Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πίστευε ότι η αναρρίχησή του στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας θα γινόταν σε τόσο σύντομο χρόνο.
Πέρυσι ο κ. Αντ.Σαμαράς έκανε Χριστούγεννα ως απλός βουλευτής. Μπήκε στην κυβέρνηση μόλις τον Ιανουάριο και μέσα σε δώδεκα μήνες κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της ΝΔ και να επικρατήσει με χαρακτηριστική άνεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πέρυσι πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί. Στο μυαλό του κ. Α. Σαμαρά δεν υπήρχε καν πέρυσι το θέμα της διαδοχής του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς απλά ανέμενε τον ανασχηματισμό του κ. Καραμανλή και η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ποιο υπουργείο θα του ανέθετε από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είχε άρει το πολυετές βέτο του. Ο κ. Σαμαράς από τον «πολιτικό παγετώνα» που ήταν επί πολλά χρόνια τελείως ανέλπιστα βρέθηκε στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Η αναρρίχησή του στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας ήταν μια εξέλιξη που ούτε ο ίδιος πίστευε ότι θα γινόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μια διαδρομή που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού θρίλερ, με ανατροπές, συγκινήσεις, αιφνιδιασμούς, παρασκηνιακές συμφωνίες κτλ.
Παραμονές Χριστουγέννων του 2009, μετά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, το θέμα που απασχολούσε όλους τους βουλευτές της ΝΔ ήταν ο αναμενόμενος ανασχηματισμός από τον κ. Καραμανλή μετά τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειονότητα προεξοφλούσε ότι ο κ. Σαμαράς θα ήταν υπουργός και θα κατακτούσε μια σημαντική νίκη. Τα σενάρια για το ποιο χαρτοφυλάκιο θα έπαιρνε ήταν πολλά. Ο ίδιος ήταν ήρεμος και όταν κάποιοι προσπαθούσαν να ανοίξουν συζήτηση για τα σενάρια διαδοχής την απέφευγε και ζητούσε να σταματήσει η όποια αναφορά. Εξάλλου στον ορίζοντα δεν υπήρχε το σενάριο αποχώρησης του κ. Καραμανλή και τον ενδιέφερε μόνο πώς θα κάνει το επόμενο μικρό βήμα. Η συμβουλή του πάντα ήταν ότι πρέπει να γίνονται «μικρά αλλά σημαντικά βήματα».
Εκείνη τη βραδιά κάθησε σε αρκετά «πηγαδάκια» βουλευτών και άκουγε απόψεις. Κάποια στιγμή όμως θέλησε να βγει από τη Βουλή και να φάει εν μέσω χειμώνα ένα παγωτό. Αποχώρησε με δύο φίλους του και κατευθύνθηκε με βήμα ταχύ προς την έξοδο. Ψιλόβρεχε. Ο δείκτης του ρολογιού έδειχνε λίγο μετά τη μία. Ο ίδιος είχε διάθεση για πολιτική συζήτηση. Το παγωτό δεν το γεύτηκε και προτίμησε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο «Βυζαντινό» του ξενοδοχείου «Ηilton», το οποίο, αν και έκλεινε, παρέμεινε ανοιχτό λόγω της μεσσηνιακής καταγωγής του σερβιτόρου που δέχθηκε πρόθυμα να τον εξυπηρετήσει. Στη συζήτηση που διήρκεσε αρκετή ώρα η λέξη «διαδοχή» και τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» δεν υπήρχαν στο τραπέζι.
«Να βοηθήσουμε τον Κώστα» ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Παραμονές των Θεοφανίων, και ενώ ήταν στο σπίτι του στην Κηφισιά, όπου πέρασε, όπως λέει και ο ίδιος, «τα χρόνια της πολιτικής του ερήμουκοιτώντας το ταβάνι», τα τηλέφωνα χτυπάνε ασταμάτητα. Ολοι θεωρούν σίγουρη την υπουργοποίηση του κ. Σαμαρά αλλά κανείς δεν ήξερε σε ποιο υπουργείο. Ούτε καν ο ίδιος.
Το πολυπόθητο τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό έγινε το πρωί της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου. Η υπουργοποίησή του και η ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού τού δίνει πολιτικούς πόντους σε μια θέση χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους, από την οποία μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ. Ο ίδιος φρόντιζε από το 2004, περίοδο που επέστρεψεμετά την άρση του βέτο από την οικογένεια Μητσοτάκη- στη μάχιμη πολιτική ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, να προπαρασκευάζει μεθοδικά τις μελλοντικές πολιτικές σχέσεις του. Η μεγάλη επιστροφή του στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη και πάλι βουλευτής, έστω και δεύτερος πίσω από τον τότε υφυπουργό Αμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλο, τον ενισχύει.
Τα σενάρια για τη «μετακαραμανλική εποχή» κυριαρχούσαν. Το όνομα της κυρίας Μπακογιάννη ήταν στην κορυφή. Ελάχιστοι- κυρίως πολλοί πιστοί οπαδοί του- έλεγαν ψιθυριστά το όνομα του κ. Σαμαρά. Κάποια άλλα στελέχη της ΝΔ μιλούσαν πάντα για την ευκαιρία του κ. Σαμαρά, υπό προϋποθέσεις, να κερδίσει την προεδρία του κόμματος.
Ενας από τους ανθρώπους όμως που το πίστευαν πραγματικά ότι όποτε και να γίνει η μάχη της διαδοχής ο κ. Σαμαράς θα κέρδιζε το συνέδριο, ήταν ο δικηγόρος κ. Π.Μπαλτάκος, στενός φίλος του νυν προέδρου της ΝΔ. Ο νυν διευθυντής του Νομικού Γραφείου του προέδρου της ΝΔ το έλεγε ευθέως σε συνομιλητές του πριν από τις ευρωεκλογές ότι ο κ. Σαμαράς θα κέρδιζε την κυρία Μπακογιάννη επικαλούμενος τα «αντι-μητσοτακικά» σύνδρομα του κομματικού μηχανισμού.
Μετά την παρουσία 75 βουλευτών της ΝΔ στην ομιλία του κ. Σαμαρά σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» που οργανώθηκε από τον καθηγητή κ. Κ.Αρβανιτόπουλο (νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου της ΝΔ), πριν από τις ευρωεκλογές, πολλοί πείστηκαν ότι ο μεσσήνιος πολιτικός άρχισε να κινείται. Και πάλι όμως ελάχιστοι πίστευαν ότι θα κέρδιζε την εσωκομματική αναμέτρηση και μεγάλος αριθμός εκτιμούσε ότι θα είχε ως βασικό αντίπαλο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο.
Οι κκ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές. Η απόφαση του κ. Καραμανλή και η σαρωτική ήττα της ΝΔ αλλάζουν τους σχεδιασμούς και επιταχύνουν τις εξελίξεις. Εξάλλου κατά βάθος, όπως έχει εκμυστηρευθεί, όταν ερχόταν η στιγμή, θα ανελάμβανε το ρίσκο να αναμετρηθεί ανοιχτά με την κυρία Μπακογιάννη.
Η επιστροφή από την «πολιτική έρημο»
O κ. Α. Σαμαράς προετοίμαζε σταδιακά και αθόρυβα την ομάδα κρούσης του βλέποντας στελέχη και βουλευτές, προσπαθώντας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες. Ο ίδιος είχε διαπιστώσει ότι μετά την υπουργοποίησή του πολλά στελέχη τον θυμήθηκαν και η περίοδος που ήταν στην «πολιτική έρημο»πέρασε ανεπιστρεπτί. Η περίοδος που ήταν εκτός κυβέρνησης φαίνεται ότι τελικά τον ωφέλησε περισσότερο αφού δεν είχε να απολογηθεί για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια. Στη νίκη του συνέβαλαν πολλά: η πολιτική συμμαχία του με τον κ. Αβραμόπουλο, η εκλογή από τη βάση, η αυτοοργάνωση με τους πυρήνες υποστήριξης στην επαρχία, χωρίς κεντρική καθοδήγηση, η λανθασμένη εκλογική στρατηγική της κυρίας Μπακογιάννη και η πολύτιμη βοήθεια που του προσέφεραν παρασκηνιακά ο κομματικός μηχανισμός της Ρηγίλλης και ο σκληρός πυρήνας των «καραμανλικών». Ποιοι πίστευαν περισσότερο από όλους ότι ο κ. Σαμαράς θα εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ; Τα παιδιά του, η Λένα, η οποία σπουδάζει για δεύτερη χρονιά στο Λονδίνο, και ο Κώστας, ο οποίος είναι μαθητής Α΄ γυμνασίου. «Μου είπανότι ήξεραν πως θα είμαι ο νέος πρόεδρος. Ηταν σίγουροι πως θα εκλεγώ. Μάλλον ήξεραν κάτι που εγώ δεν γνώριζα» λέει γελώντας σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς και η μόνη του πικρία είναι ότι δεν ζουν οι γονείς του Κώστας και Λένα για να έβλεπαν τη στιγμή της ανάδειξής του στην προεδρία της ΝΔ.
“ΤΟ ΒΗΜΑ” 25/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου