Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Το δόρυ του Αντώνη Σφήνα Σαμαρά κατά Ντόρας. Επιστολή προς πρέσβεις να αναφερθούν σ' αυτόν αντί για το ΥΠΕΞ σχετικά με τη λαμπρή τελετή του Μουσείου της Ακρόπολης

Τα φαντασμαγορικά εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στις 20 Ιουνίου, δεν θα γίνουν μόνον υπό τη σκιά του Ιερού Βράχου. Θα πραγματοποιηθούν, όπως φαίνεται, κάτω από τον γκρίζο ουρανό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά και με φόντο το θολό τοπίο που διαμορφώνει ο σκληρός ανταγωνισμός των δελφίνων της Ν.Δ.

samaras 

*Η τελετή έχει προγραμματιστεί δύο βδομάδες μετά την κάλπη της 7ης Ιουνίου και θα αποτελέσει, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, ένα πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας.

*Μια εκδήλωση ειδικού βάρους, η οποία θα μπορούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχει προηγηθεί και το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προδιαγράφεται αρνητικό για το κυβερνών κόμμα.

*Η προετοιμασία της τεράστιας αυτής γιορτής, ωστόσο, μόνον ανέφελη δεν είναι. Καθώς ένα τέτοιο γεγονός προσφέρει κύρος, προβολή και παγκόσμια δημοσιότητα, έχει ήδη μετατραπεί σε πεδίο ενδοκυβερνητικών διαγκωνισμών, αναβιώνοντας την κόντρα Αντώνη Σαμαρά-Ντόρας Μπακογιάννη. Και ιδού τι συνέβη:

*Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η Αθήνα θα προσκαλούσε στην τελετή όλες τις προσωπικότητες του πλανήτη: Από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μέχρι τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ.

Και ακόμη, οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., οι πρόεδροι της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας, οι υπουργοί Πολιτισμού όλων των προαναφερόμενων χωρών, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO, εκπρόσωποι των Εκκλησιών και του Βατικανού, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Ζ. Μπαρόζο -όλοι με τις συζύγους τους.

*Η υπόθεση προφανώς απαιτούσε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ο Αντ. Σαμαράς, όμως, έσπευσε να πάρει πάνω του όλη τη διοργάνωση. Πώς;

Στις 9 Μαρτίου διαβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες στις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, προσωπική επιστολή του υπουργού για την οργάνωση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, με την παράκληση να ενημερωθεί ο ίδιος για τις προθέσεις των αρχηγών κρατών και των υπουργών.

*Προκειμένου, μάλιστα, να διατυπωθούν και επισήμως οι προσκλήσεις από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό προς τους ομολόγους τους, ζητήθηκε από τις πρεσβείες να κινηθούν γρήγορα και «οι απαντήσεις σας να μας περιέλθουν το πολύ εντός των προσεχών δέκα (10) ημερών από τη λήψη του παρόντος», όπως γράφει στις εντολές του.

*Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ελληνικές πρεσβείες ήταν διευκρινιστικές και διατυπώθηκαν «υπηρεσιακά» στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, όμως, στη Βασ. Σοφίας άρχισαν να καταφθάνουν παράπονα από διπλωμάτες οι οποίοι εμφανίζονταν να παίρνουν εντολή όχι από τους προϊσταμένους τους, αλλά από άλλη υπηρεσία.

*Σύντομα το θέμα έφτασε στο γραφείο της υπουργού, κάνοντας έξαλλη την Ντόρα Μπακογιάννη, που θεώρησε την κίνηση Σαμαρά ως δική της παράκαμψη, αφού το έγγραφό του απλώς κοινοποιήθηκε και στο δικό της γραφείο.

*Τα αίματα άναψαν ύστερα από καιρό και χρειάστηκαν ενδοκυβερνητικές προσπάθειες προκειμένου το ζήτημα να μείνει εκεί. Ομως, η πρώτη αψιμαχία είχε ήδη εκδηλωθεί...

Παλαιά η έχθρα... νέο το επεισόδιο

Ντόρα και Αντώνης μπορεί μέχρι πριν από μήνες να μην άλλαζαν ούτε καλημέρα, τώρα, όμως, είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται, αφού σε κάποια ζητήματα υπάρχουν συναρμοδιότητες. Ετσι, μέχρι σήμερα η επαφή τους ήταν τυπική. Αμφότεροι περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα και φρόντιζε ο ένας να μην μπαίνει στα «χωράφια του άλλου», καθώς η παλιά έχθρα δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά και οι δύο έχουν, αυτή τη στιγμή, άλλες προτεραιότητες από τη συντήρησή της: Η υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζεται μεθοδικά για την «επόμενη μέρα», ο υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, με στόχο κι αυτός να μπει στο παιχνίδι, όποτε χρειαστεί.

Στόχος του, να γίνει εκείνος ο εκφραστής των καραμανλικών που δεν θέλουν να δουν αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη μπαίνοντας σφήνα στον Δ. Αβραμόπουλο που διεκδικεί αυτόν τον χώρο, επικαλούμενος την υψηλότερη δημοφιλία του από τον υπουργό Πολιτισμού.

*Συμπέρασμα: Οι φιλοδοξίες ζουν και βασιλεύουν στη Ν.Δ. και η πρωτοβουλία Σαμαρά στο νέο επεισόδιο με την Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει ότι η μάχη για τη διαδοχή θα είναι πολύ σκληρή. Οσο για την ατμόσφαιρα στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης; Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την παρουσία των ξένων ηγετών και από την μεγάλη διεθνή προβολή, που πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου, αλλά και από το πώς θα κινηθούν οι δελφίνοι της Ν.Δ. μέχρι τότε.

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” 03/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου