Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εκδήλωση για τον Φ. Λίτσα στο Μανιατάκειο Ιδρυμα

Εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Φώτιου Λίτσα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θάνατό του, διοργάνωσε το Μανιατάκειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το περιοδικό σύγγραμμα “Μεσσηνιακά Χρονικά“, την 1 Απριλίου στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας στην Αθήνα.
Ο Φώτης Λίτσας καταγόταν από το Σταυρό Τριφυλίας και είχε εγκατασταθεί στο Σικάγο από το 1971. Ο πολυτάλαντος αυτός λόγιος της ομογένειας και του ελληνισμού γενικότερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών, στις 5 Μαρτίου 1998, έχοντας επιτελέσει ένα σπουδαίο εθνικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο. Σ’ αυτό το έργο αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς που συνδέονταν μαζί του και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αδαμάντινο και δημιουργικό χαρακτήρα του.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Σόρογκας, από το 1971 συνδεόταν με στενή φιλία με τον Φώτη Λίτσα. Με λόγο περιεκτικό αναφέρθηκε στις δραστηριότητές του, στη «διαρκή –όπως είπε- κίνηση από τη μια άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη, θαρρείς και γνώριζε ότι η ζωή του θα ήταν τόσο σύντομη και έπρεπε να προλάβει ό,τι μπορούσε». Καταλήγοντας εξέφρασε τη συγκίνηση και την εκτίμησή του για τον τιμώμενο και το έργο του με λόγια από καρδιάς: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση μιλώντας για το Φώτη σήμερα, αλλά και πίκρα γιατί μας εγκατέλειψε τόσο νωρίς. Είχε τόσα πολλά ακόμη να δώσει. Το έργο του και η μνήμη του θα μείνουν στους αιώνες».
Ευθύς αμέσως το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, λογοτέχνις Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, η οποία αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο του Φώτη Λίτσα. Η ομιλήτρια κατέθεσε άγνωστα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική παρουσία του Φ. Λίτσα στην Κορώνη κατά το διάστημα 1968-1971, ως καθηγητή φιλολόγου του εκεί γυμνασίου - περίοδο για την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε το 1982 ένα από τα πολυτιμότερα και τρυφερότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την Κορώνη, το γνωστό βιβλίο «Κορώνη, η προσωπογραφία μιας πολιτείας». Η ομιλήτρια αναφερόμενη στην αξία και τη σημασία του όλου έργου του επισήμανε το γεγονός ότι «η ζωή του ήταν τόσο λίγη αλλά τόσο καρποφόρα», προσθέτοντας ότι «μας έδωσε πολλά για να ακολουθήσουμε το δρόμο του φωτός». Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ακατάλυτες μνήμες που άφησε ο Φώτης Λίτσας σε όσους γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του: «Δέκα χρόνια κιόλας πέρασαν αφ’ ότου μας άφησε. Οι μνήμες για εκείνον που αγαπάμε, δεν ξεθωριάζουν. Αλλά μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε μια κατάσταση. Ο πόνος μπορεί να αμβλύνεται, η πληγή όμως παραμένει».
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Χρήστος Ρέππας, συγγραφέας και εκδότης του ετήσιου περιοδικού συγγράμματος «Μεσσηνιακά Χρονικά», που είχε οργανωτική συμμετοχή στην όλη εκδήλωση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε άγνωστες όσο και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη μαθητική, φοιτητική, διδακτική και συγγραφική δραστηριότητα του Φώτη Λίτσα που τον καταξίωσαν τελικά ως μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία. Σε μια αποστροφή του καταληκτικού λόγου του, ανέφερε τα εξής: «Ο Φώτης Λίτσας ήταν ο φωτισμένος διανοητής του έθνους, το καύχημα της λαμπερής ομογένειας της Αμερικής, ο σοφός δάσκαλος που αγωνιζόταν με ζήλο ιεραποστολικό για τα “ιερά και μη σαλευόμενα του ελληνισμού”, για να χρησιμοποιήσω μια δική του φράση. Hταν ακόμη ο βαθύς γνώστης της Ιστορίας και της ιδιοπροσωπίας του γένους των Ελλήνων. Hξερε να ανιχνεύει και να μοιράζει απλόχερα το αδιατίμητο χρυσάφι της ελληνορθόδοξης αρετής. Hξερε να προσφέρει γνώση και όραμα στους δύσκολους καιρούς μας».
Ακολούθησαν προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του καθηγητή από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Ρέππα και ανάγνωση αποσπασμάτων από το λογοτεχνικό βιβλίο του «Μικρές Οδύσσειες», από τους ηθοποιούς Eλενα Αρβανίτη (κόρη του Κορωναίου Χρήστου Αρβανίτη) και Γιώργο Ζιόβα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η τηλεπαρουσιάστρια Νάταλι Κακκαβά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, μέλη της οικογένειας του Φώτη Λίτσα, ο βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλιώρας, οι πρέσβεις Σπύρος Αληάγας και Σπύρος Δοκιανός, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκης, ο τέως βουλευτής Χαλκιδικής Βασίλης Παππάς, οι δήμαρχοι, Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, Ανδρούσας Αριστομένης Παπαδόπουλος και Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο πρώην αρεοπαγίτης Γ. Αρβανίτης, ο ιστορικός Χρήστος Αρβανίτης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Νιάρχος και Ιωσήφ Χασσίδ, οι επιχειρηματίες Χρήστος Μανιατάκης με τη σύζυγό του, Παναγιώτης Μίχαλος πρόεδρος ΕΝΕ, Αντώνης Λυκιαρδόπουλος, Κώστας Κιρκοριανός και Μανώλης Γιαννακάκος από το Σικάγο με τη σύζυγό του, οι δικηγόροι Γιώργος Διαμαντάκης, Κωνσταντίνος Πούλιος και Ι. Θεοδωρόπουλος με τη σύζυγό του, οι πρόεδροι, του Συλλόγου Κορωναίων Βασίλης Αποστολόπουλος, του Συλλόγου Μεσσηνίων Β. Προαστίων Βασίλης Νασόπουλος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Ευγενία Κοκκέβη και του Συλλόγου Χαρακοπιαδιτών Αττικής Μαρία Μαθιοπούλου, ο διευθυντής του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ηλίας Ηλιόπουλος, οι δημοσιογράφοι Μαίρη Παραπονιάρη, Βασίλης Ρούβαλης και Ιωάννης Τζουανόπουλος, ο ψυχολόγος Δημήτρης
Μποσινάκης, κ.ά.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου