Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Οι θέσεις του ΣΥΝ για την ΠΟΤΑ

Ηγραμματεία της Ν.Ε. τουΣυνασπισμού, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, στην οποία συζήτησε το θέματης ΠΟΤΑ κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η επένδυση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει ήδη προχωρήσει στο τελικό στάδιο, θεωρεί αναγκαίο να τονίσει ότι στην παρούσα φάση πρέπει να καλέσει τους πολίτες να αγωνιστούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα όποια θετικά. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να τονίσουμε ότι τα κεντρικά ζητήματα είναι τα θέματα που αφορούν τους υδάτινους πόρους, την αυστηρή τήρηση των όρων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της νομιμότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα επιμένουμε στην δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της συγκεκριμένης επένδυσης στην οποία θα συμμετέχει η Ν.Α., οι όμοροι δήμοι, οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με περιεχόμενο την τήρηση των όρων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία των υδάτων. Αναλυτικά:
Α) Για το λόγο αυτό, διεκδικούμε από την κυβέρνηση:
1) Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθούν από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ η ουσιαστική βελτίωση των οδικών αξόνων (α) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος –Μεθώνη, β) Πύλος – Ρωμανού – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, διότι με το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.
2) Την χρηματοδότηση για άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου Νέστορος και Πύλου με τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της επένδυσης.
3) Την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται τα νερά των βιολογικών καθαρισμών για άρδευση.
4) Τη δημιουργία Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και ανάλογων τμημάτων στα δημόσια Ι.Ε.Κ. του νομού, ώστε να υπάρξουν οι ειδικότητες εργαζομένων που θα απαιτούνται για τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, διότι θα πρέπει οι νέοι του νομού να επωφεληθούν από τη δημιουργία των θέσεων εργασίας της ΠΟΤΑ.
5) Τη θεσμοθέτηση επιτροπής παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί στις Μ.Π.Ε. και επιτροπής επίβλεψης για το σύνολο των υδάτων που χρησιμοποιούνται στην ΠΟΤΑ ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις.
7) Την επιδότηση των ελαιοτριβείων 3 φάσεων ώστε να μετατραπούν σε διφασικά α) μέσα από τα χρήματα που παρακρατούνται από την ενιαία αποδεσμευμένη ενίσχυση, β) από παρακράτηση μέρους της επιδότησης των 145 εκ. ευρώ που γίνονται για την επένδυση, διότι για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πληρώσει και ο επενδυτής, γ) από προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος της Ε.Ε. με στόχο τον μηδενισμό της ρύπανσης των νερών των ποταμών και των χειμάρρων.
Β) Η Ν.Α. Μεσσηνίας πρέπει να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα και να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες για τη σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΝ διεκδίκησε και από την κυβέρνηση, αλλά και μέσα από τα στελέχη του στο Ν.Σ. να υπάρξει απόφαση του Ν.Σ. της ΝΑΜ και να ζητήσει από τον επενδυτή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΝΑΜ και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ
ώστε:
α) Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στην ΠΟΤΑ να είναι από την περιοχή και το νομό μας κατά προτεραιότητα και β) Να υπάρξει κατά προτεραιότητα απορρόφηση πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας του νομού μας από την ΠΟΤΑ. Παρ’ ότι αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε από τις παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Ν.Σ., αλλά και από την κυβέρνηση το Μάρτιο του 2007, όταν έθεσε το θέμα στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Θα αγωνιστούμε για να γίνουν πράξη αυτά, απευθυνόμενοι πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία της Μεσσηνίας, αλλά και στους φορείς, την αυτοδιοίκηση και διεκδικώντας τα πάλι από την κυβέρνηση.
 Επιπλέον διεκδικούμε από τη ΝΑΜ να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες: α) Προς τους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να εφαρμοστεί ένα «σύμφωνο ποιότητας» με αποκλειστική χρησιμοποίηση μεσσηνιακού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και τοπικών προϊόντων σε όλα τα καταστήματα εστίασης. β) Προς τους αγρότες για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση των βιολογικών) και τυποποίησή τους (λάδι, κρασί, φρούτα, οπωροκηπευτικά κ.λπ.) με στόχο να συζητήσει η ΝΑΜ με τους επενδυτές για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων ποιότητας για τις ανάγκες λειτουργίας της ΠΟΤΑ. γ) Να αναβαθμίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος σε διεύθυνση και να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα, ώστε με επάρκεια να παρακολουθείται η τήρηση των όρων των Μ.Π.Ε. και ειδικότερα η προστασία των νερών (μετρητές παροχών και χρήση κ.λπ.). Παρ’ ότι μέχρι σήμερα ο επενδυτής μέσα από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εγκριθεί, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (δημιουργία λιμνοδεξαμενών, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα και σύστημα γεωθερμίας, μερική αξιοποίηση νερού θαλάσσης, επαναφύτευση ελαιοδέντρων κ.λπ.), οφείλουμε να παρατηρήσουμε στην πορεία των έργων, με
επίκεντρο τα νερά, ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους: Υπάρχει καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής της υδρογεωλογικής λεκάνης (παρ. Δ24 περ. όρων ΠΟΤΑ Πύλου).
Επρεπε με βάση τις εγκεκριμένες Μ.Π.Ε. να είχαν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, να είχαν εγκατασταθεί οι μετρητές παροχής και κατανάλωσης νερών σε συγκεκριμένες θέσεις των αξιοποιήσιμων ρεμάτων, των λιμνοδεξαμενών και της λιμνοθάλασσας και να κατατίθενται για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξ άλλου αυτό προβλέπεται και με την υλοποίηση κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου προγράμματος παρακολούθησης (monitoring). Συνεπώς είναι επείγουσα η ανάγκη εγκατάστασης των παραπάνω στοιχείων και επιπροσθέτως για να ξέρουμε μήπως στην πορεία απαιτηθεί άλλη μορφή εξεύρεσης υδάτων (π.χ. αφαλάτωση). Επειδή έχει αρχίσει η δημιουργία του γκαζόν για τα γήπεδα γκολφ Ρωμανού επείγει να διασφαλιστεί άμεσα ο έλεγχος των χαρακτηριστικών του και η μη μόλυνση της θάλασσας, καθώς και η αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος αυτού (κομποστοποίηση). Επιπλέον είναι ανάγκη να υπάρξουν ξεχωριστοί περιβαλλοντικοί όροι για το συγκρότημα που προβλέπεται εντός της προστατευόμενης περιοχής (Natura) της ΠΟΤΑ Πύλου. Στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος επισημαίνουμε ακόμα την ανάγκη για συνέχιση του έργου της ανακύκλωσης και εκτός ΠΟΤΑ, τη λειτουργία εντός αυτής μονάδας κομποστοποίησης για τα παραγόμενα προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά του χορταριού του γκολφ και φυσικά το σεβασμό της προστατευόμενης παραλιακής ζώνης όπου πρέπει να μείνει άθικτη και κανένα έργο δεν πρέπει να γίνει επ’ αυτής.
Να γίνει διαχειριστικό σχέδιο, με χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής και να δημιουργηθεί μουσείο φυσικής ιστορίας για το οικοσύστημα της Γιάλοβας. Τέλος, απαιτούμε την τήρηση των όρων για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμό τους.
Η Ν.Ε. ΣΥΝ Μεσσηνίας
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου