Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Βραβείο στον Πύλιο εκδότη Δ. Παπαδήμα, για την προσφορά του στο ποιοτικό βιβλίο

Της Μαρίας Νίκα

Στον Πύλιο εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα απονεμήθηκε το τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο του περιοδικού «Διαβάζω», την περασμένη Δευτέρα. Η ειδική διάκριση δόθηκε στη μνήμη του ιδρυτή του «Διαβάζω» Περικλή Αθανασόπουλου, στο πλαίσιο των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού για το 2008, ενώ η τελετή έλαβε χώρα στο νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Στην αντιφώνησή του τη βραδιά της απονομής, ο ιστορικός εκδότης από τη Μεσσηνία σημείωσε: «Το βραβείο με το οποίο με τιμάτε δεν ανήκει μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, μακετίστες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες και πολύ περισσότερο στους εκατοντάδες πελάτες που πέρασαν, αγόρασαν ένα βιβλίο ή δεν αγόρασαν - στα 48 χρόνια -, στήριξαν το βιβλιοπωλείο και τις ποιοτικές εκδόσεις των ανθρωπιστικών σπουδών».
Ενώ αφιέρωσε το βραβείο σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: «Πρώτον, σε αυτούς που είχαν πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση (σ.σ.: αντιστασιακός και ο ίδιος) και γύρισαν τη δεκαετία του ’50 από φυλακές και εξορίες και δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι. Δεν έβρισκαν δουλειά ούτε ως οδοκαθαριστές, αν δεν είχαν το χαρτί της ασφάλειας. Άνθρωποι επιστήμονες, δάσκαλοι, εργάτες, αγρότες, έγιναν εκδότες - βιβλιοπώλες, έφερναν με τις τσάντες των πλασιέ το βιβλίο στα σπίτια, στα γραφεία, στα σχολεία, στην επαρχία. Με την αγάπη τους στο βιβλίο και στη δουλειά τους στις τρεις δεκαετίες ’50, ’60, ’70, το βιβλίο κυκλοφόρησε και διαβάστηκε όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Λίγες μέρες μετά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, με υπογραφή του Γ. Παπαδόπουλου, εστάλη Απόφαση που ανέφερε: «Εκδόται, βιβλιοπώλαι, πλανόδιοι πράκτορες ως και πας μετ’ αυτών συναλλασσόμενος ιδιώτης επί σκοπώ αγοράς ή πωλήσεως των εν τη ανωτέρω καταστάσει βιβλίων, τιμωρείται συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.Δ. ΔΞΘ΄ /1912, εν συνδυασμώ προς τας διατάξεις του Ποιν. Κώδικος».
Και πρόσθεσε: «Οι καταστάσεις των απαγορευμένων βιβλίων της Απόφασης περιείχαν 330 συγγραφείς και μεταφραστές, Έλληνες και ξένους, που απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν και να διαβάζονται, 50 εκδότες στους οποίους απαγορεύτηκε να διακινούν και να πουλάνε βιβλία τους. Ορισμένοι από αυτούς έκλεισαν, άλλοι ταλαιπωρήθηκαν, 1.000 και πλέον τίτλοι βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων έπαψαν να κυκλοφορούν. Αυτοί αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία στην οποία αφιερώνω το βραβείο και ελπίζω πως δε θα ξεχαστούν».

Από το 1960
Ο Δημήτρης Παπαδήμας ήταν 18 ετών όταν, μετά την Κατοχή, έφυγε από την Πύλο για την Αθήνα. Δεν κατάφερε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Έκανε διάφορες δουλειές, ενώ το 1952 βρέθηκε να εργάζεται ως υπάλληλος σε παλαιοβιβλιοπωλείο.
Το 1960 ανοίγει το δικό του βιβλιοπωλείο 10 τ. μέτρων στην οδό Ιπποκράτους 23, που το 1978 μεταφέρεται στο σημερινό, Ιπποκράτους 8. Το 1962 πραγματοποιεί την πρώτη φιλολογική έκδοση, σε φωτοτυπική αναπαραγωγή, την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Gilbert Murray, καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μετάφραση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σίμου Μενάρδου. Από τότε μέχρι σήμερα οι εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Παπαδήμα παρέμειναν πιστοί στην πορεία τους στην ανθρωπιστική παιδεία και σε εκδόσεις ποιότητας, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό από τον Όμηρο έως τις μέρες μας.
Το 1976 οι εκδόσεις Παπαδήμα εξασφάλισαν τα δικαιώματα από τον εκδοτικό οίκο B.G. Teubner Leipzig, για την αναπαραγωγή των κλασικών κειμένων της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας για την ελληνική αγορά. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 120 τόμοι με κείμενο, πλούσιο κριτικό υπόμνημα, όλοι οι κλασικοί Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια σε φωτοτυπική αναπαραγωγή και επιμελημένη βιβλιοδεσία, κατά 70% φθηνότερες από την αντίστοιχη πρωτότυπη έκδοση για φοιτητές, βιβλιόφιλους και τις βιβλιοθήκες, προσφορά στις Κλασικές Σπουδές στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα βιβλία των εκδόσεων Παπαδήμα είναι και αυτά τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του εκδότη, της Πύλου, με την οποία διατηρεί πάντα στενή σχέση.
"ΘΑΡΡΟΣ" 16/05/2008

1 σχόλιο:

  1. Συνεχίζει να είναι κλειστή η γέφυρα στο φράγμα φλόκα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες της περιοχής καθημερινά να ταλαιπωρούνται αφού αναγκάζονται να μετακινούνται μέσω πύργου.
    Αρκετοί εργαζόμενοι στην περιοχή έφτασαν στο σημείο να περνούν καθημερινά τον Αλφειό ποταμό με μονόξυλα και βάρκες.
    http://neoinileias.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή