Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η Πύλος γιορτάζει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Από τη γέφυρα της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», διακρίνεται στο μόλο το γαλλικό ρυμουλκό «Chevreuil» και στην άλλη πλευρά του το ρωσικό αντιτορπιλικό «Τσεζάρ Κουνίκοφ»

image

Τιμάται σήμερα στην Πύλο η 182η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου με λαμπρές εκδηλώσεις, στις οποίες την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά.
Στην Πύλο έχουν καταπλεύσει το ρωσικό αντιτορπιλικό «Τσεζάρ Κουνίκοφ», το γαλλικό ρυμουλκό «Chevreuil» και η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» -στην οποία χθες το βράδυ ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος δεξιώθηκε τους επισήμους.
Στον εορτασμό μετέχουν επίσης αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, των τριών χωρών οι ναυτικές δυνάμεις των οποίων το 1827 καταναυμάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον ιστορικό όρμο. Οπως έγινε γνωστό ειδικότερα, τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο ακόλουθος Αμυνας της πρεσβείας της στην Αθήνα, συνταγματάρχης Πολ Λοτζ, τη Γαλλία ο ομόλογός του στη γαλλική πρεσβεία, συνταγματάρχης Ζεράρ Γκεϊλούστ, και τη Ρωσία 4μελής αποστολή με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρεσβευτή Μιχαήλ Σάβα. Στη ρωσική αποστολή περιλαμβάνονται επίσης, ο σύμβουλος Σεργκέι Αλεξέεφ, ο ακόλουθος Αμυνας της ρωσικής πρεσβείας συνταγματάρχης Σεργκέι Ντεμιάνοφ και ο βοηθός του αντισυνταγματάρχης Αντρέι Σεστακόφ.
Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσουν στις 9.30 σήμερα το πρωί με παράταξη των σημαιών Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο. Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία
θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στη συνέχεια θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Μυστική διπλωματία και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου», θα εκφωνήσει ο Μιχαήλ Κοσμόπουλος, τακτικός καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της Διακεκριμένης Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Η παρέλαση των σχολείων και των στρατιωτικών τμημάτων θα ξεκινήσει στις 11.15, ενώ μισή ώρα αργότερα οι επίσημοι θα επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων όπου επίσης θα αναπεμφθούν επιμνημόσυνες δεήσεις και θα κατατεθούν στεφάνια.
Στη 1.30 το μεσημέρι η Νομαρχία Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους. Στις 5.40 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών και στις 6 οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 20/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου