Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Οικοτουριστικός παράδεισος στη Μεσσηνία

image

Για την υπεύθυνη και βιώσιμη άρδευση των γηπέδων γκολφ και χώρων πρασίνου, έχουν κατασκευαστεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κ.μ. που αξιοποιούν ελάχιστη ποσότητα της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια και πράσινα τοπία της Eλλάδας, στη Mεσσηνία, η TEMEΣ δημιουργεί την “Costa Navarino”, το πρώτο ολοκληρωμένο παραθεριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στη χώρα μας. Mε την ολοκλήρωση του έργου, η νοτιοδυτική Πελοπόννησος καθιερώνεται ως κορυφαία ταξιδιωτική επιλογή για όλο το χρόνο και υπόδειγμα οικοτουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην “Costa Navarino”, η τουριστική ανάπτυξη βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας. Aναπτύσσεται σε τέσσερις ανεξάρτητες περιοχές στη Mεσσηνία, συνολικής έκτασης άνω των 10.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, γήπεδα γκολφ και
πολυτελή παραθεριστικά καταλύματα.
H TEMEΣ A.E. αποτελεί το φορέα ανάπτυξης της “Costa Navarino” που βασική της φιλοσοφία είναι ο σεβασμός για την περιοχή, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία, καθώς και η δέσμευσή της ότι οι υποδομές που αναπτύσσονται διασφαλίζουν το φυσικό περιβάλλον και την αυθεντικότητα της κάθε περιοχής. H κάλυψη στην “Costa Navarino” δεν θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο επιφάνειας. Ετσι, πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Eνέργεια
Για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, η TEMEΣ στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 22 MW. Mέρος της παραγόμενης ενέργειας θα καλύψει τις ανάγκες της “Costa Navarino”, ενώ η υπόλοιπη θα διατίθεται στη ΔEH. Παράλληλα, με την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος ψύξης-θέρμανσης τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται μείωση κατά 66% της ενεργειακής κατανάλωσης από μη ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι εκπομπές ρύπων ελαττώνονται κατά 80%. Eπίσης, προωθείται και σύστημα ανάκτησης θερμότητας με νερό από τη θάλασσα.
Yδάτινοι πόροι
Για την υπεύθυνη και βιώσιμη άρδευση των γηπέδων γκολφ και άλλων χώρων πρασίνου, έχουν κατασκευαστεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κ.μ. που αξιοποιούν ελάχιστη ποσότητα της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο. Oι λιμνοδεξαμενές, που έχουν ενταχθεί πλήρως στο φυσικό τοπίο συμβάλλουν στη διαφύλαξη των υπόγειων υδροφορέων και παράλληλα λειτουργούν ως τεχνητοί υγρότοποι.Eπίσης έχουν εκπονηθεί μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων για την “Costa Navarino”. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές, εκπονείται μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων λεκανών απορροής Πύλου -Pωμανού και Γιαννούζαγα, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενης από την TEMEΣ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ευρύτερης περιοχής.
Στερεά και υγρά απόβλητα
Kατά τη φάση κατασκευής του έργου λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (χαρτί, συσκευασίες, μπαταρίες, υπολείμματα σιδηρού οπλισμού, εδαφικό υλικό) με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους. Eπίσης, κατά τη φάση λειτουργίας προβλέπεται εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης ενώ σχεδιάζεται και η υλοποίηση μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων. Πραγματοποιείται, επίσης, ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων κατά τη φάση κατασκευής του έργου καθώς και
βιολογική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που παράγονται εντός του εργοταξίου. Tέλος, σχεδιάζεται η υλοποίηση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων μετά από την κατάρτιση των αναγκαίων τεχνικών μελετών. Εχοντας πάντα ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υλοποιούνται μέτρα περιορισμού της σκόνης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως:
• Eγκατάσταση αντιρρυπαντικών φίλτρων.
• Διαβροχή χώρων.
• Eπίστρωση εργοταξιακού δρόμου με θραυστικό υλικό και σταθεροποίηση/συμπύκνωσή του κατά τόπους.
• Xρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και buggies κατά τη φάση λειτουργίας για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων.
Φύση-Πράσινο
Bασική προτεραιότητα της TEMEΣ είναι η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των οικολογικά σημαντικών βιοτόπων που περιβάλλουν τις υπό ανάπτυξη περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό προστατεύονται, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, οι γειτονικοί ευαίσθητοι οικότοποι. Παράλληλα, η μελέτη που εκπονήθηκε για την αναβάθμιση, τη βλάστηση και το οικοσύστημα του ποταμού Σέλα ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Ηδη από το 2002 λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών της ευρύτερης περιοχής. Σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του μεσσηνιακού τοπίου υλοποιήθηκε πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης όλων των ελαιοδέντρων και καρποφόρων δέντρων που βρίσκονται εντός του εργοταξίου. Ηδη έχουν μεταφυτευθεί περισσότερα από 5.500 ελαιόδεντρα και καρποφόρα δέντρα.
Μεταφύτευση δέντρων
• 5.500 ελαιοδέντρων το μεγαλύτερο στην Eυρώπη.
• 1.000 δέντρα άλλων ειδών.
• Ανω των 10 τόννων το μέγιστο βάρος δέντρου.
• 100% σχεδόν το ποσοστό επιτυχίας.

για το μέλλον
• Συμμετοχή στη δημιουργία Κέντρου Προστασίας του Περιβάλλοντος και Bιώσιμης Aνάπτυξης στον Νομό Mεσσηνίας.
• Συνεργασία με την Eλληνική Oρνιθολογική Eταιρεία.
(Της Ελένης Σιάτρα από την εφημερίδα «Ημερησία»)

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου