Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καθαρίστηκε ξανά προχθές η παραλία Διβάρι στη Γιάλοβα

image

Για δεύτερη φορά φέτος καθαρίστηκε, προχθές, η παραλία Διβάρι στη Γιάλοβα από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ο πρώτος καθαρισμός είχε γίνει στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εταιρείας “ένα φορτηγό του Δήμου Πύλου γέμισε με σκουπίδια που συλλέχθηκαν κατά μήκος όλης της παραλίας 3,8 χιλιομέτρων από 12 εθελοντές, ένα εργάτη του Δήμου και ένα εργάτη που πρόσφερε ο Θ. Μπαλαφούτης. Αν και πέρυσι τοποθετήθηκαν κάδοι από το Δήμο Πύλου, 5 από αυτούς κλάπηκαν για άγνωστους λόγους και φέτος έχουν απομείνει 4 μεγάλοι κάδοι και 6 μικροί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση άνω των 500 μέτρων μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς την αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη περιοχή. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση κάδων, υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον μία φορά το μήνα, στην αρχή της σεζόν, και κάθε 10 μέρες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου, να γίνεται χειρονακτικός καθαρισμός από τους εργάτες του Δήμου. Είναι πραγματικά κρίμα, κάθε καλοκαίρι, η παραλία να δίνει εικόνα σκουπιδότοπου, χώρου που ο καθένας μπορεί να εγκαταλείψει κάθε είδους άχρηστο αντικείμενο, εστία μόλυνσης και προσέλκυσης αρουραίων, αδέσποτων γάτων και σκύλων, εικόνα που απέχει πολύ από τις προσδοκίες κάθε επισκέπτη αλλά και δημότη της περιοχή. Πόσω μάλλον όταν εισέρχεται σε μία προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Παρακαλούμε το δήμο, τους δημότες και τους επισκέπτες να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους για να κρατήσουμε αυτή την περιοχή καθαρή, παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες παραλίες της Μεσσηνίας. Οι εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους προς τη κατεύθυνση αυτή, χρειάζονται όμως και την τοπική υποστήριξη”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/07/2009


Μπράβο στην πρωτοβουλία της Ορνιθολογικής. Τέτοιες αξιέπαινες ενέργειες έχει να επιδείξει πολλές. Αυτό που απομένει είναι να αποκτήσουμε κάποιες ευαισθησίες και εμείς και να “διορθώσουμε” την αισθητική μας. Είναι λίγο δύσκολο, γιατί δεν υπάρχει ανάλογη παιδεία, αλλά τίποτα δεν είναι και ακατόρθωτο.

Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου