Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΑΡΘΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ Μεσσήνια πυρηνικός φυσικός στο “πείραμα του αιώνα”

Θα ήταν πραγματικά... αφύσικο να λείπει η Μεσσηνία από το αποκαλούμενο «πείραμα του αιώνα» που ξεκίνησε προχθές στο Cern, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, όπου έχει κατασκευαστεί ο Μεγάλος Σωματιδιακός Επιταχυντής (LHC), σε βάθος 100 μέτρων, σε μια υπόγεια σήραγγα 27 χιλιομέτρων, η οποία διασχίζει τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας.
Ο λόγος γίνεται για τη γεννημένη στη Μεσσήνη πυρηνική φυσικό Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών -η οποία είναι η αδελφή του δημάρχου Κώστα Σπυρόπουλου, πανεπιστημιακού επίσης. Η συμπατριώτισσά μας επιστήμων -η οποία μετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο Cern, έχοντας πάρει μέρος σε 12 πειράματα μέχρι σήμερα, ενώ είναι και μέλος της ελληνικής επιτροπής για τη συνεργασία με το Κέντρο- είναι επικεφαλής της μοναδικής ελληνικής ομάδας που μετέχει στο πείραμα.
Πρόκειται για την ομάδα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποίαν αποτελούν 15 μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Η Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη και η ομάδα της, ειδικότερα, μετέχουν στο ALICE (A Large Ion Collider Experiment/μεγάλο πείραμα για συγκρούσεις ιόντων), ένα πείραμα με στόχο να καταγράψει φαινόμενα που θα αποδεικνύουν την παραγωγή κουάρκ, γκλουονίων και πλάσματος κατά τη μετωπική σύγκρουση πρωτονίου-πρωτονίου και μολύβδου-μολύβδου και υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας. Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι ο αδελφός της Μάρθας Σπυροπούλου-Στασινάκη -ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος- είναι επίσης πανεπιστημιακός, και συγκεκριμένα αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα είναι και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Στασινάκης, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσήνη.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου