Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρώτη ημέρα ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Ε”

image image image image image

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες η πλειοψηφία των δημάρχων της Μεσσηνίας, αφού εκεί χτυπά μέχρι αύριο η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η “Ε” επικοινώνησε με πέντε από αυτούς με σκοπό να καταγράψει τον παλμό του “Καλλικράτη”, το κλίμα που επικράτησε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε το συνέδριο ως το σημαντικότερο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. “Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με κάθε κόστος και με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον” δήλωσε ο κ. Νίκας, ενώ αναφερόμενος στο πλαφόν των 370 νέων δήμων σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα χωρίς όμως ο Γιάννης Ραγκούσης να αφήνει περιθώρια για σημαντικές αλλαγές. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ραγκούση για τη μη καταβολή των 430 εκατ. ευρώ που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ, τόνισε πως όπως ενημερώθηκαν, αυτά δεν έχουν δοθεί γιατί...απλώς δεν υπάρχουν, ενώ αναφορικά με τους πόρους που ζητά η ΚΕΔΚΕ για την εξασφάλιση βιωσιμότητας της νέας μεταρρύθμισης, ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι αυτοί θα προέρχονται από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τον ΦΠΑ. Ο Παναγιώτης Νίκας πάντως τόνισε ότι παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τις αλλαγές , το κλίμα είναι μουδιασμένο αφού πολλοί από τους δημάρχους που συμμετέχουν στο συνέδριο είναι απαισιόδοξοι.
Δεδομένη θεωρεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αλλαγές ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο. Χαρακτήρισε το κλίμα του συνεδρίου υποτονικό δηλώνοντας ότι περίμενε να συζητηθούν ουσιαστικότερα πράγματα και κάλεσε τους συναδέλφους του να δουν με αισιοδοξία τη νέα μεταρρύθμιση.

Την αρχική συμφωνία των περισσοτέρων για την ανάγκη αλλαγών στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαπίστωσε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς με τις γνωστές πάντα προϋποθέσεις για τα οικονομικά και το χωροταξικό. Για το δεύτερο πάντως ο κ. Καλοφωλιάς τόνισε ότι δόθηκαν δεσμεύσεις για αναλυτικό διάλογο το προσεχές διάστημα. Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων στάθηκε στις δεσμεύσεις του κ. Ραγκούση για αξιοκρατία σε όλο το πνεύμα της μεταρρύθμισης, ενώ όπως μας είπε, του έκανε εντύπωση η μεγάλη συμμετοχή στις εναρκτήριες διαδικασίες του συνεδρίου.
“Αν τον συγκρίνουμε με παλαιότερα συνέδρια, όπως και με αυτό της Κυλλήνης το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο” τόνισε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης που και αυτός με τη σειρά του διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να προχωρήσει στις αλλαγές. Ο κ. Σαμπαζιώτης περιμένει να διασαφηνιστούν κάποια θέματα σχετικά με τη λειτουργία των νέων ΟΤΑ, ενώ για μία ακόμη φορά επεσήμανε την ανάγκη για οικονομική στήριξη του νέου εγχειρήματος σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλεπόμενοι για φέτος πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι κατά 20% λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για τις εξαγγελίες τέλος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας τόνισε ότι “ακούστηκαν καλά λόγια, αρκεί να δούμε αν αυτά τα πιστεύει ολόκληρη η κυβέρνηση” ενώ κατέληξε λέγοντας ότι “απαιτείται χρόνος και αυτό φοβίζει”.
Αισιόδοξος για την πορεία του “Καλλικράτη” φάνηκε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος μετά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. “Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τα πράγματα φαίνονται καλά. Εμείς περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο” σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου