Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ Το 2010 έτοιμες οι μελέτες ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΜΕΑΚΟ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

Το 2010 θα είναι έτοιμες οι μελέτες για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τον καινούργιο παραλιακό και Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, τη βελτίωση του υπάρχοντος. Πιθανότατα, όμως, θα εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις και οι εγκρίσεις, διαδικασίες δύσκολες και χρονοβόρες. Η προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης, για την κατασκευή των έργων θα γίνει από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ του ΕΣΠΑ. Χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα σημαντικά αυτά έργα θα παραμείνουν για χρόνια στις μελέτες.
Για την πορεία των μελετών, την προοπτική τους και τον αγώνα για την υλοποίηση των έργων, μάς ενημέρωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
- Για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος: Μας υπενθύμισε ότι «μετά τις αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και τη διαβούλευση που ακολούθησε η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών πήρε απόφαση, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του δρόμου: Θα είναι 4ίχνος με 17 μέτρα πλάτος, με διαχωριστικό - στηθαίο ασφαλείας, με ισόπεδους, με παράπλευρους δρόμους, με γέφυρα 100 μέτρων και δύο 50 μέτρων στον Αρι και στη Βελίκα». Παρατήρησε πως «η καθυστέρηση με τη διαβούλευση θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος. Θα χρειαστούν άλλοι 6,5 μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου. Την άνοιξη του 2010 είναι εφικτό να υπάρχει, να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Ομως θα είναι σε εκκρεμότητα οι επιτάξεις, που θα είναι πάρα πολλές και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και επίπονη. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ».
- Για το δρόμο Ριζόμυλος -Πύλος - Μεθώνη, τη βελτίωση του υφιστάμενου: Ο αντινομάρχης επεσήμανε ότι «σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που εκπονεί τη μελέτη, έχει υποβληθεί η αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας στο υπουργείο με τα εναλλακτικά σενάρια και τους κόμβους και αναμένει την έγκρισή της. Εχει προχωρήσει η περιβαλλοντική προμελέτη κι έχουν ξεκινήσει τα γεωλογικά». Μας ενημέρωσε πως «η μελέτη εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Φθινόπωρο με τέλος του 2010 θα είναι έτοιμη η μελέτη, αλλά θα εκκρεμεί η διαδικασία των εγκρίσεων. Εξετάζεται η παράκαμψη των οικισμών Σουληναρίου και Χανδρινού και η βελτίωση της χάραξης μετά το Χανδρινού».
Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι και για τα δύο έργα θα υπάρξει διεκδίκηση για τη χρηματοδότησή τους από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ του ΕΣΠΑ. «Επειδή το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μελετάται με την επίβλεψη του υπουργείου, είναι πιο εφικτό, αυτό να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό», παρατήρησε ο αντινομάρχης.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου