Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗ‘ ΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ‘ ΚΠΣ Μελέτες για Ανάκτορο Νέστορα και Περιστεριά

image image

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΑ

Στην εκπόνηση δύο σημαντικών μελετών, οι οποίες υποβλήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθούν και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, προέβη η ΛΗ‘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για τις μελέτες «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος» και «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς».
Η πρώτη περιλαμβάνει πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη διακρίνεται στις ακόλουθες ενότητες: χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής, πορεία πεζών επισκεπτών προς τα μνημεία, άτομα με αναπηρία, σημεία στάσης και θέασης, πωλητήριο - αναψυκτήριο και διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Ανακτόρου Νέστορος, που ειδικότερα περιλαμβάνει: περίφραξη, εκδοτήριο εισιτηρίων, πορείες επισκεπτών εντός του περιφραγμένου χώρου του Ανακτόρου και διαδρομές εντός του Ανακτόρου. Επίσης, στις ενότητες περιλαμβάνονται η διαμόρφωση χώρου θολωτού τάφου Ανω Εγκλιανού, η πυρασφάλεια και η απορροή ομβρίων υδάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 850.000 ευρώ.
Η δεύτερη μελέτη περιλαμβάνει πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη διακρίνεται στις ακόλουθες ενότητες: χώρος στάθμευσης, πορεία πεζών επισκεπτών και ΑΜΕΑ (πορεία προς τον θολωτό τάφο 1, πορεία προς τους θολωτούς τάφους 2 και 3, πορεία προς τα κτήρια του Βόρειου τομέα), κτήρια εξυπηρέτησης επισκεπτών με αντίστοιχες στατικές μελέτες (εκδοτήριο εισιτηρίων - φυλάκιο, αναψυκτήριο, πωλητήριο - χώρος προβολών και ενημέρωσης κοινού), χώροι υγιεινής, περίφραξη-περισχροίνιση μνημείων, σημεία στάσης και θέασης, ηλεκτροφωτισμός, πυρασφάλεια και απορροή ομβρίων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 900.000 ευρώ.
Η ομάδα εργασίας που εκπόνησε τις μελέτες υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ, δρ Ξένης Αραπογιάννη, είναι η εξής: Σ. Κουρσούμης και Π. Τσακανίκου αρχαιολόγοι, Α. Κουζή αρχιτέκτων, β. Πάνου τοπογράφος-μηχανικός, Δ. Πίκουλα πολιτικός μηχανικός.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου