Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Λαμπρός γιορτασμός στην Πύλο για τη Ναυμαχία

image

Ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος απονέμει πλακέτα στον εκπροσώπο της Ρωσικής Πρεσβείας, ακόλουθο Αμυνας Μιχαήλ Σάβα.

image

Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ρωσικό αντιτορπιλικό “Tsesar Kunikov”

image image

Από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων.

image

Κατάθεση στεφάνων από ανώτερους αξιωματικούς του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

image

Αγημα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

image image

Τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οσυμβολικός χαρακτήρας της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου για τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας με τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αγγλία επισημάνθηκε για μια ακόμη χρονιά, κατά την 182η επέτειο. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που έγιναν χθες στην Πύλο με επισημότητα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών δυνάμεων, έδωσαν ακόμα μια υπόσχεση για συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας που έχει τις ρίζες της στο 1827. Στο λιμάνι είχαν καταπλεύσει η ελληνική φρεγάτα
“Νικηφόρος Φωκάς”, το ρωσικό αντιτορπιλικό “Tsesar .Kunikov” και το γαλλικό ρυμουλκό “Chevreuil”, τα οποία ο κόσμος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και ακολούθησε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, αρχικά από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά και το βουλευτή
Δημήτρη Κουσελά ως εκπρόσωπο της Βουλής. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ρωσικής Πρεσβείας ακόλουθο Αμυνας Μιχαήλ Σάβα, της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναπληρωτή πρέσβη Πωλ Λοτζ, της Γαλλικής Πρεσβείας, ακόλουθο Αμυνας Ζεράρ Γκιάλ Ουστ. Ο αρχηγός στόλου της ελληνικής φρεγάτας, αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος εκπροσώπησε τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον αρχηγό της αποστολής του ρωσικού πολεμικού πλοίου Σεργκέι Ζιντσένκο, του νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκου και του δημάρχου Πύλου Γ. Χρονόπουλου.
Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από το Μιχαήλ Κοσμόπουλο, τακτικό καθηγητή Αρχαιολογίας και κάτοχο της διακεκριμένης έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μιζούρι των ΗΠΑ. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν “Μυστική διπλωματία και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου”.
Στην παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων που ακολούθησε, το ρωσικό ναυτικό τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου χάρη στον έντονο βηματισμό της διμοιρίας. Ωστόσο καταχειροκροτήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές των σχολείων της Πύλου, διμοιρίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η φιλαρμονική του Δήμου Πύλου καθώς και η μπάντα του Ναυτικού.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων, Ρωσων και Αγγλων πεσόντων και στη συνέχεια παράθεση γεύματος στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μηδέν”. Πριν το γεύμα τις ομιλίες άνοιξε ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως “Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά”. Ο εκπροσώπος της Ρωσικής Πρεσβείας χαρακτήρισε ως έμπρακτη απόδειξη των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας την παρουσία στην Πύλο του μεγάλου ρωσικού αντιτορπιλικού πλοίου. Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας είπε μεταξύ άλλων πως ευελπιστεί του χρόνου να συμμετέχει στον εορτασμό και πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμα μίλησε ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Γαλλίας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην υπεράσπιση των αξιών, ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί και μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία. Στη συνέχεια μίλησε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, αλλά και για την ανάγκη συμμαχιών για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων όπως είναι η οικονομική κρίση. Ανέπτυξε σύντομα τους στόχους της νέας κυβέρνησης και δήλωσε πως “θα δίνουμε πάντα μάχες και θα στοχεύουμε στη νίκη”.
Ο δήμαρχος Πύλου επέδωσε τιμητικές πλακέτες και πρόσφερε ως δώρο τοπικά προϊόντα στους εκπρόσωπους της Εκκλησίας και των Πρεσβειών της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, στην Φ. Γεννηματά, στους βουλευτές Δημ. Κουσελά και Νάντια Γιαννακοπούλου, στους αρχηγούς του Ελληνικού και του Ρωσικού στόλου, σε ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού, στο νομάρχη Δημ. Δράκο και στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.
Στις εκδηλώσεις που έγιναν χθες στην Πύλο παρέστησαν ακόμα ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Ηλίας Αλεβετσοβίτης, ο διοικητής του ΚΕΔΒ συνταγματάρχης (ΔΒ) Σπύρος Πανταζάτος, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος (Ι) Μιχάλης Θεοδωράκης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Γιάννης Ηλιόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων αντιπύραρχος Χρύσανθος Αθανασόπουλος και ο λιμενάρχης Πύλου αντιπλοίαρχος Γιώργος Σταυρόπουλος. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ως εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ ο γενικός διευθυντής του κόμματος Δ. Σαρατζιώτης και ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας Κων. Καρτσώλης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου