Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ “Χτύπησαν” χρηματοκιβώτια σε Πύλο και Πεταλίδι

image Τα γραφεία του υποκαταστήματος της ΕΑΣ στην Πύλο





Με στόχο 3 συνολικά χρηματοκιβώτια, άγνωστοι διέρρηξαν το υποκατάστημα της ΕΑΣ στην Πύλο και το Δημαρχείο Πεταλιδίου τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στα γραφεία της ΕΑΣ άνοιξαν με οξυγόνο δύο χρηματοκιβώτια παίρνοντας 30.000 ευρώ, ενώ στο Δημαρχείο Πεταλιδίου φόρτωσαν σε αυτοκίνητο το χρηματοκιβώτιο, που οι δράστες πίστευαν πως περιείχε ειδικά έντυπα αδειών παραμονής. Οι δύο περιπτώσεις, που δε συνδέονται μεταξύ τους σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Γιάννη Ηλιόπουλο, έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Αστυνομίας σε όλο το νομό και από χθες το πρωί γίνονται διαρκώς προσαγωγές υπόπτων.
ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ
Αποφασισμένοι να βρουν χρήματα ήταν οι δράστες που εισέβαλαν από το παραθυράκι της τουαλέτας στο υποκατάστημα της ΕΑΣ Πύλου. Με τη χρήση οξυγόνου έκοψαν τις πόρτες και των δύο χρηματοκιβωτίων που ήταν στα γραφεία του υποκαταστήματος και βρήκαν στο ένα από αυτά 30.000 ευρώ. Αναστάτωσαν όλους τους χώρους ψάχνοντας για μεγαλύτερη λεία και έφυγαν σαν κύριοι μέσα στην κακοκαιρία, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από περίοικους. Στις 7 το πρωί οι υπάλληλοι αντίκρισαν το χάος που είχαν προκαλέσει στους χώρους των γραφείων οι διαρρήκτες και ειδοποίησαν τις αρχές και τη διοίκηση της ΕΑΣ, ενώ η σήμανση πραγματοποίησε άμεσα έρευνα στο χώρο.
Μόνο τα γραφεία του υποκαταστήματος της ΕΑΣ δεν είχαν συναγερμό, σύμφωνα με απάντηση που μας έδωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Κοζομπόλης σχετικά με την ασφάλεια του χώρου. Ο συναγερμός λειτουργούσε, έτσι, μόνο στο πρατήριο και την αποθήκη. Οσο για τα χρήματα που κλάπηκαν, μας είπε πως ήταν τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο, καθώς ο λογιστής απουσίαζε με άδεια. Τις ημέρες αυτές, πέρα από τις εισπράξεις του πρατηρίου, μπήκαν στο ταμείο χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ και το ποιοτικό της σταφίδας. “Διαφορετικά“, τόνισε ο πρόεδρος, “δε μένουν χρήματα στο υποκατάστημα. Πέσανε στη συγκυρία“.
Ο κ. Κοζομπόλης εξέφρασε και την απορία του για το ρίσκο που πήραν οι δράστες να κόψουν με οξυγόνο τις πόρτες των χρηματοκιβωτίων - τα οποία δε μετακινούνται και βρίσκονται δίπλα από την κεντρική είσοδο (σιδερένια με τζάμι). Εκτιμά δηλαδή πως η λάμψη της φλόγας θα φαινόταν. Ετσι, πιστεύει πως ή ρίσκαραν ή έλαβαν μέτρα για να φυλάξουν τα νώτα τους. “Η εγκληματικότητα χτυπάει και την πόρτα μας“, παρατήρησε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν τα δύο περιστατικά, σε Πύλο και Πεταλίδι, μέσα στην ίδια νύχτα, είναι κάτι τυχαίο.
ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ
Ολόκληρη επιχείρηση διάρρηξης για να αρπάξουν το... άδειο χρηματοκιβώτιο του Δήμου Πεταλιδίου έστησαν άγνωστοι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Πιστεύοντας πιθανότατα πως σε αυτό φυλάσσονταν τα ειδικά έντυπα αδειών παραμονής αλλοδαπών στην χώρα μας, με στόχο να τα πουλήσουν, οι δράστες παραβίασαν το δυτικό παράθυρο του Δημαρχείου εισβάλλοντας στο γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών, όπου βρισκόταν το βάρους 350 κιλών χρηματοκιβώτιο. Στάθηκαν όμως άτυχοι καθώς, σύμφωνα με το δήμαρχο Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο, μέσα στο χρηματοκιβώτιο ήταν μόνο φωτοαντίγραφα των αδειών παραμονής, αφού ο υπάλληλος φρόντιζε να μη μένουν στο χώρο του δημαρχείου τα πρωτότυπα. Η φύλαξη των εντύπων στο εξής, με πρόταση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πεταλιδίου Δημήτρη Καραγεώργη, πιθανότατα θα γίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα, έως ότου ο δήμος φροντίσει για την προστασία του χώρου του Δημαρχείου από επίδοξους διαρρήκτες. Οσον αφορά την... επιχείρηση που έστησαν οι δράστες, πιθανολογείται πως χρειάστηκε η συμμετοχή τουλάχιστον 3 - 4 ατόμων, αφού το χρηματοκιβώτιο δε θα μπορούσε να κουβαληθεί μόνο από έναν ή δύο. Πάντως, χρησιμοποιήθηκε και μαδέρι οικοδομής πάνω στο οποίο κύλησαν το χρηματοκιβώτιο οι διαρρήκτες για να το βγάλουν από το παράθυρο και να το φορτώσουν σε αυτοκίνητο. Ο άσχημος καιρός με τη βροχή και τα μπουμπουνητά φαίνεται να συνέβαλε στην... επιτυχία της επιχείρησης, αφού ήταν αδύνατο να ακουστεί ο θόρυβος από τους περίοικους. Σύμφωνα με το δήμαρχο η ζημιά, πέρα από την απώλεια των φωτοαντιγράφων των αδειών, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, όση δηλαδή και η αξία του χρηματοκιβωτίου. Οι έρευνες στο χώρο ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί και από τη Σήμανση, ενώ ο δήμαρχος προβληματίζεται για το αν οι δράστες είναι οι ίδιοι με εκείνους που έδρασαν στην Πύλο - καθώς δεν πιστεύει πως είναι τυχαίο γεγονός το χτύπημα χρηματοκιβωτίων σε δύο περιοχές την ίδια νύχτα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου