Στην καθιέρωση 10 ή 11 Περιφερειών προσανατολίζεται η ομάδα που έχει αναλάβει τη σύνταξη της τελικής πρότασης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, πράγμα που σημαίνει ότι η Πελοπόννησος θα είναι ενιαία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στη λύση αυτή οδηγούνται στελέχη της αρμόδιας επιτροπής εφαρμόζοντας τη γενική αρχή διαίρεσης με βάση ιστορικά κριτήρια. Και αυτό γιατί ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές, και κυρίως από νομάρχες ή άλλα στελέχη, που θέλουν τις Περιφέρειες στα… μέτρα τους. Η διαίρεση σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα και αποτρέπει τους συντάκτες του σχεδίου από τον… πειρασμό της διαίρεσης στη βάση των συσχετισμών δυνάμεων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκείνο που “παίζεται“ αφορά τα Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με το ένα σενάριο θα αποτελέσουν ξεχωριστή Περιφέρεια, αλλά σύμφωνα με το άλλο θα “κοπούν“ στα δύο και θα ενταχθούν τα νότια στην Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα στην Ηπειρο. Σχετική ενημέρωση έγινε σε πρόσφατη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παρουσία και παραγόντων όπως ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, που επεξεργάζονται τα σχετικά σχέδια. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο τάσσεται υπέρ της ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς πέραν των άλλων εκτιμάται ότι διασφαλίζεται η πολιτική υπεροχή (ειδικά αν προστεθούν Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά). Αντιθέτως η ΕΝΑΕ (και ειδικά ο πρόεδρός της νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος) τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης, καθώς οι συσχετισμοί είναι πολύ πιο ευνοϊκοί πολιτικά και προσωπικά στη γεωγραφική έκταση της σημερινής Περιφέρειας (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία).
Ενδιαφέρον κομμάτι του πολιτικού παζλ είναι η τοποθέτηση του Τ. Αποστολόπουλου στη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ειδικά εφόσον η επιλογή είναι για μία Περιφέρεια, οπότε θα ανακύψουν και ζητήματα στις τοπικές κοινωνίες - όπως είναι αυτό της έδρας.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου