Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ Νέα χάραξη της Ιόνιας έξω από τον Καϊάφα

image

Η χάραξη της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) στο τμήμα του Καϊάφα θα αλλάξει για να προστατευθεί ο οικότοπος. Αυτό δήλωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ενώ προχθές ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας μιλώντας για τα οδικά έργα που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης ανακοίνωσε ότι θα γίνει “επαναπροσδιορισμός λανθασμένων συμβατικών όρων, βελτίωση του τεχνικού σχεδιασμού των έργων και επιτάχυνση των επιτάξεων και απαλλοτριώσεων”.
Ο κ. Ρέππας είπε ότι θα μειωθεί το ποσοστό των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος. Μιλώντας ο κ. Ρέππας για τα μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα ανακοίνωσε ότι θα γίνει “μια εκτεταμένη αναθεώρηση του συνόλου των τομεακών και κυρίως των περιφερειακών προγραμμάτων στα πλαίσια καθορισμού νέων ιεραρχήσεων δράσεων και έργων”. Ο κ. Ρέππας είπε για τα περιφερειακά έργα: “Το μεγάλο πρόβλημα των Περιφερειών με ευθύνη της Ν.Δ. είναι η έλλειψη ώριμων έργων προς ένταξη με πλήρεις μελέτες και ολοκληρωμένες προκαταρκτικές διοικητικές πράξεις.
Δεν υπάρχει ωριμότητα έργων για δημοπράτηση. Το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ διέθεσε μόνο 7 εκατ.
ευρώ για μελέτες. Ετσι το «δώρο» της Ε.Ε. για χρηματοδότηση έργων χωρίς εθνική συμμετοχή, έχει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Λόγω της δραματικής μείωσης του ΠΔΕ πολλά έργα του Γ’ ΚΠΣ που ήταν ενταγμένα στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτήθηκαν με πόρους των ΠΕΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εγνατία Οδός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν πολλά προγράμματα των ΠΕΠ, αναγκαία για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει:
• Μια εκτεταμένη αναθεώρηση του συνόλου των τομεακών και κυρίως των περιφερειακών προγραμμάτων στα πλαίσια καθορισμού νέων ιεραρχήσεων δράσεων και έργων.
• Την συγκρότηση μαζί με τις Περιφέρειες ενός πλέγματος μικρών και μεσαίων δημόσιων έργων που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους. Η συγκρότηση αυτού του προγράμματος έργων θα προκύψει μετά από διαβούλευση.
• Την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος”.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου