Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Σύσκεψη για το τηλεσκόπιο νετρίνων

Ευρεία σύσκεψη για τη στήριξη της πρότασης του Ινστιτούτου “Νέστωρ” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμέ-νου να χρηματοδοτηθεί το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων του κυβικού χιλιομέτρου, στην περιοχή της Πύλου, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, υπό το γ.γ. Φίλιππο Τσαλίδη. «Για να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία, που θα κατοχυρώνουν τη διεκδίκηση από πλευράς εγκρίσεων και συγκριτικά με τις προτάσεις των ανταγωνιστών μας, που είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι», ενημέρωσε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. Παρατήρησε πως συζήτησαν κυρίως για θέματα κτηριακών υποδομών και χώρων που πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση «προκειμένου να φαίνεται η ευκολία στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και της εύρυθμης λειτουργίας του όλου συστήματος. Παράγοντας, εξαιρετικά αναγκαίος για την υπόθεση». Οσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, πέρα από τους εθνικούς πόρους και τα τομεακά του Δ’ ΚΠΣ, ο κ. Δράκος απέκλεισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το περιφερειακό πρόγραμμα, καθώς δεν είναι και τόσο πλούσιο.
Ο νομάρχης χαρακτήρισε σημαντικό, βοηθητικό και συνεργατικό παράγοντα στην υπόθεση το ΕΛΚΕΘΕ. «Ο πρόεδρός του κ. Χρόνης εξέθεσε τις απόψεις του, δοθέντος ότι το ΕΛΚΕΘΕ έχει ένα πολύ μεγάλο εξοπλισμό, ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται. Αυτό είναι εξαιρετικό, όταν μπορεί να επικουρήσει αυτή τη συνολική, πολύ σπουδαία προσπάθεια που κάνει το Ινστιτούτο “Νέστωρ” στην Πύλο», επεσήμανε ο κ. Δράκος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Κουσελάς, Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς και εκπρόσωπος του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης - διευθυντής του Ινστιτούτου “Νέστωρ”, ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Χρόνης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Ευστάθιος Μπαλόπουλος, ο καθηγητής Ιων Σιώτης και άλλοι.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου