Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ENΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ «COSTA NAVARINO» Ρυθμοί χελώνας στις μελέτες των δρόμων ανάπτυξης της Πυλίας










Αρκετά πίσω, παρά τις εξελίξεις οι οποίες υπήρξαν αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται οι μελέτες των δρόμων
που θα αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα της Πυλίας σε συνδυασμό με την ΠΟΤΑ. Την Τετάρτη 8 Απριλίου ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης για τον εθνικό δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που γίνεται με την επίβλεψη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προχθές Παρασκευή το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά για την οριστική μελέτη οδοποιίας του Ριζόμυλος-Καλαμάτα, δρόμου που υλοποιείται με προγραμματική σύμβαση από την Αναπτυξιακή, με χρηματοδότηση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Η παραλαβή της μελέτης αυτής του δρόμου Ριζόμυλος - Καλαμάτα (17,5 μέτρα πλάτος, 4ιχνος με διαχωριστική νησίδα) θα γίνει, εκτός απροόπτου, την εβδομάδα μετά το Πάσχα, από την αρμόδια πολιτική επιτροπή με επικεφαλής το νομάρχη Δημήτρη Δράκο.
Μετά απ’ αυτό θα προχωρήσει η οριστική μελέτη για τις γέφυρες (την 100άρα στον Πάμισο και τις 50άρες στη Βελίκα και στον Αρι) και για τους κόμβους (ανισόπεδους σε Βελίκα, Ανάληψη και Μπούκα - Μεσσήνη και άλλους ισόπεδους - πλατείες), καθώς και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, κυρίως της περιβαλλοντικής μελέτης, ο νέος δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα, θα είναι πλήρως έτοιμος μελετητικά στις αρχές του 2010.
Οσον αφορά το δρόμο Ριζόμυλος -Πύλος - Μεθώνη στις 3 Απριλίου υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ανάδοχου μελετητή. Η έναρξη εργασιών, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε, θα γίνει στις 8 Απριλίου, ενώ η συμβατική προθεσμία για την ολοκλήρωση των μελετών είναι 18 μήνες.
Και δω η τήρηση της προθεσμίας και των χρονοδιαγραμμάτων θα εξαρτηθεί από τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Μέσα σε 1,5 μήνα, με βάση το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να γίνουν η αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας, η προκαταρκτική μελέτη κόμβων, η αναγνωριστική γεωλογική και η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η αναγνωριστική μελέτη θα έχει δύο προτάσεις, μία που προτείνουν κυρίως οι τοπικοί φορείς και μια εναλλακτική. Το έργο θα προβλέπει καινούργια χάραξη, αλλά και βελτιώσεις του υφιστάμενου δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου