Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

"Καλλικράτης" Σενάριο οκτώ Δήμων στη Μεσσηνία

Η χωροταξική κατανομή των Δήμων εξελίσσεται ως το μείζον θέμα στην επαγγελλόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Π. Νίκας σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων δεν πρόκειται να αποστείλει την άποψή της για τον αριθμό των νέων Δήμων στη Μεσσηνία, πριν δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τις απόψεις της επ’ αυτού.
Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αριθμός των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ανέλθει σε 28, υποστήριξε ότι αυτό μεταφράζεται στη δημιουργία 8 Δήμων στη Μεσσηνία, πρόβλεψη που φαίνεται να μην τον ικανοποιεί.
«Θεωρώ ότι δεν έχει έννοια να συνεδριάσει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για το θέμα του αριθμού των Δήμων με τον Καλλικράτη. Κι αυτό, διότι πρώτα περιμένουμε την εισήγηση της κυβέρνησης για το θέμα, για την οποία θα υπάρξει και περίοδος δημόσιας διαβούλευσης.
Αν κρίνω με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο αριθμός των Δήμων στη Μεσσηνία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι οκτώ (8).
Ακόμα κι έτσι, όμως, θα πρόκειται για Δήμους- μικρές Νομαρχίες, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», είπε.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Νίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας τους επόμενους μήνες, αφού, όπως τόνισε, η κυβέρνηση εν όψει του «Καλλικράτη» αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, προϋπόθεση ουσίας για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η μεταρρύθμιση.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν κατά πολύ το κλίμα. Η πρώτη είναι ότι εκταμιεύονται άμεσα περίπου 530 εκατ. ευρώ που αφορούν θεσμοθετημένους πόρους προς τους ΟΤΑ από το 2009 και η δεύτερη ότι προωθείται άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία επιστρέφονται στους Δήμους 80 εκατ. ευρώ, μετά τη ματαίωση της απορρόφησης μέσω του ΟΑΕΔ περίπου 15.000 ανέργων.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) τους ζητεί να του αποστείλουν ως τις 26 του μηνός τις προτάσεις τους για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και να υπάρχει επαρκής χρόνος, ώστε οι προσεχείς εκλογές να διεξαχθούν με βάση τον «Καλλικράτη».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη “ΘΑΡΡΟΣ” 23/02/2010

Θα αρχίσουν πάλι τα “καλά” του Μπένου. Τα “μαγειρέματα” δηλαδή, για να φέρουν τους δήμους όσο γίνεται πιο κοντά στα μέτρα τους.
Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου