Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ Σε θεσμό εθνικής εμβέλειας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

image

Την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας θεσμός εθνικής εμβέλειας που θα συμπεριλαμβάνει σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις που αναπτύσσονται στην περιφέρεια -όπως το Διεθνές
Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας-επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στην σημαντικότητα του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων τόνισε: «Προσωπικά εύχομαι να υπάρξει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει με τρόπο πολύ πιο αυτόνομο αυτού του είδους τα φεστιβάλ, τα πετυχημένα στο χώρο, ακριβώς για να δώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την αίσθηση της “αυτοφωτοσύνης” που πρέπει να έχουν, σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Βέβαια να το περάσουμε αυτό νομοθετικά σε μια ώρα δύσκολη, δεν είναι εύκολο και γι’ αυτό είναι κάτι που θα το ανασύρουμε με την πρώτη ευκαιρία για να το δούμε ευρύτερα».
Μιλώντας για το Φεστιβάλ Χορού και την εξέλιξή του είπε επίσης ότι μπορεί κάποτε να ακουγόταν σχετικά αισιόδοξο και ίσως υπερφίαλο, μετά όμως την επιτυχέστατη σταδιοδρομία του θεσμού, το Φεστιβάλ Καλαμάτας πλέον είναι ένα πρωτοπόρο παράδειγμα το οποίο είναι χρήσιμο να μιμηθούν κι άλλες ελληνικές πόλεις που αναπτύσσουν τέτοιες πρωτότυπες δραστηριότητες για τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό. «Η Καλαμάτα ως διεθνής πόλη του χορού δείχνει το δρόμο» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του Φεστιβάλ είπε: «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μέσω της προγραμματικής σύμβασης ελάμβανε τα τελευταία χρόνια 480.000 ευρώ το χρόνο και στα τελευταία 2-3 χρόνια υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές. Φέτος πληρώσαμε ήδη τα 230.000 ευρώ σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας μάλιστα, που ήταν το περυσινό υπόλοιπο. Εχουμε ήδη προωθήσει την καταβολή επιπλέον 250.000 για την πρώτη δόση του τρέχοντος έτους και μέσα στο 2009 θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό των 230.000. Θεωρώ σημαντικό ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες προβλέψαμε την ένταξη του Φεστιβάλ στο ΕΣΠΑ με 500.000 ευρώ ετησίως μέχρι το 2013».
Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί η καλή πορεία του θεσμού τον οποίο χαρακτήρισε ως “ένα παράθυρο της πόλης στον κόσμο”, έδωσε ο δήμαρχος Παν. Νίκας. «Εχουμε υποχρέωση να στηρίξoυμε το Φεστιβάλ με όλες μας τις δυνάμεις. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά καλές μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού για την προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Εχουμε επίσης θετική πορεία στην κατασκευή του Μεγάρου Χορού -όπου υπάρχουν προβλήματα αλλά τα ξεπερνάμε- το οποίο θα είναι το καλύτερο ίσως πολιτιστικό κέντρο της περιφερειακής Ελλάδας που θα λειτουργήσει όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και αναπτυξιακά για την πόλη. Θα είναι λοιπόν κέντρο αναφοράς και πρέπει να υποστηριχθεί γιατί όσες δυσκολίες προέκυψαν στην κατασκευή του ίσως τόσες να υπάρξουν για τη σωστή λειτουργία του. Στόχος μας είναι να γίνει ένας φάρος πολιτισμού στη Νότια Ελλάδα» είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ κατέληξε προσκαλώντας τον κόσμο στην 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού: «Εχουμε κάνει το καλύτερο ώστε να υποδεχτούμε όλους σας με τις καλύτερες συνθήκες στο Φεστιβάλ. Σας περιμένουμε στην Καλαμάτα»

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου