Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Νύχτα από την κόλαση για τη Φοινικούντα

image

Νύχτα από την κόλαση ήταν για τη Φοινικούντα και την ευρύτερη δυτική περιοχή του Δήμου Μεθώνης η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Τα θεόρατα κύματα κατέστρεψαν τον παραλιακό δρόμο στην περιοχή Λούτσα, πλημμύρισαν εκτάσεις πάνω από αυτόν και δημιούργησαν χάος στην παραλιακή ζώνη του χωριού. Μάλιστα, στην περιοχή αυτή κινδύνεψε ένα ζευγάρι Αυστριακών -που διαχειμάζουν στην περιοχή- όταν το τροχόσπιτο και το αυτοκίνητό τους «χώθηκε» από την άμμο που έφερνε η μανιασμένη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, ο θυελλώδης άνεμος -που έφθασε και τα 10 Μποφόρ- σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα μια βαριά, ξύλινη εξέδρα από την παραλία της Φοινικούντας και την «έσκασε» πάνω σε δύο σπίτια, όπου και είχε απομείνει μέχρι αργά το μεσημέρι, όταν συνεργεία του Δήμου -με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής- ξεκίνησαν προσπάθειες για την απομάκρυνσή της.
Ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής είπε στην «Ε» ότι η επιδείνωση προέκυψε απότομα, αργά περί τις 2 τη νύχτα, εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για τις ζημιές που προκλήθηκαν, τόσο σε υποδομές όσο και σε καταστήματα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, εξέφρασε και ανακούφιση για το γεγονός ότι δεν γύρισε ο καιρός ώστε να πλήξει και τη Μεθώνη.
Η εικόνα χθες το πρωί στη Φοινικούντα και την ευρύτερη περιοχή ήταν εικόνα καταστροφής. Ο 600 μέτρων ασφάλτινος δρόμος στην παραλία της Λούτσας είχε διαλυθεί, τμήματά του κρέμονταν στον αέρα, πάνω από την άμμο, καθώς η θάλασσα έχει παρασύρει το υπόστρωμα. Η όποια ουσιαστική παρέμβαση θα πρέπει να περιμένει τον ερχόμενο Μάρτιο -έλεγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έφθασαν στην περιοχή, συνοδεύοντας το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, ο οποίος πάντως δεσμεύτηκε ότι η σχετική μελέτη θα αρχίσει να εκπονείται αμέσως.
Μέσα στη Φοινικούντα, μεγάλα τμήματα του παραλιακού δρόμου, όπως και πολλοί κάθετοι σε αυτόν - με πρόσβαση στη θάλασσα- ήταν καλυμμένοι με τουλάχιστον 10 πόντους άμμο, γεγονός που τους καθιστούσε αδιάβατους από οχήματα, ενώ η παραλία ήταν γεμάτη συντρίμμια από εξοπλισμούς καταστημάτων, ξύλα, πέτρες, φύκια, σχοινιά, πλαστικά μπιτόνια... Πολλοί από τους φανοστάτες στον παραλιακό δρόμο είχαν κυριολεκτικά ξηλωθεί και κείτονταν πάνω στην άμμο που τον σκέπαζε, ενώ το εμφανέστερο σημάδι της βίαιης νύχτας αποτελούσε η τεράστια ξύλινη εξέδρα καταστήματος που ο θυελλώδης άνεμος την σήκωσε -ως ενιαία κατασκευή- και την έφερε να «σκάσει» πάνω σε δύο σπίτια, πλακώνοντας μάλιστα το ένα. Στη σύντομη «πτήση» της, η εξέδρα παρέσυρε και καλώδια ηλεκτρικού, με συνέπεια το μισό χωριό από εκείνη την ώρα μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι να μην έχει ρεύμα -αν και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν στην περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Οι επαγγελματίες της περιοχής -που πέρασαν ξάγρυπνοι τη νύχτα- εκφράζουν αγωνία για το μέλλον και ζητούν την άμεση ενίσχυσή τους, τουλάχιστον όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών. Θετικά εισέπραξαν, πάντως, οι κάτοικοι το γεγονός ότι από χθες το μεσημέρι κιόλας βρέθηκε ήδη στην περιοχή τους -όπως έγινε και στην Κορώνη άλλωστε- κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου και Πρόνοιας της ΝΑΜ για την εκτίμηση των ζημιών, τόσο στα καταστήματα όσο και στις κατοικίες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου