Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

“ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς το Πεκίνο

image image

Ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Μεσσηνία η πορεία ειρήνης των 55 μοτοσυκλετιστών των «Δρόμων της Ελιάς», δια μέσου της Ασίας, προς το Πεκίνο όπου και θα παραδώσουν -εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα τελεστούν εκεί σε λίγο καιρό- την Ιθωμαία φλόγα, ελιές, κότινο και γροθάρι, από το Κολυμπάρι της Κρήτης και την Αρχαία Μεσσήνη αντίστοιχα. Στον κόμβο του Ασπροχώματος, χθες το πρωί, είχαν ληφθεί μέτρα από την Τροχαία προκειμένου να
μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση -για τους μοτοσυκλετιστές τουλάχιστον, μιας και κάποιοι οδηγοί αυτοκινήτων άρχισαν να κορνάρουν παρατατεταμένα, θεωρώντας προφανώς εξαιρετικά... κουραστικό να περιμένουν για περίπου ένα με δύο λεπτά, προκειμένου να διέλθει τον κόμβο η διεθνής πομπή με τις μοτοσυκλέτες.
Οι μοτοσυκλετιστές ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί από τη Γιάλοβα, με τη συνοδεία περιπολικών και μοτοσυκλετών της Τροχαίας, και περί τις 10 έφθασαν στο Ασπρόχωμα και μπήκαν στον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας με προορισμό την Αμφισσα, τον πρώτο από τους δύο σταθμούς του οδοιπορικού σε ελληνικό έδαφος. Ο δεύτερος σταθμός -σύμφωνα το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί- είναι σήμερα το Σουφλί. Στόχος της ομάδας μοτοσυκλετιστών -η οποία μετά το Πεκίνο θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Μόσχα- είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης από τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, που -παρά την «ταλαιπωρία» και την εμπορευματοποίησή του- εξακολουθεί να αποτελεί ελπίδα των ανθρώπων για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.
Οι μοτοσυκλετιστές θα διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τη «Φλόγα της Ειρήνης» σε 16 χώρες, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Ελλάδα. Η διαδρομή τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (το οποίο συμμετέχει επίσημα στην Οργανωτική Επιτροπή), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοροσικλετιστών-FIM, των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και πολλών φορέων δημόσιων και ιδιωτικών.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο «2008 Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών διαδρομών και εκδηλώσεων «Δρόμοι της Ελιάς». Στη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν Γιορτές της Ελιάς σε 6 προεπιλεγμένες πόλεις με θέμα την Ελλάδα της Ελιάς, χώρα προέλευσης των οδοιπόρων, τον συμβολισμό και τον πολιτισμό της ελιάς σε όλες του τις διαστάσεις. Εχει προβλεφθεί να γίνουν στο πλαίσιο αυτό εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές 2 ταινιών μικρού μήκους, παραγωγή και δωρεάν διανομή σχετικών εντύπων, ελληνική μουσική βραδιά, γευσιγνωσία ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων και επίδειξη παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας. Κορυφαίο γεγονός ωστόσο, θα αποτελέσει η μεγάλη Γιορτή της Μεσογείου της Ελιάς στη Μόσχα, τον ερχόμενο Αύγουστο. Στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε 1.000 ελιές από κάθε σημείο της Μεσογείου, 1.000 βιολιά θα ακουστούν και 1.000 περιστέρια θα πετάξουν, για να μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης παντού.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας -και εμπνευστής του οδοιπορικού- Γιώργος Καραμπάτος, «οι “Δρόμοι της Ελιάς“ θα ξεκινήσουν από τη Μεσόγειο για να συναντηθούν με τους “Δρόμους του Μεταξιού“ και να μεταφέρουν στα βάθη της Ασίας μέχρι και τη Μόσχα τη “Φλόγα της Ειρήνης“, τα μηνύματα της ελιάς και την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, προϋπόθεση ανάπτυξης των κοινωνιών και ευημερίας των λαών. Θα είναι η συνάντηση δύο μεγάλων δρόμων, δύο πολιτισμών που ενώνουν εδώ και αιώνες θρησκείες και ανθρώπους και συνδιαλέγονται προσφέροντας πλούτο και γνώση μέσα
από εμπορικές ανταλλαγές και συνεργασίες».
Β.Γ.Μ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/07/2008

1 σχόλιο:

  1. Ζητείται βοήθεια για τη διάσωση εννέα φωλιών χελώνων καρέτα καρέτα.
    Υπάρχει μία παραλία σαν πολλές άλλες. Με χλιδάτο μπιτσόμπαρο-εστιατόριο στη μία άκρη, καντίνα στην άλλη, από την πάνω μεριά ασφαλτοστωμένο δρόμο με εστιατόρια και νεόκτιστα: μπανγκαλόουζ και ξενοδοχείο. Πριν εφτά περίπου χρόνια τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, ούτε η άσφαλτος. Η πορεία είναι γνωστή. Ο τουρισμός αναπτύσσεται και "αναπτύσσει".

    Μόνο που στην παραλία Λάμπες της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, κοντά στη Μεθώνη, κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο γύρω στις δέκα χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι Λάμπες δεν ανήκουν στις παραλίες που έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και δεν υπάρχει καμία μέριμνα γενικότερα. Μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας δεν το γνωρίζει καν και μία άλλη, αυτή που έχει τις επιχειρήσεις και τη γη κοντά στην παραλία, προσπαθεί να το καλύψει με το φόβο ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στην παραλία. Ο Αρχέλων Κορώνης αν και γνωρίζει την ύπαρξη των φωλιών αρνείται την οποιαδήποτε ενασχόληση του με αυτές λόγω πρακτικών κωλυμάτων και ακολουθώντας την πολιτική του Αρχέλων για τις μη προστατευόμενες παραλίες. Πέρυσι όλες οι φωλιές καταφαγώθηκαν από άγρια ζώα και από σκυλιά. Ελάχιστοι από τους λιγοστούς νεοσσούς κατάφεραν να εκκολαφθούν. Υπάρχει μαρτυρία τουλάχιστον για ένα νεοσσό που βρέθηκε να κολυμπάει σε πισίνα κοντά στην παραλία, προσελκυόμενος προφανώς από τα φώτα και το θόρυβο.

    Φέτος στις Λάμπες υπάρχουν ήδη εννέα φωλιές. Ο Αρχέλων ισχυρίστηκε ότι δεν δύναται να τοποθετήσει τα προστατευτικά που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων (πόσο στοιχίζουν μερικά σιδερένια πλέγματα), εθελοντών (τρία άτομα φτάνουν) και μεταφορικού μέσου (το οποίο τους προσφέρθηκε) αλλά και δεν δέχτηκε να εκπαιδεύσει άτομα που εθελοντικά θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία, ισχυριζόμενος πως ο χρόνος εκπαίδευσης είναι μακρύς και μια ελλειπής πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα (ποιά αντίθετα αποτελέσματα εφόσον οι φωλιές ούτως ή άλλως είναι καταδικασμένες!). Η έκταση της ελεύθερης παραλίας μειώνεται, η τοπική κοινωνία αγνοεί, ο σύλλογος προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα αδιαφορεί, οι παράγοντες που αποσπούν την προσοχή της χελώνας και την οδηγούν στον αφανισμό πολλαπλασιάζονται. Όποιος γνωρίζει τη διαδικασία τοποθέτησης των προστατευτικών πλεγμάτων κι επιπλέον πληροφορίες να στείλει μέηλ σχετικά στο: liriahel@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή