Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Πολιτισμός - περιβάλλον - ποιότητα για την ανάδειξη του δήμου ως προορισμού ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
















Πώς νιώθετε ως ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος;
«Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να ευχαριστήσω τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου, που αποφάσισαν και έκριναν ότι μπορούν να εμπιστευτούν στο πρόσωπό μου το τόσο δύσκολο έργο διαχείρισης του νέου μας δήμου. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα ικανοποίησης, τιμής αλλά και την τεράστια θέληση προσφοράς που νιώθει κανείς όταν χαίρει της αποδοχής των συμπολιτών του, όταν του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει στον τόπο του όσα ελπίζει και οραματίζεται. Δεν πρέπει, λοιπόν, ούτε μέρα να πάει χαμένη. Στη νέα εποχή, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Έχουμε μεγάλα έργα μπροστά μας και πρέπει από σήμερα κιόλας να πιάσουμε δουλειά για να οργανωθούμε κατάλληλα, ώστε να υπάρχει άμεση βελτίωση στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος».

Η μεγάλη σας νίκη ήταν αυτοδιοικητική, προσωπική ή πολιτική- κομματική;
«Οι συμπολίτες μας, μας έφεραν με μεγάλη διαφορά πρώτο συνδυασμό, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα που ξεπερνά κομματικά καλούπια και στερεότυπες πολιτικές αναλύσεις. Εστειλαν το μήνυμα της νίκης του τόπου μας, το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής. Στήριξαν την προσπάθειά μας με όλη τους τη δύναμη. Οι συμπολίτες μου εμπιστεύτηκαν τα νιάτα και τη δύναμη της ελπίδας και κερδίσαμε όλοι μαζί -και θα το αποδείξει το έργο στη θητεία μας, το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη και την αληθινή ποιότητα ζωής στο δήμο μας. Ασχέτως κομματικών γραμμών, χρισμάτων και δαχτυλιδιών, οι πολίτες αποφάσισαν να επιλέξουν έναν υποψήφιο άξιο, με όρεξη για δουλειά, με τσαγανό να σπάσει αυγά και κατεστημένες πεποιθήσεις για να δοκιμάσει νέα πράγματα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Και αυτή η διαπίστωση μας γεμίζει χαρά, γιατί στο συνδυασμό μας σε μια τέτοια ακριβώς νίκη στοχεύσαμε. Ούτε κομματική ούτε προσωπική. Αλλά ομαδική, βασισμένη στην αναγνώριση των όλων όσα μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, με ειλικρίνεια, εντιμότητα και νέα δυναμική».
Η οργάνωση των υπηρεσιών του νέου δήμου είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Πώς σκέφτεστε να το πετύχετε;
«Θίγετε ένα ζήτημα που μας προβλημάτισε πριν ακόμα καν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου. Και για το λόγο αυτό είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεραρχήθηκαν στο πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας. Η οργάνωση των υπηρεσιών σε αυτό το δύσκολο, πραγματικά, εγχείρημα του “Καλλικράτη“ θα παίξει σπουδαίο ρόλο. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών του νέου δήμου, καθώς και στον επιτυχή συντονισμό τους. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας την εισαγωγή της τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων στις συναλλαγές των πολιτών με τον δήμο, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την εξυπηρέτησή τους. Μιλώ για τη διασφάλιση της ισόρροπης και αποτελεσματικής παρουσίας του δήμου σε κάθε οικισμό και δημότη, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την αξιοκρατική διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την άρτια εκπαίδευσή του, εγγυώνται ότι θα μας αποφέρουν το αποτέλεσμα που επιζητούμε για την πρόοδο και την ανάπτυξή μας».
Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα δώσετε έμφαση για την αναπτυξιακή προοπτική του νέου δήμου;
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, έχοντας εξετάσει διεξοδικά τα προβλήματα του δήμου μας. Παρουσιάσαμε ήδη από την προεκλογική περίοδο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων και λύσεων ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας. Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής μας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του δήμου μας ως προορισμού που θα ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο πολιτισμός - περιβάλλον -ποιότητα. Οι μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι να πείσουμε τους απαιτητικούς ταξιδιώτες ότι ούτε η οικονομική κρίση ούτε η γεωγραφική απόσταση δε θα πρέπει να τους κρατήσουν μακριά από έναν τόπο που διαθέτει και φυσικές ομορφιές και σημαντικά ιστορικά μνημεία και, κυρίως, φιλόξενους ανθρώπους. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ειδική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. O τουρισμός αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία“ μας, το πιο δυνατό χαρτί μας. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σαφές ότι η εξέλιξή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αντοχές μας. Εν μέσω διεθνούς ύφεσης, ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου της εποχικότητας στον τουρισμό είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, η ανάδειξη του δήμου μας ως προορισμού συνώνυμου με το τρίπτυχο πολιτισμός - περιβάλλον -ποιότητα».
 Ποια είναι τα πρώτα έργα που σχεδιάζετε να προωθήσετε σ’ όλο το δήμο;
«Είναι γεγονός. Η δημιουργία του Δήμου Πύλου - Νέστορος μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, ένα δήμο με μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σ‘ αυτή την καινούργια για όλους μας πραγματικότητα καλούμαστε από σήμερα κιόλας να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που τίθεται με τον “Καλλικράτη”. Να προσφέρουμε σε όλους του δημότες του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος εξίσου καλές υπηρεσίες και να δώσουμε ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Και αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί στο νέο δήμο μας. Υπάρχει μόνο πρόοδος και ανάπτυξη. Αποστολή μου είναι ως δήμαρχος Πύλου -Νέστορος να συνθέσω και να αναπτύξω όλη την περιοχή που πραγματικά τόσα κοινά έχει.
Για παράδειγμα, ο τόπος μας έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες, και στο χέρι μας είναι να τα αναδείξουμε αποτελεσματικά. Ο νέος Δήμος Πύλου -Νέστορος είναι ένας τόπος ζωντανός, τόπος ελκυστικός προς τους επισκέπτες, όλο το χρόνο. Αυτή την ανάπτυξη διεκδικούμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε όλοι μαζί, Δημοτική αρχή και δημότες ενωμένοι. Στόχος μας είναι να προβάλουμε στους υψηλού επιπέδου τουρίστες της Costa Navarino, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες της περιοχής, τα 3 κάστρα του Δήμου (Πύλου, Μεθώνης και Κορώνης) σαν ενιαίο προορισμό. Να δώσουμε έμφαση στη σήμανση όλων των μνημείων και των παραλιών, ενώ μέσα από το ηλεκτρονικό portal του δήμου που θα κατασκευαστεί, θα δίδεται μεγάλη βαρύτητα στην Ενετική περίοδο της περιοχής μας. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά, με σταθερά βήματα, όχι μόνο όσον αφορά στη συντήρηση των σπουδαίων μας μνημείων, αλλά και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας - στην ολοκλήρωση των λιμανιών, στην ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου, στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, στη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας και φυσικά στη στήριξη της παραγωγής μας. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για να στηρίξουμε τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη βαριά μας βιομηχανία».
Δε σας προβληματίζουν, η δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας και οι λίγοι πόροι από το ΕΣΠΑ;
«Η δημαρχία πρέπει -προπάντων- να είναι μέριμνα και έννοια για το καλό του τόπου μας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων με τον “Καλλικράτη“ δεν είναι δικαιολογία για αδράνεια, αλλά πρόκληση. Πρόκληση να ηγηθούμε ενός δήμου που δεν θα παρακολουθεί πια τις εξελίξεις, αλλά θα μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτές και να τις κατευθύνει προς όφελος των δημοτών του. Και αυτό θα το πετύχουμε, δημιουργώντας μια κουλτούρα αποτελεσματικής διεκδίκησης πόρων για επενδύσεις και στη συνέχεια μια κουλτούρα χρηστής διαχείρισης των πόρων αυτών με στόχο την άμεση υλοποίηση ακόμα περισσότερων έργων. Ο νέος δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Απλώς χρειάζεται πρόσωπα ικανά και αφοσιωμένα για να πάει μπροστά. Ανθρώπους που να πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας, να τον σέβονται, να τον αγαπούν και να ξέρουν να διεκδικούν».
Οι δρόμοι Ριζόμυλος - Κορώνη, Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο είναι σημαντικοί για το δήμο και όλο το νομό. Με δεδομένο ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι μετρημένα, από πού θα διεκδικήσετε χρήματα για τη βελτίωσή τους;
«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, είναι θετικό ότι από πολύ νωρίς διακρίναμε την ανάγκη να επενδύσουμε στη συστηματική παρακολούθηση των χρηματοδοτικών μέσων πέρα από το ΕΣΠΑ, δηλαδή Πράσινο Ταμείο, ΤΕΟ, “Ελλάδα“ και τα νέα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, χορηγίες, ΣΔΙΤ.
Παράλληλα, χρειάζεται να προετοιμάσουμε το δήμο για την έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων αυτών με την υποβολή, ώριμων μελετητικά, προτάσεων. Το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν πρέπει μόνο να συντηρηθεί, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, άρτιος σχεδιασμός για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων με την εκπόνηση μιας σειράς άμεσα πραγματοποιήσιμων μελετών και, κατά
συνέπεια, διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων».
 Ποια είναι η δέσμευση που αναλαμβάνετε απέναντι στους δημότες του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος;
«Οι συμπολίτες μου έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι καιρός για πειράματα και σ’αυτές τις εκλογές επέλεξαν μια άξια δημοτική ομάδα. Αυτοδιοικητικά στελέχη που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις τόσο των δύσκολων καιρών που διανύει η χώρα όσο και του “Καλλικράτη“. Οι εκλογές αυτές ήταν αυτοδιοικητικές και οι πολίτες ψήφισαν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και γι‘ αυτή την ποιότητα ζωής θα αγωνιστούμε στη θητεία μας να εξασφαλίσουμε σε καθέναν συμπολίτη μας ξεχωριστά. Μετά το πέρας της θητείας μας θέλουμε να κριθούμε ακριβώς από αυτό, από το έργο μας και τη συμβολή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου