Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο μύθος για τις ανεμογεννήτριες

image image

Σε προηγούμενο εκτενές ρεπορτάζ είχαν σημειωθεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας τόπος, μια περιοχή, όταν η παροχή ρεύματος γίνεται δωρεάν με παραγωγό τον Αίολο σε αντίθεση με τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος μέσω του λιγνίτη.
Είναι γεγονός ότι σε εκείνο το ρεπορτάζ είχε αναφερθεί και το ζήτημα του θορύβου σύμφωνα με τα στοιχεία που είχα συλλέξει από εταιρείες εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Φυσικά οι εταιρείες δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το θόρυβο και λογικό ακούγεται. Η κάθε εταιρεία ως συνήθως προβάλλει θετικά το προϊόν της. Θεωρώντας ότι το προηγούμενο ρεπορτάζ ίσως και να ήταν ελλειπτικό διότι ελάχιστοι έχουμε επισκεφθεί αιολικά πάρκα, θεωρήθηκε ότι μια επίσκεψη - αυτοψία κάτω ακριβώς από τις ανεμογεννήτριες θα ολοκλήρωνε τo ρεπορτάζ.
Ως γνωστόν οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται μετά από μετρήσεις σε σημεία που υπάρχει επάρκεια και συνεχόμενη δυναμική του αέρα. Είναι κατασκευασμένες με τρόπο ώστε η δύναμη των τριών μποφόρ ή των εννέα, να περιστρέφουν τους έλικες αργά με την ίδια συχνότητα περιστροφής.
Στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στο Καλογερικό και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη, διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος που ακούγεται προέρχεται από τον αέρα που πραγματικά λυσσομανάει στις κορυφές των βουνών. Στη βάση της ανεμογεννήτριας και σε ελάχιστη περίμετρο ακούγεται φυσικά η περιστροφή όχι όμως σε βαθμό που να ενοχλεί. Αλλωστε η εν λόγω όχληση για την οποία έχει γίνει τόσος θόρυβος δεν αφορά τις κατοικημένες περιοχές. Μήπως είναι απαραίτητες οι επισκέψεις σε αιολικά πάρκα εκείνων που θεωρούν την ανεμογεννήτρια ενοχλητική;
Πάντως για τους φυσιολάτρες είναι ιδανικός ο περίπατος σε κορυφογραμμές αφού υπάρχει και οδική πρόσβαση. Απολαμβάνεις την θέα της Αρκαδίας από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και συνάμα βλέπεις από μακριά και το ντουμάνι του καπνού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μόνο διά αυτού του τρόπου συγκρίνεις.
Τώρα όσο για την οπτική ρύπανση αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν έχει γίνει σαφές όμως σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού τι είναι αυτή η οπτική ρύπανση. Το ζήτημα τούτο είναι καθαρά προσωπικό. Αλλουνού ρυπαίνεται το μάτι του βλέποντας το πρωί μαύρη γάτα, άλλος φτύνει τον κόρφο του όταν βλέπει παπά το πρωί, άλλος πάλι ακούς και λέει για τους πολιτικούς “πω πω δεν μπορώ να τους βλέπω“. Οι ειδήσεις στην τηλεόραση τέλος, σου ρυπαίνουν τ‘ αυτιά και τα μάτια. Ούτε μια ούτε χίλιες λέξεις δεν απαιτούνται όταν κοιτάς τις δύο αυτές φωτογραφίες. Απλά συγκρίνεις...
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/03/2009

3 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω να υπερασπισθώ τη ΔΕΗ, απλά για πληροφόρηση, το άσπρο σύννεφο είναι ατμός και οι πύργοι είναι ψυκτικοί και όχι καμινάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίζα, δεν είμαι ειδικός αλλά απ' ότι γνωρίζω εκλύονται ατμοσφαιρικοί ρύποι οι οποίοι προκαλούν προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη Μεγαλόπολη παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και εκλύονται ρύποι αλλά από τις καμινάδες και όχι από τους ψυκτικούς πύργους που φαίνονται στη φωτο. Αποκλειστικά υπεύθυνη για τους ρύπους είναι η ΔΕΗ, το κράτος, ενώ υπάρχει η τεχνολογία κατακράτησης τους έως και 98%, δηλ. τζάμπα πεθαίνει ο κόσμος. Απλώς εγώ επεσήμανα ότι το άσπρο σύννεφο δεν είναι καπνός όπως καμιά φορά νομίζει ο κόσμος αλλά ατμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή