Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ολοκληρωμένη πρόταση ανάπλασης της Πύλου

image

Η πρόταση για τη μορφή της Πύλου στα χρόνια που έρχονται, μέσα από από την αποκατάσταση και την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης, στο δήμαρχο Γιώργο Χρονόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και δημότες. Οι παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη εστιάζονται στην περιοχή του υδραγωγείου, στο κρηπίδωμα της προκυμαίας και στο μώλο, καθώς και στις πλατείες της πόλης -Τριών Ναυάρχων, Παπαφλέσσα και Οικο-
νομίδη.
«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο δήμαρχος τη χθεσινή ημέρα, σημειώνοντας ότι μετά δύο χρόνια το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκλήρωσε τη μελέτη, καταθέτοντας μάλιστα πλήρεις προτάσεις.
«Η Πύλος, με τη λειτουργία σε λίγο και της ΠΟΤΑ, αλλάζει και πρέπει να προλάβουμε, ώστε αυτή η αλλαγή να μη γίνει άναρχα. Η προοπτική της πόλης μας πρέπει να εδράζεται στο πολιτιστικό της υπόβαθρο» συμπλήρωσε ο Γ. Χρονόπουλος. Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι προτάσεις της μελέτης είναι άρτιες αρχιτεκτονικά, καθώς έχουν εγκριθεί ομόφωνα από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) της Πολεοδομίας Μεσσηνίας, ενώ ο φάκελος συμπεριλαμβάνει και κυκλοφοριακή μελέτη του Κώστα Ζέκκου.
«ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ 250.000 ΕΥΡΩ»
Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων σε όλο τους το εύρος απαιτεί σημαντικές πιστώσεις, τις οποίες ο δήμος -αν και κατανοεί τη δύσκολη οικονομική συγκυριά- θα επιδιώξει να εξασφαλίσει, αναζητώντας χρηματοδοτικά προγράμματα. «Ωστόσο, έχουμε 250.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Θησέας” και θα ξεκινήσουμε με αυτά, τα έργα που θα κατευθύνουμε την πίστωση αυτή θα τα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο» συνέχισε ο Γ. Χρονόπουλος, προσθέτοντας ότι μια πρώτη σκέψη είναι να γίνει η διαμόρφωση των σκαλοπατιών στους δρόμους ανατολικά της πλατείας

«ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
«Στόχος είναι η ποιοτική ανάπτυξη της Πύλου, που μπαίνει πλέον σε περίοδο “ανατρεπτική”» τόνισε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο συντονιστής της Πέτρος Κουφόπουλος -καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εξήγησε ότι αποτέλεσε επιλογή να στηριχθούν οι προτάσεις στην ιστορία της όλης, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, προκειμένου να καταστεί ένας ξεχωριστός τουριστικός προορισμός, ανάλογος με την Υδρα ή τις Σπέτσες.
ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Αναλύοντας τις προτάσεις, ο καθηγητής είπε ότι αυτές αφορούν παρεμβάσεις αποκατάστασης, ανάπλασης και ανάδειξης συγκεκριμένων χώρων και μνημείων:
α) Στην περιοχή του Υδραγωγείου -για τη διαμόρφωση της οποίας υπήρξε συνεργασία με την 26η ΕΒΑ- ήδη υπάρχει μελέτη
επισκευής του μνημείου η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και μπορεί να δημοπρατηθεί ανά πάσα στιγμή αν προκύψουν πιστώσεις. Οσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο, προτείνεται η διαμόρφωση πλατείας, η διατήρηση του ελαιώνα, η απομάκρυνση ορισμένων παλαιών κατασκευών, κατασκευή εξώστη θέας προς το Φανάρι, διαμόρφωση μονοπατιού προς τη θάλασσα και πλήρης ανάπλαση της εισόδου του γειτνιάζοντος νεκροταφείου.
β) Οσον αφορά στο κρηπίδωμα της προκυμαίας -κατασκευασμένο το 1873, το οποίο ο Πέτρος Κουφόπουλος χαρακτήρισε «μνημείο πρώτης σειράς», ταλαιπωρημένο αλλά που ακόμα αντεπεξέρχεται- έγινε γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες επισκευής, που αν και καθυστέρησαν στη γραφειοκρατία βρίσκονται πλέον στη διαδικασία των εγκρίσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο παλιόςμώλος -«χαμένος στα μπετά» είπε ο καθηγητής- τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος ανάδειξης του ιστορικού μνημείου».
γ) Οι παρεμβάσεις στην πλατεία Τριών Ναυάρχων συμπεριλαμβάνουν και κυκλοφοριακές διευθετήσεις, οι οποίες προβλέπεται να εφαρμοστούν σε δύο φάσεις –στην πρώτη θα γίνει πεζοδρόμηση στο δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ στη δεύτερη η κυκλοφορία οχημάτων θα γίνεται μόνο στο ανατολικό της τμήμα. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Καλαμών με την πλατεία. Στην πλατεία καθ’ εαυτή, θα γίνει αποκατάσταση των σκαλοπατιών στην προκυμαία, διευθέτηση στο χώρο του μνημείου -με περιμετρικό φωτισμό και διαμόρφωση κυκλικού μαρμάρινου καθιστικού- κατασκευή κυκλικού περιπτέρου στο ανατολικό (είναι στο νότιο) άκρο της.
ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις επίσης -στο πλαίσιο της γενικότερης ενότητας της πλατείας Τριών Ναυάρχων- προβλέπονται i) στην ανατολική προκυμαία (κάτω από του Καραλή), ii) στην πλατεία Παπαφλέσσα (πεζοδρόμηση της πλατείας και της οδού Αυξεντίου), iii) στις οδούς Μαιζώνος, Πεισιστράτου και Μυσιρλή, iv) στην πλατεία Οικονομίδη και v) στη δυτική προκυμαία (τα... υπαίθρια νάιλον θα αντικατασταθούν από δύο υπόστεγες στοές, με επαρκή χώρο να καλύψουν τις ανάγκες των εστιατορίων που λειτουργούν εκεί.
Οπως τόνισε ο Πέτρος Κουφόπουλος, για τις παρεμβάσεις στις τρεις πλατείες είναι έτοιμες οι σχετικές μελέτες. Μίλησε τέλος για τη δυνατότητα ανέγερσης πολυώροφου πάρκινγκ στην πίσω πλευρά της μαρίνας, αποκλειστικά για τους επισκέπτες της πόλης
και ενδεχομένως τους περιοίκους.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου