Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Βιβλιοπροτάσεις. Δύο νέα βιβλία από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ.Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΑ

image

Mέσα επικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ.Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Μετάφραση Κώστας Τσιταράκης,
Σελ. 287 μ

Πώς επικοινωνούσαν οι Ελληνες; Πώς μπορούσαν να ενημερώνονται όπως κάνουμε εμείς καθημερινά; Πώς ταξίδευαν; Ποιες οι σχέσεις τους με τις μακρινές χώρες; Παρόμοια ερωτήματα που εξετάζονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο αυτό, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως τώρα συνολικά. Ωστόσο είναι ουσιώδη αφού η Ελλάδα εφηύρε μέσα και χώρους επικοινωνίας που κατέχουν πρωταρχική θέση στη σημερινή μας ζωή: ρητορική, θέατρο, πολιτικές συγκεντρώσεις, Ολυμπιακοί αγώνες...
Ολες αυτές οι παράμετροι, που με την πρώτη ματιά φαίνονται τόσο διαφορετικές, οργανώνονται πολύ φυσικά σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από την πόλη. Πλαίσιο ζωής στην Ελλάδα: ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει διαδοχικά την επικοινωνία πριν τη γέννηση των πόλεων, μέσα σ‘ αυτές, ανάμεσα σ‘ αυτές και, τέλος, ανάμεσα στις μικρές αυτές κοινότητες και το μη ελληνικό κόσμο. Μαζί με τα θέματα που ευρέως έχουν συζητηθεί από τους ειδικούς, θα βρει και ιστορίες που αποτελούν μέρος της κοινής μας κουλτούρας, τη δίκη του Σωκράτη. τα χαλίκια του Δημοσθένη, τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το μαραθωνοδρόμο... που δεν είναι καθόλου αυτό που νομίζουμε.

image

ΗENRI TONNET
Ιστορία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: Η διαμόρφωσή της
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ. Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Μετάφραση Μαρίνα Καραμάνου, Πάνος Λιαλιάτσης
Επιμέλεια:
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Σελ.: 215

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ευσύνοπτη εισαγωγή στην Ιστορία της νεοελληνικής γλώσσας. Ο συγγραφέας εξετάζει, με βαθιά γνώση των πηγών, τους σημαντικότερους σταθμούς στην εξελικτική πορεία της νεοελληνικής, η οποία διαμορφώθηκε σε μια μακρά χρονική περίοδο που αρχίζει γύρω στον 2ο μ.Χ. αιώνα και τελειώνει με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Τα εισαγωγικά κεφάλαια για την Ιστορία της ελληνικής γραφής και τα γνωρίσματα της αρχαίας γλώσσας βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Ελληνιστική Κοινή και με τη σειρά της η βυζαντινή και η νεοελληνική γλώσσα με αποκορύφωμα το γλωσσικό ζήτημα. Η τιραγμάτευση των επιμέρους περιόδων γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική με την παράθεση αντιπροσωπευτικών κειμένων τα οποία ερευνώνται από φωνητική - φωνολογική, μορφολογική, συντακτική και λεξιλογική άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου