Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Τι είπαν οι δήμαρχοι Μεθώνης και Πύλου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ

«Το εντυπωσιακό ήταν ότι παρόλο που ήταν έντονος ο σεισμός και είχε μια διάρκεια αρκετά μεγάλη –κατά μια εκτίμηση ίσως να ήταν και 20 δευτερόλεπτα- ο κόσμος αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Πετάχτηκε βέβαια έξω από τα σπίτια του, αυτό είναι προφανές, όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά ακούνε τους υπευθύνους από τα κανάλια –και μόλις πριν λίγο είχαμε και δεύτερο μεγάλο σεισμόγια να μάθουν περισσότερα.
Από το σεισμό κουνηθήκαν όλα τα κτήρια και η αλήθεια είναι ότι η ένταση μας έδωσε την εντύπωση ότι θα είχαμε αρκετές ζημιές. Ευτυχώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε ζημιές σύμφωνα με την πληροφόρηση. Περιμένουμε όμως ειδικά για τα σχολεία να έρθουν και ειδικοί να μας το πουν αυτοί. Τα σχολεία μετά τον σεισμό σταμάτησαν την λειτουργία τους και έδιωξαν τα παιδιά.
Ειδικοί δεν είμαστε και χρειαζόμαστε και εμείς μια πληροφόρηση την οποία και θα επιδιώξουμε για να δώσουμε και πιο υπεύθυνη άποψη στους πολίτες μας. Θεωρώ όμως ότι η ψυχραιμία είναι ό,τι καλύτερο. Η περιοχή μας είναι σίγουρα σεισμική αλλά ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο με το οποίο πολύ δύσκολα εξοικειώνεται κανείς.
Εγώ έχω ζήσει αρκετούς σεισμούς και πιστεύω είναι θέμα ψυχραιμίας την ώρα που η γη κινείται κάτω από τα πόδια σου και φυσικά να ελπίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα χειρότερα, γιατί ακούμε διάφορα για μεγάλους σεισμούς. Με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε, όσο πιο ψύχραιμοι είμαστε τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε. Εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα και αν χρειαστεί θα πάρουμε ό,τι μέτρο απαιτείται, ίσως και να ανοίξουμε το κλειστό γυμναστήριο αν κάποιοι συνδημότες μας φοβόνται να μείνουν στα σπίτια τους».

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

«Δέκα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι αισθανθήκαμε την πρώτη δόνηση η οποία από ό,τι λένε ήταν ο κύριος σεισμός. Εγώ ήμουν στο γραφείο μου και αμέσως βγήκαμε όλοι έξω. Δεν θεωρήσαμε ότι ο σεισμός ήταν τόσο σοβαρός, ότι είχε τόσο μεγάλο μέγεθος. Αμέσως επικοινωνήσαμε μεόλα τα χωριά και πουθενά δεν υπήρξε καμία αναφορά για ζημιά ή κάτι δυσάρεστο. Επικοινωνήσαμε με τα σχολεία που και εκεί ήταν όλα εντάξει. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό. Αμεσα ήρθε η Πυροσβεστική, υπήρχε επικοινωνία με την Αστυνομία και τη Νομαρχία για ενημέρωση, αλλά ήταν όλα ομαλά.
Ο κόσμος βγήκε όλος έξω από τα καφενεία όταν τελείωσε ο σεισμός, ίσως επειδή εδώ στην Μεθώνη το υπέδαφος είναι βραχώδες να μην αισθανθήκαμε την δόνηση τόσο πολύ όσο άλλες περιοχές. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανησυχία. Φυσικά παραμένουμε σε επαγρύπνηση μήπως συμβεί τίποτα άλλο ακόμη και αύριο θα πάμε σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα να καταγράψουμε αν έχουν γίνει ζημιές. Επίσης θα πάμε σε όλα τα σχολεία, στις γεωτρήσεις μας, να δούμε αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.
Eχουμε βέβαια το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και σεισμών. Αν χρειαστεί έχουμε τους χώρους που θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι, ελπίζουμε βέβαια να μην παραστεί ανάγκη. Από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι ότι πέρα από τον αρχικό φόβο ο κόσμος έχει δείξει μια ψυχραιμία. Βέβαια σε αυτό συντέλεσε η ώρα και η ωραία μέρα που είχαμε αφού ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν έξω στα κτήματά του. Δεν ήταν μέσα σε κτήρια και έτσι τον αισθάνθηκαν λιγότερο, ούτε ήταν νύχτα που δημιουργείται μεγαλύτερος φόβος».
ΕΛΕΥΘΕΙΑ" 15/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου