Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ Η Καλαμάτα υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

image

Η παρουσία και συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα προσδίδει ιδιαίτερη λαμπρότητα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό της πολιούχου Υπαπαντής του Χριστού.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό, πάντως -όπως ανακοινώθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του μητροπολιτικού ναού- ξεκινούν στις 5 μεθαύριο το απόγευμα, όταν στη διάρκεια του εσπερινού θα γίνει η ενθρόνιση της εικόνας της «Παναγίας Υπαπαντής», χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 6 το βράδυ θα αφιχθεί στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίον θα υποδεχθεί και θα προσφωνήσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για να ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Βαρθολομαίο.
Την παραμονή της γιορτής, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και άλλους προσκεκλημένους αρχιερείς. Στις 10 τη νύχτα θα ξεκινήσει η πανηγυρική ολονύκτια αγρυπνία.
Ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί με πανηγυρικό τρόπο η ακολουθία του όρθρου, κατά την οποίαν θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως και στην πανηγυρική θεία λειτουργία που θα ακολουθήσει. Κατά τη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θα προσφωνήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του κ.
Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας της «Παναγίας Υπαπαντής».
Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί «Παννυχίς» (ολονύκτια Αγρυπνία) -ο εσπερινός θα αρχίσει στις 9 και στη συνέχεια θα τελεσθεί ο όρθρος και η θεία λειτουργία, η οποία θα λήξει στις 3 το πρωί της Τρίτης. Το πρωί της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Ακολούθως θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανών και θα τεθεί η εικόνα της Παναγίας στη μόνιμη θέση της.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/01/2010

1 σχόλιο:

  1. Ολόκληρη η ακολουθία του εορτασμού της υπαπαντής βρίσκεται εδώ:

    http://www.youtube.com/view_play_list?p=2A7A605A6F099AFC

    ΑπάντησηΔιαγραφή