Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τα νέα πρόσωπα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στη Μεσσηνία

Σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας βρίσκει τους κομματικούς μηχανισμούς στη Μεσσηνία η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να πραγματοποιηθούν εκλογές τον Οκτώβριο. Στα... πάνω του το ΠΑΣΟΚ και φυσιολογικά βρίσκεται στη μεγαλύτερη ετοιμότητα, αν και παρουσιάζει σημαντικά κενά.
Μετά βεβαιότητας υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, οι πολιτευτές Ν. Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλόπουλος, ο γιατρός Οδυσσέας Βουδούρης και ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος (γιός του πρώην υπουργού Θαν. Φιλιππόπουλου). Σοβαρό κενό εμφανίζεται στην περιοχή της Καλαμάτας καθώς τα στελέχη πρώτης γραμμής που δραστηριοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση απέρριψαν τη σχετική πρόταση που έγινε (Γ. Κουτσούλης, Χρ. Μαλαπάνης, Διον. Αλευράς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Β. Κοσμόπουλος). Ομως πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται σοβαρές πιέσεις στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρα (που είναι και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου) να θέσει υποψηφιότητα. Στα διάφορα σενάρια “παίζει” και το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Βασ. Βαλασσόπουλου, ενώ ως λύση ανάγκης θα πρέπει να θεωρηθεί η επιλογή κάποιου εκ των προσώπων που έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν αντιδήμαρχοι Καλαμάτας). Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα μια ακόμη γυναίκα και η επιλογή φαίνεται ότι θα γίνει ανάμεσα στη Γεωργία Παναγοπούλου και τη Φρόσω Σταυράκη.
“Χύμα” χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή τη φορά θα πρέπει να αναζητηθούν όχι απλώς... εθελοντές για να κλείσει το ψηφοδέλτιο, αλλά πρόσωπα για... κομματική θυσία. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα για τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά, της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου και των βουλευτών Γιαν. Λαμπρόπουλου, Δημ. Σαμπαζιώτη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι απίθανο 2 από αυτούς θα βρεθούν εκτός Βουλής. Ανταλλάγματα με κυβερνητικά πόστα δεν μπορεί να προσφερθούν, καθώς μάλιστα τοπικά στελέχη της ΝΔ δείχνουν να “σέρνονται” σε μια διαδικασία και καταλογίζουν ευθύνες σε υψηλόβαθμα στελέχη. Τα ίδια είναι αποδέκτες αρνήσεων για κομματική στράτευση ακόμη και “σκληρών” οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί και πάλι η... πεπατημένη με στελέχη από το μηχανισμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στα οποία ήδη υπάρχουν αρνήσεις αλλά και προβληματισμός. Πρόσωπα των οποίων τα ονόματα έπαιξαν στις δημοσκοπήσεις (όπως η δήμαρχος Μελιγαλά Ελ. Αλειφέρη) σε συζητήσεις που είχαμε χθες δήλωναν ότι δεν έχει γίνει σχετική κρούση, επιφυλασσόμενα να “ανοίξουν” περισσότερο τη συζήτηση.
Από εκεί και ύστερα, στο ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα τεθεί και πάλι ο δικηγόρος Αντ. Κατσάς, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά μπορεί να “κάτσει” ένα ποσοστό το οποίο σε συνδυασμό με την εκλογική ρουλέτα να δώσει έδρα.
Στον ΛΑΟΣ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρχει σοβαρή ανανέωση του ψηφοδελτίου και θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των άλλων θα είναι υποψήφιοι ο καρδιολόγος Χαρ. Καρακύκλας και ο μηχανικός Γιάννης Βουρνάς.
Στα δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ και με το άγχος πλέον της εισόδου στη Βουλή, θα πρέπει να περιμένει και τις εσωκομματικές εξελίξεις για να καταρτίσει το τοπικό του ψηφοδέλτιο.
Ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περάσουν τη δοκιμασία της συγκρότησης ψηφοδελτίου σε μια φάση που βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να κάνουν δύσκολη την είσοδο στη Βουλή.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου