Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Η ΠΟΤΑ και το περιβάλλον

Πρόσφατα λόγω των θερινών διακοπών είχα συνάντηση με έναν καθηγητή από την Λαμία, συζητήσαμε διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μου είπε ότι στη Λαμία υπάρχουν κάποιοι πολίτες αποκαλούμενοι οικολόγοι, με κάτι τζιπ 4x4 5.000cc που παρεμπόδιζαν την λειτουργία των μεταλλείων βωξίτη, και ζητούσαν να κλείσουν. Αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους έχουν κουφώματα αλουμινίου. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Με δεδομένο ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν θα έπρεπε να γίνει κανένα έργο, όλοι όμως θέλουμε εργασία και χρήμα. Οι άνθρωποι της τεχνολογίας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής. Τώρα με νέες τεχνολογίες προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις, όμως χωρίς την συμβολή της Πολιτείας και κυρίως των πολιτών δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να έχουν θετική δράση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, όταν αυτοί είναι απαλλαγμένοι σε μεγάλο βαθμό από τα βιώματά τους, τον εγωισμό, την εμπάθεια και το φανατισμό.
Oταν μιλάμε για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην ουσία εννοούμε την επιβάρυνση στον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί η φύση από τις παρεμβάσεις μας μπορεί να αρρωστήσει αλλά δεν θα πεθάνει, οι άνθρωποι αν συνεχίσουν να την κακοποιούν και θα αρρωστήσουν και θα αφανιστούν. Oσο για την κακοποίηση του περιβάλλοντος υπεύθυνη είναι η ναρκισσιστική κοινωνία της κατανάλωσης, της αυτοπροβολής, του θεάματος και της αδράνειας των πολιτών, που βρίσκονται σε λήθαργο και όταν ξυπνήσουν βλέπουν μόνο προς μια κατεύθυνση. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι τοπικό ή εθνικό, αλλά παγκόσμιο και προέρχεται από τις ίδιες αιτίες, την υπερκατανάλωση, το γρήγορο πλουτισμό και την εξουσία. Ο μεγάλος μέτοχος της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που συντελείται από τις πυρκαγιές, είναι η κυβέρνηση, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι εκλογές. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στον Ταΰγετο, ούτε αν οι πολίτες, που τόσο ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, συμμετείχαν σε εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών, το αποτέλεσμα δείχνει την γενικευμένη κοινωνική αδιαφορία.
Απαντώντας στο άρθρο της “Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας“ που στρέφεται εναντίον όλων και σε κάθε είδους ανάπτυξη και φυσικά κατά της ΠΟΤΑ, θα έλεγα ότι η άρνηση σε κάθε έργο που γίνεται ή θα γίνει, δεν είναι υπεύθυνη στάση πολιτών και είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας. Για να πούμε ένα ναι ή ένα όχι στη δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης θα πρέπει να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: Η ΠΟΤΑ προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή σε σύγκριση με άλλες; Ωφελεί την εθνική οικονομία και την Μεσσηνία; Αν μεμονωμένα άτομα αγόραζαν γη και έχτιζαν μια πόλη, θα τους εμποδίζαμε; Αν φυτεύανε γρασίδι στους ακάλυπτους χώρους θα τους το απαγορεύαμε; Θα τους υποχρεώναμε να κάνουν εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων την στιγμή που παραθαλάσσιοι δήμοι δεν έχουν. Οσο για τα γήπεδα γκολφ είναι γεγονός ότι είναι υδροφόρα, απ‘ ό,τι γνωρίζω θα γίνει εργοστάσιο αφαλάτωσης για το πότισμα. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές κατασκευής των έργων, έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας, καθώς και κακή λειτουργία τωνεργοστασίων ή μη λειτουργία -και εδώ πρέπει να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος από τους ίδιους τους εργαζόμενους σ‘ αυτά. Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις όπως γράφεται, είναι θέμα πολιτικό, και θα πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε όταν έρθει η ώρα να πράξουν ανάλογα. Οταν στη χώρα μας έχουμε 76.000 πυρκαγιές το χρόνο από αμέλεια και 40.000 από πρόθεση, τα λύματα των περισσότερων πόλεων και βιομηχανικών αποβλήτων να πηγαίνουν στη θάλασσα, τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα να καταναλώνονται χωρίς μέτρο, νοσοκομειακά απόβλητα, υπολείμματα σφαγείων, που δεν ξέρουμε πού πάνε αλλά υποψιαζόμαστε, οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, οι παράνομες γεωτρήσεις, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί... αλλά αρκετά ως εδώ.
Αν θεωρούν κάποιοι πολίτες ότι η οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει η ΠΟΤΑ είναι τόσο μεγάλη και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, κατά την γνώμη μου το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χάσουν την αξιοπιστία τους. Ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε μόνο για νομιμότητα, είπε και κάτι άλλο: Για να αλλάξουμε την κοινωνία πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς.
Παναγιώτης Πολίτης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/08/08

4 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ,Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ,ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΥΛΙΑ,(ΔΡΟΜΟΙ-ΛΙΜΑΝΙΑ-ΜΑΡΙΝΑ-ΚΛΠ).ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ.κώστα!
    1.το πρόβλημα στη χώρα είναι το ότι οι περισσότερες επένδύσεις που γίνονται, αποτελούν αντιγραφές παλαιοτέρων επενδύσεων που έχουν γίνει σε άλλες χώρες με άλλες κουλτούρες καιμε σημαντικές γεωμορφολογικές διαφορές.
    Ως εκ τούτου η περιοχή της Πυλίας αποτελεί μια όμορφη και μοναδική περιοχή γεωμορφικά αλλά και σε σχέση με την πανίδα της (λιμνοθάλασσα Γιάλοβας,ωοτοκία θαλασσίων χελωνών στον Ρωμανό ..)
    για τον εξής σημαντικό λόγo:
    Το ότι ενέχει τα πάντα σε μικρογραφία. Κατ επέκταση αν εσείς στην Πύλο θέλετε να αναπτυχθείτε και να καρποφορήσει η ανάπτυξή σας, χρειάζεται να δουλέψει το μυαλό σας και να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας και να φτιάξετε επιχειρήσεις που να σέβονται και να αναδεικνύουν το βασικότερο προτέρημά σας.δηλ. τον τόπο σας!
    Ούτως ή άλλως γι αυτό είστε γνωστοί.
    Για τις ομορφιές του τόπου σας και για την αρχαιότητα της περιοχής σας.
    Ακόμα και για τους αρχαίους Έλληνες η Πυλία θεωρείτε "αρχαίος τόπος και μακάριος".
    Κατ επέκταση δεν έχει θέση στην περιοχή σας μια επένδυση τύπου ΠΟΤΑ για τους εξής λόγους:
    1.Καταλαμβάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ!Αρα αλλοιώνεται η βιοποικιλλότητα και η ευρύτερη ποικιλομορφία του τοπίου.Είναι ΑΠΛΟ! θΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΝΤΟΥ GOLF!Kαι αυτό το θέαμα θα είναι σαφώς λιγότερο ενδιαφέρον από αυτό που βλέπετε τώρα!

    2.Σαφώς σαν χώρα και σαν πολιτισμός έχουμε σημαντικά και αθλήματα και παραδόσεις να αναδείξουμε.Και ο πλούσιος τουρίστας που φιλοδοξείτε να έρθει στην Πύλο ανετότατα θα μπορούσε να περάσει σε μια άλλη δραστηριότητα που να υποστηρίζεται και να εγγράφεται στον τόπο από αυτήν του golf. Το golf είναι ΠΑΛΑΙΟ.
    Και ως εκ τούτου θα ασκείται απο εναπομείναντες ελληνοαμερικάνους γέροντες.Αν αυτό σας ενδιαφέρει σαν μοντέλο ανάπτυξης, καλύτερα να πείτε στα παιδιά σας να πάνε να μείνουν αλλού! Γιατί σίγουρα θα βαριούνται στην Πύλο!

    3.Τις μελέτες και τον τρόπο κατασκευής του έργου δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν γίνονται σώστα.Γιατί, την μόνη πληροφόρηση την έχετε από τον κατασκευαστή.
    Να ξέρετε όμως ότι ο Ακτωρας που έχει αναλάβει την κατασκευή ήδη αντιμετωπίζει θέματα αξιοπιστίας απο άλλα έργα που έχει κάνει.Και όταν τα λεφτά θα πρέπει να χρησιμοποιθούν σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σίγουρα η κατασκευή θα προηγείται της μελέτης.Και αυτό συμβαίνει τώρα!

    3.Σε έναν τέτοιον τόπο αρμόζουν μικρότερες επένδύσεις και περισσότερες με φαντασία και σεβασμό στο περιβάλλον.Έτσι αναπτύχθηκε και η Τοσκάνη στην Ιταλία( περιοχή που έχει αρκετά κοινά με την δική σας). Και αυτό συμβαίνει και στη Ν.Ισπανία, περιοχή που είχε έντονη ανάπτυξη γηπέδων golf , τα οποία αυτή τη στιγμή ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ!Εχουν καταστρέψει το γύρω περιβέλλον του, έχουν στερέψει τα νερά και οι άνθρωποι έχουν αντιδράσει.Γι αυτό και η κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την τουριστική επενδυτική της πολιτική!

    Ο τόπος και γενικά η επαρχία πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός από τους ίδιους τους ανθρώπου που κατοικούν σε αυτόν. Και όχι περιμένοντας έναν μεσσία, με νοοτροπία επενδυτική παλαιοτέρων εποχών.
    Και στην τελική δεν έχουν δικαίωμα οι τωρινοί άρχοντες του τόπου να καταστρέφουν την μορφολογία του τόπου επειδή δεν έχουν φαντασία και όρεξη να δουλέψουν και περιμένουν από ένα μεσσία να τους δώσει δουλειά!
    -Διατηρήστε τον τόπο σας
    -Περιορίστε τις επενδυτικές ορέξεις και επιτέλους ελέγξτε αυτά που σας λένε! Δεν είναι όλα για καλό!
    -Ενημερωθείτε για τις νέές τουριστικές επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον.
    -ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ για να μπορέσετε να εμπνευστείτε για κάτι καινούριο και δικό σας.
    -μην προχωρήσετε στο εγχείρημα της αφαλατωσης γιατί καταστρέφεται ο ενάλιος πλούτος του κόλπου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι σημαντική πηγή τουρισμού.
    -επικεντρωθείτε στην προσέλκυση όμορφου και μορφωμένου "τουρισμού".
    Και αυτό για να γίνει χρειάζεται εσείς οι ίδιοι να μορφωθείτε και να ανοίξετε τα μάτια σας στον κόσμο.Οι πληροφορίες υπάρχουν παντού!
    Και στην τελική αν δεν μπορείτε να κάνετε έστω και κάποια από τα παραπάνω, τουλάχιστον διατηρήστε τον τόπο όπως είναι, για να μπορείτε να έχετε να δώσετε κάτι μετέπειτα στα παιδιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalamatafreespace τα σχόλιά σου δεν είναι άτυχα... Με εξαίρεση ότι κανονικά θα μπορούσε να τα πει ιερέας... Αμήν...

    Όμως ο τόπος εξακολουθεί να έχει προβλήματα, να μαστίζεται απο ανεργία, και οι νέοι να τρέχουν άνευ αξιοπρέπειας πίσω από τον κάθε τυχάρπαστο για να βρουν εργασία...

    Το επίσημο κράτος έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Οι εγχώριοι πολιτικοί, εξασφαλίζουν εκατοντάδες ψήφους διορίζοντας κάποιον σεκιούριτι σε νοσοκομεία, ή φαντάρο πενταετίας... Τόση απόγνωση υπάρχει...

    Οι σωστές προτάσεις σας στο τέλος του σχολίου σας είναι απλά ευχητικές, γιατί χωρίς οργανωμένη υποδομή δεν μπορούν να υλοποιηθούν... Οι κάτοικοι τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Οι ιδέες θα έπρεπε να προκύψουν από τους υπεύθυνους που η χώρα μας αμοίβει με παχύλους μισθούς και πληρώνει αδρά για ταξίδια...
    Αντ΄αυτών όμως οι ντόπιοι κάνουν το προφανές... ότι παραθαλάσσιο τσιμέντο (ψευτο-αυθαιρετο-ξενοδοχειάκι) και ότι εσωτερικό μπαρ... (Αλήθεια οι οικολόγοι γιατί δεν εναντιώνονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος που γίνεται από τους πολλούς και απλούς πολίτες?)

    Για την ΠΟΤΑ έχετε πολλά δίκια... μάλλον φωτοβολίδα θα αποδειχθεί και πέραν των θέσεων εργασίας δεν θα προσφέρει και πολλά στην ευρύτερη περιοχή... Αυτές οι επιχειρήσεις δρουν σαν μεγάλα σουπερ μάρκετ... προσφέρουν τα πάντα στους επισκέπτες τους, που ως πλούσιοι, δεν ενδιαφέρονται, ούτε για συγχρωτισμό με ντόπιους, ούτε για βόλτες, γιατί ο χρόνος τους είναι πολύτιμος...
    Τα ελικόπτερα, αναμφισβήτητα θα ρυπάνουν ηχητικά την περιοχή... (Τον δρόμο ο Καπετάνιος τον θέλει για τα φορτηγά κι όχι για τους vip)
    Αυτά που λέω δεν είναι φαντασία μου αλλά προέρχονται από μικρή εμπειρία στο Port Royal της Αβινιόν στη νότια Γαλλία.

    Δύο ακόμη ενστάσεις αν μου επιτρέπετε...
    - Οι μορφωμένοι τουρίστες είναι φτωχοί τουρίστες...

    - Η αφαλάτωση δεν είναι καθόλου ακριβή. κοστίζει 1.86 ευρώ το κυβικό, περίπου όσο χρεώνει η κανονική ύδρευση την τετραμηνία για πάνω απο 69 κυβικά καταναλλωτές... Με τη λειψυδρία που θα αντιμετωπίσει στα κατοπινά χρόνια η Ελλάδα ένεκα ερημοποίησης μάλλον θα είναι η μόνη λύση για απομονωμένες περιοχές...

    Για τον κύριο Οργισμένο, μονόδρομοι δεν υπάρχουν... Ο Τουρισμός πρέπει να είναι ένας πόλος ανάπτυξης και όχι ο βασικός πόλος, γιατί τότε βουή σας μάυρη... Μην ονειρεύεστε τους Τουρίστες με λεφτά που ξοδεύουν, γιατί ο Τουρισμός είναι σε παγκόσμιο επίπεδο πίττα δεδομένη, και χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία δεν τον αφήνουν εύκολα... Ο εκάστοτε Έλληνας Υπουργός τουρισμού είναι δεσμευμένος σε συγκεκριμένα συμφέροντα, εξού και η υπουργοποίησή του...

    Ο Kalamatafreespace, έχει δίκιο... απαιτείται σοβαρή μελέτη από ειδικούς για την περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη μιας περιοχής και τι αυτή μπορεί να σηκώσει... Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν έχει κάνει τίποτε για αυτό, ενώ τις σχετικές θέσεις του Δημ. Τομέα έχουν καταλάβει άνθρωποι χωρίς σχετικά πτυχία και κατάλληλη βιβλιογραφία...

    Ο Κ. Βασίλης έχει ένα καπρίτσιο, και ίσως αγαπάει τον τόπο και θέλει να συνδράμει... θα το έκανε καλύτερα πιστεύω αν έδινε καμιά υποτροφία σε παιδιά της περιοχής να μορφωθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΙΚΙΠΛΕ

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΟΥ...ΟΜΩΣ.
    1)ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ 8 ΩΡΕΣ ΚΑΦΕ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΡΩΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ.ΑΠ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ Η ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ Κ ΤΟΣΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ.
    2)ΑΝΤΕ ΠΙΕΣ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ??ΙΣΩΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΥΡΟ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΓΚΟΛΦ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ!!!ΒΛΕΠΕ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή