Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Του Κουτρούλη (Κατακουζηνού) ο γάμος

image

Με σαρακοστιανά και κρασί μεθωνέικο μετά το γάμο, δόθηκαν οι ιστορικές πληροφορίες. Από αριστερά ο Γιάννης Δηλές, ο Παναγιώτης Εξαρχέας και δύο φίλοι του Γερμανοί που μένουν στη Μεθώνη και όρθιος ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κάστρο» Μάκης Παρασκευόπουλος με τη σύζυγό του.

image

Στη Μεθώνη καλά κρατεί του Κουτρούλη ο γάμος. Ο κόσμος κατέκλυσε κυριολεκτικά την παραλία και φέτος, απολαμβάνοντας τον γάμο του οποίου η φήμη είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Φέτος γαμπρός ήταν ο Σταύρος Νάσος και νύφη ο Σπύρος Πολίτης.
Η ιστορία του γάμου ανάγεται την περίοδο της ενετοκρατούμενης Μεθώνης (1350 περίπου) και αναβίωσε το 1880. Πρωταγωνιστής ήταν ο Μεθωναίος Γιάννης Κατακουζηνός, ο οποίος ταλαιπωρείτο 17 χρόνια προκειμένου να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του.
Το διαζύγιο το ζήτησε ο ίδιος από τη σύζυγό του, η οποία αδυνατούσε να τεκνοποιήσει. Παράλληλα ο Κατακουζηνός είχε κάνει 7 παιδιά με την υπηρέτριά του.
Η καθυστέρηση του διαζυγίου οφείλετο στο γεγονός ότι στην παπική εκκλησία απαγορεύετο η έκδοση διαζυγίου και ο Κατακουζηνός κατέφυγε στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο επί πατριάρχου Νήφωνος, και τελικά πήρε το διαζύγιό του. Με την ανακοίνωση του διαζυγίου ο περιχαρής Κατακουζηνός, που ταλαιπωρήθηκε 17 χρόνια, οργάνωσε στη Μεθώνη το γλέντι του καινούργιου του γάμου, το οποίο κράτησε 3 εβδομάδες - με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Το τρικούβερτο αυτό γλέντι γιορτάζεται μέχρι σήμερα ανελλιπώς, μας είπε ο ιστοριοδίφης με πολλές τοπικές γνώσεις και όχι μόνο, Παναγιώτης Εξαρχέας –γνωστός και ως «Ντέρκας»- αρχιφύλακας του Κάστρου Μεθώνης.
Το «Κουτρούλης» ήταν το παρατσούκλι του Κατακουζηνού, το οποίο προήλθε εκ του γεγονότος ότι ταλαιπωρήθηκε 17 χρόνια για να πάρει το διαζύγιό του. Την εποχή εκείνη “κουτρούλης” σήμαινε ταλαίπωρος, δυστυχής, άνθρωπος κουρασμένος από κάποιο γεγονός.

Τ.Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου