Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Μετά τις αποχωρήσεις ψήφισμα για δήμο με Γαργαλιάνους

Εντάσεις και αποχωρήσεις είχε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών που έγινε την Τετάρτη το βράδυ, με μοναδικό θέμα το σχέδιο “Καλλικράτης”. Από την συνεδρίαση αποχώρησε η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο να συζητήσουν για αυτό το θέμα και τονίζοντας ότι εμμένει στην θέση για διεκδίκηση έδρας από τα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας.
Από την άλλη η πλευρά της πλειοψηφίας επέμεινε στην θέση της για διεκδίκηση δεύτερου δήμου στην Τριφυλία, δηλαδή Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, η οποία, όπως τονίστηκε, πέρα από τις αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων και την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ, έχει και την υποστήριξη των βουλευτών της Μεσσηνίας. Μάλιστα υπέρ της θέσης της πλειοψηφίας αυτή την φορά τάχθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα (επί των παρόντων συμβούλων), στο οποίο μεταξύ άλλων εκφράζεται η πλήρης αντίθεση με το χωροταξικό χάρτη του σχεδίου νόμου όπως κατετέθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αγνοώντας παντελώς, όπως σημειώνει, την εκπεφρασμένη ανάγκη δημιουργίας δεύτερου δήμου στην Τριφυλία. Η πρόταση αυτή -σημειώνεται- στηρίχθηκε ομόφωνα από την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και την ΚΕΔΚΕ και όλους τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ του νομού και πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο. Επίσης στο ψήφισμα αναφέρεται ότι συγκροτείται επιτροπή αγώνα για να προβούν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους από κοινού με το Δήμο Γαργαλιάνων, καθώς και ότι οι παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας βρίσκονται στη διάθεση του δημάρχου. Τέλος καλούνται οι δημότες Φιλιατρών σε αποχή από τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, εάν δεν γίνει δεκτό το δίκαιο αίτημά τους.
Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με την αναφορά του δημάρχου Αλκη Ξύγκα σ’ ένα γεγονός - “του οποίου ο δημιουργός βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα και είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε με χυδαία γλώσσα για αυτόν από τον Δημ. Σωτηρόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην οικογένειά μου δεν έχει ξεβρακωθεί κανένας». «Οι σύμβουλοί μου δεν είναι λαμόγια, είναι άνθρωποι που τους ψήφισε ο φιλιατρινός λαός και τους έδωσε τις θέσεις αυτές», συνέχισε λέγοντας ότι αυτή ήταν η πιο δυσάρεστη στιγμή του ως δημάρχου. Σημείωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε για αυτή την συμπεριφορά ήταν ότι «εγώ και τα λαμόγια μου διαδίδουμε ότι θέλει να γίνει δήμαρχος του μεγάλου Δήμου Τριφυλίας, για αυτό κόπτεται για αυτή τη λύση, αυτή είναι η δικαιολογία για να εκφραστεί όπως εκφράστηκε». Απαντώντας επί αυτού στην συνέχεια ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι πράγματι τηλεφώνησε στον δήμαρχο και ήταν ιδιαίτερα οξύς γιατί όπως είπε πράγματι τον διέβαλαν, λέγοντας ότι οι θέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν να κάνουν με προσωπικές επιδιώξεις. «Δε θα δεχθώ κανέναν, όποιο αξίωμα και να έχει, να λέει αυτά. Η κοινωνία τόσα χρόνια μάς ξέρει πολύ καλά και δεν χρειάζεται να φωνασκούμε», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Επί της ουσίας της συζήτησης για τον “Καλλικράτη”, ο κ. Ξύγκας τόνισε ότι η θέση του στην οποία και εμμένει -καθώς έχει κατασταλάξει σε αυτή μετά από επαφές με τους συμβούλους του και με πολλούς Φιλιατρινούς- είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου δήμου στην Τριφυλία, του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, όπως έχουν αποφασίσει τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο πόλεων. Χαρακτήρισε τον Δήμο Τριφυλίας αλειτουργικό που δεν μπορεί να υπάρξει ως οντότητα. Με τον Δήμο Γαργαλιάνων, τόνισε, θα υπάρχει μοίρασμα των υπηρεσιών, ενώ σημείωσε ότι πλέον υπάρχει και υποστήριξη όλων των βουλευτών - τις οποίες και διάβασε στο ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα. Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι αυτό που είχαν πει είναι ότι θα γινόταν
νέα συνεδρίαση εφόσον υπήρχε μια νέα θέση. «Σήμερα όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα και δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται το συμβούλιο», είπε. Επισήμανε ότι εμμένουν στην θέση τους για την διεκδίκηση της έδρας του νέου Δήμου Τριφυλίας από
τα Φιλιατρά, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πιο εφικτό από το να γίνει Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους -εξάλλου αυτή ήταν και η αρχική δεύτερη πρόταση που είχε πάρει όλο το συμβούλιο. Και αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση για να συζητήσουν, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας αποχώρησαν εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από τους πολίτες που ήταν στην αίθουσα. Μάλιστα προς στιγμήν η ένταση χτύπησε «κόκκινο» με αντιπαραθέσεις συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας οι οποίοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν αναλάβει “πυροσβεστικό” ρόλο προσπαθώντας να τους ηρεμήσουν.
Τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρου Σαπέρα ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης δημιουργίας Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Μάλιστα τόνισε ότι ακολουθώντας το παράδειγμα των Γαργαλιάνων ο ίδιος καταθέτει την παραίτησή του, καλώντας να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι σύμβουλοι, πράγμα που έγινε δεκτό και στο τέλος δήλωσαν πως όλοι θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στον δήμαρχο. Ακολούθησαν τοποθετήσεις μόνο των συμβούλων της πλειοψηφίας πλέον, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, κατακρίνοντας παράλληλα την στάση της μείζονος μειοψηφίας. Επίσης έγιναν τοποθετήσεις από αρκετούς πολίτες που μίλησαν για την ανάγκη ενότητας του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει πιο δυναμικά τις θέσεις του.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου