Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Καραμπάτος: «Η Κορώνη έδρα της Μεσογειακής Διατροφής»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς διαφωνείο με τον καθορισμό της Βυτόινας ως κέντρου μεσογειακής διατροφής και αναφέρει:
"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή από την διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco η συμπερίληψη της Μεσογειακής Δίαιτας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από πρόταση που υπέβαλλαν η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο και η Ελλάδα, που εκπροσωπεί στο πρόγραμμα η Κορώνη ως πιλοτικό μοντέλο, χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος, του Δήμου Κορώνης και φορέων της περιοχής μας.

Η αναγνώριση αυτή προσδίδει ιδιαίτερη λάμψη στη Μεσογειακή Διατροφή η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της ανάδειξης των προϊόντων της Μεσογείου, αλλά και του Μεσογειακού πολιτισμού και τρόπου ζωής γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κορώνη δικαίως επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, διότι συνδυάζει αρμονικά όλες τις προϋποθέσεις μιας αυθεντικής μεσογειακής πόλης και το τρίπτυχο: μεσογειακά προϊόντα/ιστορία - παράδοση/θέση -τοπίο.
Εν μέσω αυτής της σημαντικής διάκρισης, έκπληξη προκαλεί ωστόσο η ανακήρυξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του «Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος» στην ορεινή Βυτίνα (!) ως έδρα της χώρας μας για τη Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή, επιλογή για την οποία έχουμε ήδη επισημάνει και τεκμηριώσει τη διαφωνία μας, σε προηγούμενη σχετική μας επιστολή προς την τότε Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κ. Μπατζελή.
Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η επιλογή ενός ορεινού θέρετρου, όπως η Βυτίνα, χωρίς μεσογειακό χρώμα και χωρίς γεωργική παραγωγή σχετική με τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελεί «Εθνικό Κέντρο Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής». Είναι μια επιλογή η οποία εμπεριέχει μια σοβαρή αντίφαση που μόνο σύγχυση προκαλεί ως προς την έννοια «μεσογειακή κουλτούρα και μεσογειακός πολιτισμός» με όλες τις συνέπειες που αυτό προϋποθέτει για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, η Βυτίνα, μη διαθέτοντας την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που υιοθετήθηκαν από την Unesco για τη Μεσογειακή Δίαιτα και κουλτούρα, υποβαθμίζει την επιλογή της Κορώνης και την αναπτυξιακή προοπτική της ανακήρυξης, αποδυναμώνοντας ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα των καθαρά μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών περιοχών, οι οποίες ασφυκτιούν από την παρούσα κονομική κρίση.
Με τη βεβαιότητα ότι θα αναθεωρήσετε αυτή τη άδικη απόφαση ή θα συμβάλλετε στην αναθεώρηση αυτής της άδικης απόφασης και ότι το αίτημά μας αυτό θα είναι η αφορμή για έναν συντονισμό ενεργειών με γνώμονα το συμφέρον των καθαρά μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών περιοχών και τα νέα δεδομένα".

 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 17:49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου