To αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα ανακηρύχθηκε ως έδρα της χώρας μας για τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης προσθέτοντας ότι η Βυτίνα θα αποτελέσει εφαλτήριο της πολιτικής της χώρας για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων.
Στο προσεχές διάστημα στην Κορώνη θα γίνει συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους των άλλων τριών χωρών - της Ισπανίας της Ιταλίας και του Μαρόκου - οι οποίες μαζί με την Ελλάδα προώθησαν το αίτημα ώστε να ανακηρυχθεί η μεσογειακή διατροφή ως "Αϋλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας".
Οι αντίστοιχες πόλεις από τις άλλες χώρες είναι η Σορία (Ισπανία), το Σιλέντο (Ιταλία) και το Σεφσαουέν (Μαρόκο).
Οι αντίστοιχες πόλεις από τις άλλες χώρες είναι η Σορία (Ισπανία), το Σιλέντο (Ιταλία) και το Σεφσαουέν (Μαρόκο).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή, θα σχεδιάσουν τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να καταστεί ταυτόσημη με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οριστική ανακήρυξη της μεσογειακής διατροφής από την Unesco ως "Αϋλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας".
Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την "Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά" της UNESCO, που έγινε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της "Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας".
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση, οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν δηλώσεις.
Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Η απόφαση δικαιώνει την αποδοχή και αναγνώριση της αξίας της μεσογειακής διατροφής από την κοινωνία και τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας της μεσογειακής διατροφής αλλά και των τοπικών, παραδοσιακών διατροφών που τη συνδιαμορφώνουν, όπως η ήδη καταξιωμένη κρητική διατροφή. To αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα, που ανακηρύξαμε ήδη ως έδρα της χώρας μας για τη μεσογειακή ελληνική διατροφή, αποτελεί εφαλτήριο της πολιτικής μας για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων μας, στόχος που απαιτεί σύγκλιση, συλλογικότητα και συνέργειες όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής: «Η μεσογειακή διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από τη χώρα μας από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με την πεποίθηση ότι οι μεσογειακές κοινωνίες κατά την ιστορική τους διαδρομή διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πολιτισμός αυτός προκύπτει από τη φύση και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, καθώς και από κοινές αξίες και ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, όσο και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου. Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί την επιτομή των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου