Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ο «Δον Κιχώτης» στο Κάστρο της Πύλου Με Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά

Στο Κάστρο της Πύλου θα παρουσιάσει το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9.15 το βράδυ το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η διασκευή που παρουσιάζεται, στηρίζεται σε ένα αληθινό βίωμα του συγγραφέα: τη φυλάκισή του στο Αλγέρι. Ο Θερβάντες μαζί με τον Σάντσο και 10 ακόμη συγκρατούμενους δραπετεύουν από τη φυλακή, όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από Βερβερίνους πειρατές. Βρίσκονται σε ένα μισοεγκαταλελειμμένο παραλιακό χωριό, περιμένοντας κάποιο καράβι που θα τους πάει πίσω στην πατρίδα τους την Ισπανία. Τις ώρες της αναμονής, ο Θερβάντες και ο φίλος του Σάντσο, με τη βοήθεια των συγκρατουμένων τους, αφηγούνται την ιστορία του Δον Κιχώτη. Οι περιπλανήσεις του ιππότη και υπερασπιστή των καταφρονεμένων, ξετυλίγονται στη διάρκεια μιας νύχτας και επηρεάζουν βαθιά όλους όσους βρίσκονται στο μισοεγκαταλελειμμένο ψαροχώρι. Όταν ξημερώνει και το καράβι δεν εμφανίζεται, η συντροφιά πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Θερβάντες, ακολουθώντας τα χνάρια του Δον Κιχώτη, τους οδηγεί εκεί που δε φτάνει ανθρώπου νους…
Για την παράσταση του «Δον Κιχώτη», από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σημειώνει: «Μεστό και μεγαλειώδες, ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωά του: του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα! Ενός ανθρώπου που κινείται έξω από την κοινή λογική, που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι γενναίοι δεν τόλμησαν ποτέ, που δε σταματά να προσπαθεί ακόμη κι όταν η κόπωση έχει κατακλύσει την ψυχή και το σώμα του».
Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης. Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος. Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Ασλανίδης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Θερβάντες Αλόνσο Κιχάνα, Δον Κιχώτης), Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο Πάντσα), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αλντόντσα, Δουλτσινέα), Ισίδωρος Σταμούλης (Δρ Καράσκο, Ιππότης των καθρεπτών), Γιώργος Ζιόβας (Πανδοχέας, Δεσμοφύλακας), Γιώργος Γιαννόπουλος (Πέντρο, αρχηγός των μουλαράδων), Βασίλης Πουλάκος, Θοδωρής Προκοπίου, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Παπαγιαννάκη - Κόμη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.
"ΘΑΡΡΟΣ" 16/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου