Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εχει μείνει πίσω η αποχέτευση στην Ανατολική Πυλία

Βιολογικοί καθαρισμοί ξεκίνησαν ή πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο χρόνο, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, με τουριστική προοπτική, όπως είναι η Πύλος, η Μεθώνη και ο Δήμος Νέστορος. Ομως, πίσω στο σοβαρό αυτό ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, έχει μείνει η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Περιοχή με τουριστική ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, που καλύπτει τη δυτική πλευρά του ευαίσθητου Μεσσηνιακού Κόλπου. Προσπάθειες για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και τη δημιουργία βιολογικών βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους Κορώνης, Αίπειας και Πεταλιδίου, αλλά είναι πιθανότατο η υλοποίηση των έργων να μην προλάβει ούτε το ΕΣΠΑ, το Δ’ ΚΠΣ.
Για την κατάσταση που βρίσκεται το σοβαρό αυτό ζήτημα και την προοπτική υλοποίησης των έργων ζητήσαμε ενημέρωση από τους δημάρχους. Ειδικότερα:

Ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής δήλωσε αισιόδοξος, επισημαίνοντας: «Μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα το έργο θα ωριμάσει σ’ όλα τα επίπεδα και η περιοχή μας θα έχει δώσει λύση στο ακανθώδες ζήτημα της αποχέτευσης και του βιολογικού. Αναφέρομαι στη μελέτη για δίκτυα αποχέτευσης σε Κορώνη, Χαρακοπιό και Βασιλίτσι. Το θέμα του βιολογικού μπορεί να λυθεί στα όρια του νέου δήμου, που θα προκύψει από τον “Καλλικράτη”. Ο νέος δήμος έχει ήδη δύο βιολογικούς, σε Μεθώνη και Πύλο».
Ο δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος είπε: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δώσαμε εντολή στο μελετητή να προχωρήσει στην οριστική μελέτη για την παραλιακή ζώνη (Χράνοι - Επισκοπή - Αγιο Ανδρέα -Νέα Κορώνη) και τη Λογγά. Η πληρωμή της μελέτης γίνεται από το “Θησέα”, όμως, οφείλονται χρήματα στο μελετητή για την προμελέτη. Για τη δημιουργία του βιολογικού έχουμε ορίσει μέρος δυτικά της Λογγάς, στην περιοχή Αραποχώρι. Η μελέτη θα δείξει τι είδους βιολογικός θα γίνει. Οταν ωριμάσει, το 2011, θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ. Για τα υπόλοιπα χρήματα της μελέτης θα επισκεφθώ τον περιφερειάρχη. Θα ζητήσουμε χρήματα από τα αναξιοποίητα του “Θησέα”».
Ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος παρατήρησε: «Ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη δικτύων για την παραλιακή ζώνη, Καλαμάκι - Πεταλίδι - Ριζόμυλο μέχρι το ποτάμι της Βελί ας. Υπολείπεται η προμελέτη του βιολογικού, που θα κατασκευαστεί με το σύστημα μελέτη - κατασκευή. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ως σημείο αναφοράς για την εγκατάσταση του βιολογικού, έχει ορίσει την περιοχή κοντά στις εκβολές του ποταμού Τζάνε. Είμαστε σε επικοινωνία με τη ΣΥΝΟΤΑ για την προμελέτη. Το κόστος των δικτύων είναι γύρω στα 13,5 εκ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλεψη ο βιολογικός να υποδεχθεί τα λύματα των μεγάλων χωριών του δήμου (Καρποφόρα, Νερόμυλο, Δάρα, Αχλαδοχώρι, Πανιπέρι)».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 18/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου