Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Μείωση τελών και διπλομισθία αιρετών. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΑ

“Αν για εσάς είναι αιτία πολέμου η μείωση του 2% σε 0,5%, όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να σας έχουμε κηρύξει ήδη τον πόλεμο όταν, σιωπώντας, αποδεχθήκατε με την αλλαγή του Κώδικα τη διπλομισθία δημάρχων και αντιδημάρχων σε τέτοιους δύσκολους καιρούς”.
Αυτό αναφέρει σε ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα το Σωματείο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου, με αφορμή τις θέσεις του για το τέλος παρεπιδημούντων.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του σωματείου σημειώνονται τα εξής: “Από πρόσφατες δηλώσεις σας διαπιστώσαμε ότι εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας, από τη θεσμική θέση των μελών της ΚΕΔΚΕ, θεωρείτε casus belli την κυβερνητική εξαγγελία για μείωση, λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λπ. από 2% σε 0,5%. Με τη στάση σας αυτή δίνετε ασφαλώς την εντύπωση ότι πιστεύετε πως όλοι οι άλλοι πλην των δήμων πρέπει να «σφίξουν το ζωνάρι» για να αντιμετωπίσουν την κρίση - ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να σας απασχολεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο παρέχει μια δυνατότητα συγκράτησης των τιμών των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν οι τιμές αυτές να αντιμετωπιστούν από τον κόσμο
και να συγκρατηθεί μ‘ αυτό τον τρόπο και η ραγδαία μείωση της πελατείας των επιχειρήσεων αυτών, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις και «λουκέτα». Αλήθεια, έχοντας εναργή την εικόνα από τις προβληματικές και παθητικές δημοτικές επιχειρήσεις, θεωρείτε ότι πρέπει να μεταβληθούν σε τέτοιες και οι ιδιωτικές; Εσείς και οι αντιστοίχων απόψεων συνάδελφοί σας αντιτίθεστε σθεναρά αλλά στείρα στη μείωση του παραπάνω δημοτικού φόρου, αντί να συμβάλλετε με προτάσεις σε λύσεις δικαιότερης δημοτικής φορολογίας -όπως, ας πούμε, μικρότερο ποσοστό δημοτικού φόρου για όλους τους δημότες ή όλους τους επαγγελματίες, και όχι μόνο εκείνους που εκμεταλλεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σημαντικό εξάλλου θεωρούμε τον απολογισμό εκ μέρους των δήμων, σχετικά με το πώς διατίθενται τα χρήματα που εισπράττονται από τους επαγγελματίες -και αν τελικά, ανεξάρτητα από τον ανταποδοτικό ή μη χαρακτήρα του τέλους 2%, διατίθεται οποιοδήποτε ποσό σε τομείς που θα ωφελήσουν κι αυτούς, όπως η τουριστική προβολή- ή απλά από τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται πανηγύρια, εκκλησίες και σύλλογοι-«σφραγίδες».
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες με δικές τους αποκλειστικά δαπάνες διαφημίζονται και διαφημίζουν και τον τόπο, επιδιώκοντας την αύξηση της τουριστικής κίνησης και, όταν αυτό συμβαίνει, ανεβάζοντας μαζί με τα έσοδα των δικών τους επιχειρήσεων και τα έσοδα εκείνων που δεν υπόκεινται στο παραπάνω ούτε σε κανένα ανάλογο τέλος· πέρα βέβαια από τη δημιουργία συνθηκών αθεμίτου ανταγωνισμού, αφού πολλά από τα είδη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πωλούνται και σε άλλα μη υποκείμενα στο παραπάνω τέλος, ακόμη και σε περίπτερα.
Αντί λοιπόν επανάπαυσης στο βόλεμα του 2% υπέρ των δήμων, παρά τις πανθομολογούμενες αρνητικές οικονομικές συνθήκες, σκοπιμότερη θα ήταν εκ μέρους όλων των δημοτικών αρχόντων η δημιουργική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας και όχι η προσπάθεια πολλαπλασιασμού του - εκτός αν διά της συγκεκριμένης οδού επιθυμείτε δημότες-επαγγελματίες οικονομικά δύσπραγους και γι‘ αυτό εξαρτημένους και άβουλους. Και αν τελικά είναι για σας casus belli η μείωση του 2% σε 0,5% όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να σας έχουμε ήδη κηρύξει τον πόλεμο όταν, σιωπώντας, αποδεχτήκατε -με την αλλαγή του Κ.Δ.Κ.- τη διπλομισθία δημάρχων και αντιδημάρχων σε τέτοιους δύσκολους καιρούς”.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2009

Θα κάνω μια αφελή ερώτηση. Αν καταργηθεί το τέλος 2% και επιβληθεί το 0,5% θα χαμηλώσουν και οι επαγγελματίες ανάλογα τις τιμές; 
Θα κάνω και δεύτερη αφελή ερώτηση. Αυτοί που δεν απέδιδαν στο δήμο το 2%  που εισέπρατταν μήπως προτίθενται να το επιστρέψουν σε εμάς που τους το καταβάλαμε τόσα χρόνια;
Θεωρούν διαφήμιση για την Πύλο το κιόσκι που έστησαν πριν λίγα χρόνια στην "Βασιλική σκάλα" και το εγκατέλειψαν έκτοτε να αποτελεί και κίνδυνο ατυχήματος;

Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου