Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Επειγόντως από το ΚΑΣ τα αρχαία του δρόμου

image

Να περάσουν γρήγορα από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) τα ζητήματα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Καλογερικό και στο σημείο της κατολίσθησης ανάμεσα σε Μαλλωτά - Λεύκτρο, επιδιώκει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, καθώς και απ’ αυτά θα εξαρτηθεί αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, τα έργα -και της παραχώρησης και τα υπόλοιπα- εξελίσσονται με ομαλούς ρυθμούς, παρά τις αρχαιότητες και το βροχερό καιρό. Και για το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάζεται από εθνικούς πόρους, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ μάς διαβεβαίωσε ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, πως «δε χρωστάμε τίποτα στην κοινοπραξία. Ο,τι λογαριασμός υποβάλλεται, πληρώνεται. Η ροή χρηματοδότησης είναι κανονική». Παρατήρησε δε ότι το έργο δουλεύεται εντατικά. Ο ίδιος μάς ενημέρωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες στο τμήμα Λεύκτρο - Παραδείσια, ενώ την άνοιξη τα μηχανήματα του “Μορέα“ θα μπουν στο Τσακώνα - Καλαμάτα. Στο κομμάτι αυτό της Μεσσηνίας προχωρούν οι απαλλοτριώσεις, καθώς καθορίστηκε από το δικαστήριο τιμή μονάδας για ιδιοκτησίες σε Τσακώνα - Αλλαγή μέχρι και Μερόπη - Καλύβια. Το Φεβρουάριο έχει προσδιοριστεί εκδίκαση για τιμή μονάδας σε ιδιοκτησίες από Τσουκαλέικα έως Αγιο Φλώρο. Για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες, θα ενεργοποιηθούν και οι διαδικασίες της επίταξης.
Οσον αφορά τις αρχαιότητες, προχθές το θέμα πέρασε από την Επιτροπή Μεγάλων Εργων του υπουργείου Πολιτισμού με εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων προς το ΚΑΣ. Και η πίεση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το ΥΠΠΟ είναι να συζητηθούν το συντομότερο δυνατό στο ΚΑΣ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποδεχθεί ότι τα 3 στρατηγικά σημεία του νέου εθνικού δρόμου είναι εκείνα που αφορούν τις στροφές Καλογερικού, Μεγαλόπολης και Τσακώνας. Γι’ αυτό και έχει δώσει έμφαση στην προώθηση των εργασιών σ’ αυτά τα σημεία, προκειμένου οι στροφές, ο υφιστάμενος δρόμος να αποτελέσει παρελθόν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ετσι, υπάρχει στενή παρακολούθηση στο έργο των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη. Παράλληλα, ο “Μορέας“ προχωρά με καλούς ρυθμούς τις σήραγγες στο τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη. Γ.Σ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου