Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” Πανσπερμία απόψεων από τους δημάρχους της Μεσσηνίας

image
Νίκος Αναστασόπουλος (δήμαρχος Αίπειας)
«Είναι ό,τι πιο καταστροφικό για την ύπαιθρο. Θα αναπτυχθούν οι έδρες και τα υπόλοιπα χωριά θα ερημώσουν. Στα οικονομικά υπάρχει ασάφεια. Δεν καταλάβαμε τι χρήματα θα έχουν οι νέοι δήμοι. Είναι βεβιασμένη κίνηση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών. Από πού θα πάρουν πόρους, από τους εξαθλιωμένους δημότες; Οι περισσότεροι δήμοι είναι αγροτικοί. Δε βλέπουν ότι όλοι οι μεγάλοι δήμοι έχουν τεράστια χρέη; Οι καποδιστριακοί δε χρωστάνε».
image
Θοδωρής Σαλαντής (δήμαρχος Κορώνης)
«Ισχυροί δήμοι δίπλα στον πολίτη. Είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα υπάρχει στους μεγαλύτερους δήμους. Αν στηριχθεί και οικονομικά από την Πολιτεία, θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην περιφέρεια. Δεν μπορούμε σήμερα να κινούμαστε με όρους του χθες. Εχει ξεπεραστεί ο “Καποδίστριας”».
image
Ηρακλής Μιχελής (δήμαρχος Μεθώνης)
«Θεωρούμε ότι δε θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί οι νέοι δήμοι, θα μπορούσε όμως να γίνεται αποτελεσματικότερο το σύστημα με τα Συμβούλια Περιοχής. Τα Σ.Π. να αναλάβουν τις ευθύνες που θα αναλάβει ο νέος δήμος. Θα πρέπει να ξέρουν οι δήμοι τι πόρους θα έχουν για να μπορούν να προγραμματίσουν. Για να μην τρέχουμε στην κεντρική εξουσία, σε βουλευτές, να μην υπάρχει πελατειακή σχέση».
image
Γιώργος Χρονόπουλος (δήμαρχος Πύλου)
«Ηταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει η μεταρρύθμιση. Στο αρχικό σχέδιο διαβούλευσης έχει γίνει μια καλή επεξεργασία, αλλά αφήνει ερωτηματικά για αρμοδιότητες και πόρους. Αν αυτά διευκρινιστούν πλήρως και χωρίς παλινωδίες, δοθούν διαβεβαιώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι θα έχει τη χρηματοδότηση και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων, διατηρώντας παράλληλα την εγγύτητα στο δημότη με την καλή οργάνωση, πιστεύω ότι τότε θα προκύψουν τα οφέλη και θα μπούμε σε αναπτυξιακή προοπτική των δήμων».
image
Τάκης Δαρσακλής (δήμαρχος Χιλιοχωρίων)
«Είναι θετική η άποψή μου. Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης, αλλά να στηθεί σωστά, όπως πρέπει. Να συνοδεύεται με αρμοδιότητες και πόρους, να μην κοντράρονται τοπικά και κοινωνικά συμφέροντα. Οι νέοι δήμοι θα μπορούν να παρέχουν
καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Δεν είμαστε στο όχι για το όχι».
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/01/2010

Η δική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έκανε τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”, στην πρεμούρα του να δημιουργήσει δήμους που θα έλεγχε, έκανε μεγάλα λάθη και πολλές αδικίες. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που τα γνωρίζουμε όλοι.

Κορυφάσιο, Ρωμανού και Πετροχώρι, κατά παράβαση κάθε λογικής, βρέθηκαν στο δήμο Νέστορος (Χώρα). Τρία χωριά τα οποία “φορολογικά”, διοικητικά, πολεοδομικά εξυπηρετούνται στην Πύλο. Ο καθένας μπορεί να βγάλει το συμπεράσμά του γιατί έγινε αυτό.
Για να μην κουράσω θα πω ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε αφήσει τα συμβούλια περιοχής να λειτουργήσουν, και να διορθώσουν τυχόν στρεβλώσεις που υπήρχαν, και όταν θα είχαν ρυθμιστεί όλα από τους ενδιαφερόμενους δήμους, χωρίς πιέσεις και σκοπιμότητες, θα ερχόταν η πολιτεία και θα έκανε τα συμβούλια περιοχής δήμους, κάτι που δεν έγινε.


Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου