχετικά τιμολόγια για την αποχέτευση, ενώ θα εξεταστεί ο τρόπος βάσει του οποίου θα γίνουν οι συνδέσεις, δηλαδή αν θα εκτελεστούν με αυτεπιστασία από το Δήμο ή αν ο κάθε δημότης προβεί μόνος του στην κατασκευή τους.Ο δήμαρχος Μεθώνης είπε πως σκέπτεται να επικοινωνήσει και με τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας για πληρέστερη πληροφόρηση μέσω του κανονισμού της, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν όλα σωστά και να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης των συνδέσεων με αυτεπιστασία, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία τα συνεργεία του Δήμου και, κυρίως, για να μην αυξηθεί υπερβολικά το κόστος τους.«Από εδώ και πέρα, μπαίνουμε σε μία διαδικασία, όπου και εμείς πρέπει να αποκτήσουμε γνώσεις όχι μόνο για να εκτελέσουμε τις συνδέσεις, αλλά και για να θέσουμε το όλο σύστημα σε λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Μεθώνης διαθέτει το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που θα αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μετά την εκπαίδευσή του από την ανάδοχο εταιρεία κατά το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας. Ειδικότερα, πολιτικό μηχανικό, ένα χημικό μηχανικό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και δύο εργάτες της υπηρεσίας ύδρευσης, που θα παρακολουθήσουν όλο το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας.
Προγραμματική σύμβαση με Δήμο Πύλου
Όσον αφορά στην πρόθεση για τη συγκρότηση κοινής ΔΕΥΑ με το Δήμο Πύλου, του οποίου ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας, μάλλον φαίνεται να «υποχωρεί». Κι αυτό, γιατί παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν οι δύο Δήμοι ή αν θα ενοποιηθούν σε ενδεχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Πάντως, θεωρείται πιθανότερο να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση συνεργασίας, σε συγκεκριμένα όμως αντικείμενα, καθώς, κατά την άποψή του, χρειάζονται ορισμένες ειδικότητες που θα μπορούν να εξυπηρετούν και τους Δύο δήμους.
Κανονισμοί
Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Δημαρχιακή Επιτροπή, για να συζητηθεί η αναθεώρηση του κανονισμού ύδρευσης, που θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με τον κανονισμό αποχέτευσης.Όπως αναμένεται, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του 2008, καθώς νωρίτερα θα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το τεχνικό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 27/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου