Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

181 χρόνια από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου

image

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στην Πύλο η 181η επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, η οποία είχε πολλαπλά μηνύματα τόσο για την εποχή της όσο και σήμερα, αλλά αποτέλεσε και το κομβικό σημείο για την δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Στον κόλπο του Ναβαρίνου οι γαλλικές, αγγλικές και ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, στην ουσία καταστρέφοντάς τον όταν δεν δέχτηκε να αποχωρήσει για την Τουρκία, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους και την θέλησή τους για την δημιουργία ενός ελληνικού κράτους.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την πανηγυρική θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρα της σε πομπή όλοι μετέβησαν στο χώρο της πλατείας Τριών Ναυάρχων, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για όσους έχασαν την ζωή τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, με στρατιωτικά αγήματα να αποδίδουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων παραβρέθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, εκ μέρους της Ρωσίας ο σύμβουλος της Ρώσικης Πρεσβείας Βλαντιμίρ Ζατσέπιν, εκ μέρους της Γαλλίας ο ακόλουθος άμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας Σμιθ Μπενετίκ και εκ μέρους της Αγγλίας ο ακόλουθος άμυνας της Αγγλικής Πρεσβείας Πολ Λοντζ. Να σημειώσουμε δε ότι μετά την κατάθεση του κάθε στεφανιού ακολουθούσε και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της κάθε χώρας. Οι καταθέσεις στεφανιών ολοκληρώθηκαν με αυτές του αρχηγού Στόλου - αντιναύαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννη Καραΐσκου, του αρχηγού ταξιδιού του ρωσικού πλοίου “Γιαμάλ - πλοιάρχου Ιγκάνιουκ, του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου και του δημάρχου Πύλου Γιώργου Χρονόπουλου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιναύαρχος, επίτιμος Α΄ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Πελοπίδας Αγγελόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα που είχαν προηγηθεί αλλά και σε όλο το ιστορικό που διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της ναυμαχίας. Αμέσως μετά ακολούθησε παρέλαση από μαθητές των σχολείων της Πύλου, όπως και αγημάτων του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού αλλά και του πληρώματος του ρωσικού πλοίου “Γιαμάλ“ που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πύλου. Αμέσως μετά με πλοιάρια αντιπροσωπείες μετέβησαν στα νησάκια Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων Ρώσων και Αγγλων πεσόντων αντίστοιχα.
Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Κουσελάς, Μάκης Βορίδης, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτης Μπαζίγος, ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, οι επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων Χρήστος Μαλαπάνης και Θανάσης Πετράκος, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, Χιλιοχωρίων Παναγιώτης Δαρσακλής, οι πρώην βουλευτές Αριστείδης Μπουλούκος και Γιάννης Γιαννακόπουλος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2009

2 σχόλια:

  1. ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΡΕΝΤΙΚΟΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΡΟΜΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΡΕΖΙΛΕΥΤΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή