Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΟΥ Τα είπαν “έξω από τα δόντια” στη Γεννηματά

image

“Εξω από τα δόντια” είπαν γιατροί και νοσηλευτές στην υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Υγείας Πύλου. “Εξασκούμε ιατρική πολέμου!” της είπαν χαρακτηριστικά. Τα πιο εντυπωσιακά προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχουν απαραίτητα νοσοκομειακά υλικά, ενώ υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει 6 δήμους - και ενώ έχουν Ακτινολογικό, δεν έχουν... ακτινολόγο.
Αυτό το τελευταίο έχει ως συνέπεια, το μοναδικό ασθενοφόρο να βρίσκεται διαρκώς μεταξύ Πύλου και Καλαμάτας για διακομιδές στο Νοσοκομείο, προκειμένου να γίνουν ακτινογραφίες ακόμα και για ένα απλό κάταγμα. Ετσι, όταν το ασθενοφόρο λείπει, όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς μένουν... στο σπίτι τους ή στο δρόμο. Ενας άρρωστος θα έχει ιατρική φροντίδα μόνο αν ο γιατρός πάει κοντά του -παραβαίνοντας όμως το νόμο. Και αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι γιατροί, που σε άλλες περιπτώσεις “ποντάρουν” στις προσωπικές τους σχέσεις με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Χώρας – ειδικά όταν υπάρχει περιστατικό (π.χ. τροχαίο) που απαιτεί δύο ασθενοφόρα.
Η επίσκεψη της κ. Γεννηματά στο Κέντρο Υγείας Πύλου έγινε στο περιθώριο του εορτασμού της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Συνοδευόμενη από το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο άκουσε τα όσα της είπαν οι εργαζόμενοι χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους. Καθώς περπατούσαν όλοι μαζί στους διαδρόμους του καινούργιου κατά τα άλλα κτηρίου, πάνω από το κεφάλι τους τα φωτιστικά ήταν στερεωμένα με... γλωσσοπίεστρα και οδοντογλυφίδες! Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι γιατροί είπαν επίσης στην υφυπουργό πως αναγκάζονται να μαγειρεύουν οι ίδιοι ή να παραγγέλνουν απέξω γιατί δεν υπάρχει σχετική μέριμνα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως προβλέπεται.
Πέραν όλων των άλλων τα οποία τέθηκαν στην υφυπουργό, ο δήμαρχος της έδειξε το μοναδικό και προβληματικό ασθενοφόρο που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας. Οπως μας είπαν στη συνέχεια οι γιατροί, για την ακρίβεια υπάρχουν δύο ασθενοφόρα αλλά το ένα είναι μόνιμα στο συνεργείο, αφού έχει γράψει 1.000.000 χλμ. - και το άλλο 500.000 χλμ. Ο οδηγός Θεόδωρος Καλογερόπουλος, που είχε... 12ωρη βάρδια χθες από το πρωί, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το “τρελό” ωράριο χωρίς ρεπό, είπε ακόμα πως δεν υπάρχει τραυματιοφορέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους άλλους εργαζομένους.
Ο επιμελητής Ηλίας Γιαννέλος εξήγησε πως το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δέχεται καθημερινά από 30 μέχρι 110 ασθενείς, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά: ούτε ενδοφλέβιες αντιβιώσεις (εκτός και αν βρεθεί καμία σε φαρμακείο της πόλης) ούτε διαθερμία - το μηχάνημα που σταματά την αιμορραγία
.Ο αγροτικός γιατρός Κων. Παππάς παραδέχτηκε στην κ. Γεννηματά πως εις γνώσιν του επιμελητή του έχει αναγκαστεί να κάνει ράμματα κατ’ οίκον, γιατί το ασθενοφόρο έλειπε σε διακομιδή.
Οπως μάθαμε, το εν λόγω Κέντρο Υγείας -που φυσικά λειτουργεί όλο το 24ωρο- εξυπηρετεί τους Δήμους Πύλου, Βουφράδος, Παπαφλέσσα, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων και κάποια τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Νέστορος. Από άποψη προσωπικού διαθέτει 2 διευθυντές, 2 επιμελητές και 8 αγροτικούς γιατρούς που δε δικαιούνται όμως ρεπό καθώς εργάζονται στα περιφερειακά ιατρεία...

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου